Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου για το Πάφος2017: «Η διήμερη γιορτή απέτυχε»

«Πάφος2017/ Η σπασμένη πόλη» είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών (Κύπρου) ΕΙ.ΚΑ σχετικά με το διήμερο έναρξης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για απουσία οργάνωσης, μη επαγγελματική κατάρτιση, έλλειψη σημάνσεων και άλλα ζητήματα που «προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο τον θεσμό».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα Πάφος2017 μόλις αρχίζει και θα διαρκέσει ένα χρόνο. Ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, ΕΙ.ΚΑ, παρακαλεί θερμά όλους τους φορείς που ευθύνονται για τη διοργάνωση αυτή, να μαζέψουν τις δυνάμεις τους και να συγκεντρωθούν στα απαραίτητα και τα αυτονόητα, προκειμένου ούτε η σκληρή δουλειά όλων των εμπλεκομένων στην πολιτιστική ζωή του τόπου αλλά ούτε και το κύρος ενός τέτοιου θεσμού να εξευτελίζονται.

Η απουσία οργάνωσης, η μη επαγγελματική κατάρτιση από μέρους της οργάνωσης, προς τους εθελοντές, η έλλειψη σημάνσεων και η γενική εικόνα μιας πόλης εργοταξίου, με μουσεία και εκθεσιακούς χώρους που συμπεριλαμβάνονταν στους επίσημους εορτασμούς, κλειστά*, προσβάλλουν τόσο τον πολιτισμό του τόπου όσο και τον ίδιο το θεσμό. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα δεν είναι υπόθεση της Πάφου ούτε της Κύπρου, είναι της Ευρώπης. Ανήκουμε σε αυτή και ένας τέτοιος θεσμός πρωτίστως μας επιτρέπει να το πιστέψουμε! Η διήμερη γιορτή απέτυχε, ο χρόνος που μας αναλογεί μόλις ξεκινά!

*βλ. Σάββατο 28, αίθουσα τέχνης Εν Πλώ, Κυριακή 29, Εθνογραφικό Μουσείο και μουσείο ΜΑΑΣ, Παλαιοκάστρου και χωρίς σχόλια για το γεγονός ότι το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό μουσείο είναι κλειστά λόγω ανακαίνισης.»

Η ανακοίνωση συνοδεύεται από αυτή την φωτογραφία:

fytorio_pafos2017

You May Also Like

«Να τα μοιραστούμε» λέει για τα Μάρμαρα ο Νίκολας Πένι

Μια διαφορετική πρόταση για τα γλυπτά του Παρθενώνα διατύπωσε στη Sunday Times ο Νίκολας ...

Make Music Nicosia| Ανοικτό κάλεσμα

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, Παγκόσμια Μέρα Μουσικής, το πρώτο φεστιβάλ Make Music Nicosia, ...

The Sounding Museum στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Εναν ιδιαίτερο μουσικό περίπατο προτείνει για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων το Πολιτιστικό Ίδρυμα της ...

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή : Η πρώτη συμπαραγωγή Ε.Θ.Ε/ Κ.Θ.Β. Ε/ Θ. Ο. Κ

Η παραγωγή της Αντιγόνης, που έδωσε την πρώτη παράστασή της στους Δελφούς στις 7 ...

Το πρόγραμμα της Alpha Square μέχρι τον Φεβρουάριο 2018

Ολόκληρο τον προγραμματισμό των παραστάσεών της από τον Απρίλιο μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο ...

«Συνωμοσία» στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Μια «διαφορετική» χοροθεατρική πρόταση παρουσιάζει το ΑΜΦΙΔΡΟΜΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ του ...

X