Γκίκας, Κράξτον, Λι Φέρμορ: Η μέθοδος των τριών

Μπλε για τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, κίτρινο για τον Τζον Κράξτον, πράσινο για τον Πάτρικ Λι Φέρμορ. Αυτά είναι τα τρία χρώματα που θα κυριαρχούν στους τοίχους της αίθουσας Προσωρινών Εκθέσεων της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία, αντιπροσωπεύοντας έκαστο έναν από τους τρεις πρωταγωνιστές της νέας της έκθεσης.

Με τίτλο «Γκίκας, Craxton, Leigh Fermor: η γοητεία της ζωής στην Ελλάδα», η έκθεση αντανακλά μέσα από τα κείμενα του Πάτρικ Λι Φέρμορ και το ζωγραφικό έργο των Γκίκα και Κράξτον τις μαγευτικές εξερευνήσεις τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Οι τρεις δημιουργοί και στενοί φίλοι «αγαπούσαν με τρόπο απόλυτο τη ζωή, την Ελλάδα και την καθημερινότητα των Ελλήνων», ανέφερε σε χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ο Ίαν Κόλινς, βιογράφος του Τζον Κράξτον και εκ των συνεπιμελητών της έκθεσης, για την οποία εξήγησε ό,τι αφορά όχι μόνο τους τρεις ως δημιουργούς αλλά ως ανθρώπους.

ΑΡΘΡΟ: Ποιοι ήταν / Πρώτη γνωριμία με τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Τζον Κράξτον, Πάτρικ Λι Φέρμορ

Έτσι, στη Λεβέντειο θα δούμε μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου τους αλλά και μια διερεύνηση της φιλίας που τους ένωσε επί σχεδόν μισό αιώνα και που επηρέασε το έργο τους. Παρόντες στην έκθεση και οι τέσσερις τόποι όπου κινήθηκαν, έζησαν και εμπνεύστηκαν: Ύδρα, Κέρκυρα, Κρήτη και Καρδαμύλη της Πελοποννήσου.

Μαγικές όψεις

«Το έργο (των τριών δημιουργών) δεν καταδεικνύει μόνο την αγάπη τους για την Ελλάδα – την ιστορία, τον μύθο, την ύπαιθρο και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Μέσα από πίνακες, φωτογραφίες και κείμενα των τριών δημιουργών η έκθεση επιδιώκει να αντικατοπτρίσει τις συναρπαστικές αναζητήσεις τους, τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, καθώς και την αφοσίωσή τους στη χαρά της ζωής», ανέφερε κατά τη χθεσινή παρουσίαση η διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 23 Φεβρουαρίου από τον Βρετανό ύπατο αρμοστή στην Κυπριακή Δημοκρατία Τζον Κρίστοφερ Γουίλιαμ Κιντ και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 24 Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Μαΐου. Αργότερα θα ταξιδέψει στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα όπου θα παραμείνει μέχρι τις αρχές 2018 και έπειτα στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.
webFRAGILE2Εξίσου εντυπωσιακά με το πολύτιμο περιεχόμενό τους είναι τα ξύλινα κιβώτια που τοποθετήθηκαν στον χώρο της έκθεσης μέχρι το άνοιγμά τους.webFRAGILEΟι τοίχοι στην αίθουσα προσωρινών εκθέσεων της Λεβέντειου Πινακοθήκης φέρουν τα τρία χρώματα που επιλέχθηκαν για να εκπροσωπούν τους τρεις πρωταγωνιστές: μπλε για τον Γκίκα, κίτρινο για τον Κράξτον, πράσινο για τον Λι Φέρμορ.webPRESENTATIONΑπό τη χθεσινή πρώτη περιήγηση στους χώρους της έκθεσης.webloukia_hadjigravielΗ διευθύντρια της Πινακοθήκης Λεβέντη, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, παρουσίασε την έκθεση και τους ανθρώπους που εργάζονται για την υλοποίησή της.
webPRESENTATION3Από αριστερά η διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, η επιμελήτρια Εβίτα Αράπογλου και ο βιογράφος του Τζον Κράξτον Ίαν Κόλινς. Οι δύο τελευταίοι είναι και συνεπιμελητές της έκθεσης.

Πρώτη γεύση σήμερα

Με μια διάλεξη ανοίγει σήμερα ο κύκλος των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης. Η Εβίτα Αράπογλου, συνεπιμελήτρια της έκθεσης και από τις κύριες ερευνήτριες του έργου του Χατζηκυριάκου-Γκίκα, θα μιλήσει με θέμα «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας: από το αρχοντικό της Ύδρας στον κήπο της Κέρκυρας». Η κ. Αράπογλου θα παρουσιάσει τον καλλιτέχνη και πρωτοπόρο ζωγράφο και την καλλιτεχνική του πορεία, με άξονες το αρχοντικό του στην Ύδρα, όπου έδρασε και δημιούργησε τη δεκαετία του 1950, και το αρχοντικό της οικογένειας Γκίκα στην Κέρκυρα, όπου έζησε και έδρασε από τη δεκαετία του 1969 μέχρι το τέλος της ζωής του.

Θα ακολουθήσουν άλλες δύο σχετικές με την έκθεση διαλέξεις: στις 15 Μαρτίου ο Ίαν Κόλινς θα μιλήσει για τον Τζον Κράξτον και στις 5 Απριλίου ο σερ Μάικλ Λουέλιν Σμιθ για τη γοητευτική ζωή του Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Ελλάδα.

webPRESENTATION2DΤο στήσιμο της έκθεσης ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί πριν τα επίσημα εγκαίνια, στις 23 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 24 Φεβρουαρίου.

Και εργαστήρια

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και σειρά εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους, αρχής γενομένης από το εργαστήριο βιβλιοδεσίας και κοπής χαρτιού για παιδιά στις 4 Μαρτίου. Το εργαστήρι, ειδικά σχεδιασμένο ώστε οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις συναρπαστικές ζωές και το έργο των πρωταγωνιστών της έκθεσης, θα δώσει η εικαστικός και δασκάλα τέχνης Στέφανη Χατζηψάλτη. Τα παιδιά θα μυηθούν στην τέχνη της βιβλιοδεσίας και της κοπής χαρτιού, ενώ θα σχεδιάσουν το δικό τους εξώφυλλο εμπνευσμένο από τα έργα των τριών δημιουργών.

Το ίδιο εργαστήρι θα επαναληφθεί την 1η Απριλίου, αυτή τη φορά για ενήλικες. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 10 ευρώ με επιπλέον κόστος 5 ευρώ για τα υλικά, για το εργαστήρι των ενηλίκων.

Εργαστήρι λινογραφίας θα πραγματοποιηθεί από τον εικαστικό και δάσκαλο τέχνης Αλέξη Μιχαηλίδη. Με πηγή έμπνευσης τα έργα της περιοδικής έκθεσης, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το δικό τους χαρακτικό, το οποίο θα μπορούν να εκτυπώσουν σε A3 χαρτί. Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα εργαστήρια στις 8, 15, 22, 29 Μαρτίου με κόστος συμμετοχής 90 ευρώ (80 για τα μέλη της Λεβεντείου Πινακοθήκης και για όσους συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα) + υλικά.

+ Για συμμετοχή στα εργαστήρια, κράτηση θέσης στις διαλέξεις και πληροφορίες για την έκθεση, τηλ. 22668838.

You May Also Like

Σάλτσμπουργκ: Πώς διοργανώνεται ένα φεστιβάλ εν καιρώ πανδημίας

Στο διάσημο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ συντελείται φέτος ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό «πείραμα». Πώς μπορεί να ...

Επιστροφή δύο κυπριακών αρχαιοτήτων

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Βερολίνο τελετή παράδοσης ...

Καλλιτεχνική παρέμβαση από το Τμήμα Καλών Τεχνών ΤΕΠΑΚ στις Πλάτρες

Στόχο ν’ αναδείξει το αποικιακό και μετααποικιακό παρελθόν του ξενοδοχείου Forest Park, στις Πλάτρες, ...

O Γιάννης Αγγελάκας στην Κύπρο για συναυλία

Ο Γιάννης Αγγελάκας θα δώσει μια συναυλία στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, στη Λευκωσία, στις ...

Πήδηξε στο θάνατο ο σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ

Σημάδεψε με διάφορους τρόπους την κινηματογραφική ιστορία του Χόλιγουντ ο Τόνι Σκοτ, ο οποίος ...

Θεατρικό έργο Κυπρίων βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ «Αναλόγιο από κοινού»

Ένα θεατρικό έργο Κύπριων συγγραφέων απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του 1ου Διαγωνιστικού ...

X