1-0 για τα δίκτυα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Ο Ατζίτ Βαρανταράζ Πάι είναι ο 34ος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), της Δημόσιας Υπηρεσίας που ρυθμίζει θέματα τηλεπικοινωνιών. Ο Πρόεδρος Τραμπ τον επέλεξε από τα ήδη μέλη της επιτροπής (τον είχαν ορίσει οι Ρεπουμπλικάνοι το 2012), ώστε να μην χρειαστεί η έγκριση της Γερουσίας και να ορκιστεί αμέσως.
Ο κόσμος του διαδικτύου δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος με τον διορισμό αυτό. Ο Πάι πιστεύει ότι χρειάζεται “λιγότερη ρύθμιση” και σε πολλές περιπτώσεις έχει υποστηρίξει ότι “το ίντερνετ είναι το καλύτερο παράδειγμα της ελεύθερης αγοράς στην ιστορία”. Έχοντας διατελέσει νομικός σύμβουλος σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι δεσμοί του με τον χώρο αυτόν είναι ισχυροί. Θεωρεί πως εάν μεταρρυθμιστεί η λειτουργία της επιτροπής θα μπορέσει να διευκολύνει νέες και καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Αλλά όλα όσα πρεσβεύει έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή “της ουδετερότητας του διαδικτύου” (net neutrality). Η πατρότητα του όρου ανήκει στον καθηγητή δικαίου στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Τιμ Γου, που πρώτος την καθόρισε το 2003. Ας σημειώσουμε ότι δεν είναι αμερικανική πρωτοτυπία. Και στην Ευρώπη το άρθρο 3 του Κανονισμού 2015/2120 θέτει το βασικό πλαίσιο για την εξασφάλιση της ουδετερότητας του διαδικτύου σε όλη την ΕΕ. Η αρχή υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και τις κυβερνήσεις που το ρυθμίζουν να θεωρούν ισότιμα όλα τα δεδομένα και να μην κάνουν διακρίσεις ή να χρεώνουν διαφορετικά ανάλογα με τον χρήστη, το περιεχόμενο, τον ιστότοπο, την πλατφόρμα, την εφαρμογή, τον τρόπο επικοινωνίας.

Ο Πάι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι είναι αντίθετος με την αρχή και έχει ψηφίσει εναντίον σε μέτρα που την υπηρετούν αρκετές φορές. “Να καταργήσουμε τους κανόνες που καθυστερούν τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, υποστηρίζει. Με τους νέους διορισμούς του Προέδρου Τραμπ οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν πλέον την πλειοψηφία στην επιτροπή.

Από την άλλη, οι υποστηρικτές της ουδετερότητας του διαδικτύου -μεταξύ των οποίων η Google και το facebook- πιστεύουν πως η διασφάλιση του ανταγωνισμού μεταξύ των online εταιρειών είναι ζωτικής σημασίας. Εάν υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες για τους πιο “ισχυρούς” τότε θα αρχίσουν να υπάρχουν μεγάλες ανισότητες. Όπως χαρακτηριστικά είπε στην εκπομπή Last Week Tonight ο δημοφιλής παρουσιαστής Τζον Όλιβερ “στο διαδίκτυο κάθε νεοφυής εταιρεία παίζει με ισότιμους όρους: έτσι το facebook παραγκώνισε το MySpace που είχε παραγκωνίσει το Friendster που είχε παραγκωνίσει τους αληθινούς μας φίλους”.

Το 2015 και υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα είχαν ψηφιστεί νόμοι για την προστασία της ουδετερότητας του διαδικτύου, μια κίνηση που είχε θεωρηθεί μεγάλη νίκη από τους χρήστες. Ωστόσο, ο Πάι μιλώντας μετά την εκλογική νίκη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε ότι “κατά τη διάρκεια της διοίκησης Τραμπ το παιχνίδι στην FCC θα μετατοπιστεί από αμυντικό σε επιθετικό. Πρέπει να κάψουμε τα αγριόχορτα και να καταργήσουμε τους κανονισμούς που πνίγουν τις επενδύσεις, την καινοτομία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια παλιά μάχη ανάμεσα στους παρόχους τηλεπικοινωνιών/δικτύων και τους παρόχους περιεχομένου. Μέχρι τον Ομπάμα, το περιεχόμενο κέρδιζε. Ο Πάι θα δώσει το πάνω χέρι στις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα. Α! Να μην ξεχάσουμε: ο Ντόναλντ Τραμπ σταμάτησε μεν να παρουσιάζει το ριάλιτι “The Celebrity Apprentice” στο NBC, αλλά θα παραμείνει ως εκτελεστικός παραγωγός με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ να έχει ήδη πάρει τη θέση του. Το σόου είναι “χτισμένο” πάνω στην αυτοκρατορία Τραμπ, αφού ο νικητής κερδίζει μια θέση στελέχους σε αυτήν. Όμως το NBC και η μητρική εταιρεία Comcast είναι πάροχοι δικτύου και ρυθμίζονται από την FCC.

You May Also Like

Clubhouse: τo app της ελίτ

To νέο μοδάτο app λέγεται clubhouse. Δημιουργήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και είναι πολύ νεαρό ...

Λίγη προσοχή δεν βλάπτει

valia@inrec.gr Αυτή η ιστορία με τους ιούς έχει αρχίσει να με κουράζει. Εντάξει, όταν ...

Το σίριαλ της διασύνδεσης του πλανήτη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η ιστορία των υποθαλάσσιων καλωδίων είναι πραγματικά σαγηνευτική. ...

Verba volant, scripta manent

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Υπάρχουν κάποιοι που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπρέπουν ως κατίνες, ...

Γονείς και εθισμός

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Σ’ ένα μικρό νησί της Δωδεκανήσου, την Κω, ...

Το μοιραίο enter

Το κάθε μας Enter μετράει. Το κάθε μας enter δείχνει ποιοι είμαστε και φανερώνει ...

X