Στην Πάφο η διάσημη Φιλαρμονική του Βερολίνου για το «Κονσέρτο της Ευρώπης»

Με θέμα το Ευρωπαϊκό Κονσέρτο που θα δώσει η Φιλαρμονική του Βερολίνου στην Πάφο την 1η Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε χθες στη Δημοσιογραφική Εστία η πρώτη συνέντευξη Τύπου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στο πρόγραμμα του «Πάφος 2017», όχι μόνο όπως κρίνεται από τους ίδιους τους διοργανωτές, αλλά και γιατί η Φιλαρμονική του Βερολίνου είναι ένα από τα κορυφαία μουσικά σχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη με ιστορία 135 χρόνων.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του βιολιστή Στάνλεϊ Ντοντς, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της φιλαρμονικής και υπεύθυνου για την επικοινωνία του σχήματος. Παρόντες ήταν επίσης ο πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Nikolai Von Schoepff, ο πρόεδρος του δ.σ. του οργανισμού «Πάφος 2017» δρ Χρίστος Πατσαλίδης, η καλλιτεχνική διευθύντρια του «Πάφος 2017» κυρία Γεωργία Ντέτσερ, ο πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου και ο Μιχάλης Περσιάνης εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου, πλατινένιου χορηγού του «Πάφος 2017».

Κορυφαία ορχήστρα

Με έδρα το Βερολίνο και το επιβλητικό κτήριο της Philharmonie στον πολιτιστικό πυρήνα της πόλης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου θεωρείται μια από τις κορυφαίες ορχήστρες στον κόσμο. Η Φιλαρμονική ιδρύθηκε την 1η Μαΐου 1882 και διαθέτει στο ενεργητικό της μέχρι σήμερα εκατοντάδες κονσέρτα και ηχογραφήσεις.

Επετειακό κονσέρτο

Κάθε Πρωτομαγιά από το 1991, γιορτάζοντας την επέτειο ίδρυσής της, η Φιλαρμονική του Βερολίνου παρουσιάζει το «Κονσέρτο της Ευρώπης» σε διάφορες πόλεις της γηραιάς ηπείρου. Το κονσέρτο μεταδίδεται από την κρατική γερμανική τηλεόραση, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού που ξεπερνά κάθε χρόνο τα τέσσερα εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Είναι η πρώτη φορά που το «Κονσέρτο της Ευρώπης» θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και δη στην Πάφο, μπροστά από το Μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης. Για αυτόν τον σκοπό, θα φτάσουν στην Κύπρο στις 30 Απριλίου 75 μέλη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Παράγοντες της ορχήστρας επισκέφτηκαν για πρώτη φορά την Κύπρο τον περασμένο Ιούνιο, για να δουν τον χώρο όπου θα δοθεί η συναυλία.

Συνεργασία με Κύπριους μουσικούς

Στις 30 ώρες που τα μέλη της φιλαρμονικής θα παραμείνουν στη χώρα μας, αριθμός μουσικών θα συμπράξει με νέους Κύπριους μουσικούς στο πλαίσιο συναυλίας της Δικοινοτικής Ορχήστρας Νέων. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί μια μέρα πριν τη συναυλία της φιλαρμονικής, στις 30 Απριλίου. Πρόκειται για μια πρόταση/πρωτοβουλία της πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο η οποία έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ευχαρίστηση από τα μέλη της Φιλαρμονικής του Βερολίνου.

Το ρεπερτόριο

Για ένα μοναδικό και ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα έκανε λόγο ο Στάνλεϊ Ντοντς στη συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας ότι τα μέλη της φιλαρμονικής δουλεύουν με ξεχωριστό ζήλο για ένα άψογο αποτέλεσμα από κάθε πλευρά.

Τη συναυλία θα διευθύνει ο Μάρις Γιάνσονς (Mariss Jansons), ο οποίος είχε διευθύνει άλλη μια φορά το «Κονσέρτο της Ευρώπης» το 2001 στην Κωνσταντινούπολη. Το κονσέρτο είχε πραγματοποιηθεί τότε στην αρχαία εκκλησία της Αγίας Ειρήνης. Ο Μάρις Γιάνσονς υπήρξε για χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βιέννης και είναι ανάμεσα στους εκλεκτούς μαέστρους που έχουν διευθύνει την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Βιέννης.

Το ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα Oberon Overture και Clarinet Concerto No. 1 in F minor op. 73 του Carl Maria von Weber με σολίστ στο κλαρίνο τον Andreas Ottensamer και τη Συμφωνία no. 8 του Αντονίν Ντβόρζακ. Ο Στάνλεϊ Ντοντς δεν απέκλεισε την πιθανότητα η ορχήστρα να εκτελέσει και κυπριακό έργο, καθώς συνηθίζει να εκπλήσσει το κοινό έκαστης συναυλίας της σε χώρες που επισκέπτεται.

Διεθνής απήχηση

Κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα συμβαλλόμενα μέρη δεν σταμάτησαν να τονίζουν ότι ήδη για το εν λόγω κονσέρτο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό και δη από τη Γερμανία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του ΚΟΤ κ. Λοΐζου σε αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία πέραν του 60% από τον προηγούμενο χρόνο.

Σημειώνεται ότι το κονσέρτο της Πάφου θα μεταδίδεται ζωντανά από τη γερμανική κρατική τηλεόραση σε συνεργασία παραγωγής με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ενώ αργότερα η οπτικογραφημένη συναυλία θα κυκλοφορήσει σε DVD.

+ Το Κονσέρτο της Ευρώπης από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαΐου 2017 στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου, στις 12 το μεσημέρι. Εισιτήρια διατίθενται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του «Πάφος 2017», www.pafos2017.eu.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η Φιλαρμονική του Βερολίνου στο εσωτερικό του εμβληματικού κτηρίου της, Philharmonie. ΦΩΤΟ ©SebastianHanel

You May Also Like

Γενέθλια στην γκαλερί Μορφή με έκθεση του Μυταρά

Η γκαλερί Μορφή στη Λεμεσό κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και γιορτάζει με μια ...

Στο crowdfunding κατέφυγε η Σχολή του Στας στη Λέμπα

Διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής χρημάτων για τη διάσωσή της ξεκίνησε η Σχολή του Στας Παράσκου ...

«Εαρινή ισημερία» στην αισχύλου 83

Ο χώρος τέχνης αισχύλου 83, στην ομώνυμη οδό στην εντός των τειχών Λευκωσία, παρουσιάζει ...

Αυτούσια η επιστολή του ΕΜΑΑ

Παραθέτουμε αυτούσια την επιστολή του ΕΜΑΑ (Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Καλλιτεχνικού Συνδέσμου), με την οποία ο ...

Το αρχείο της Ρήνας Κατσελλή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σε νέα δωρεά προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχει προβεί  η κα Ρήνα Κατσελλή και ...

«30’ Oρέστης – Ισμήνη»

Ο Ορέστης και η Ισμήνη βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή προκειμένου να ...

X