Μήνας Γαλλοφωνίας ο Μάρτιος

Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής, διαγωνισμοί και συζητήσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του φετινού Μήνα Γαλλοφωνίας που ξεκινά την 1η Μαρτίου.

Την αυλαία του Μήνα Γαλλοφωνίας θα σηκώσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου χωρών της Γαλλοφωνίας στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθεί και η κυπριακή ταινία «Μέλος Οικογένειας».

Αγαπώ, Μοιράζομαι

Οι εκδηλώσεις του Μήνα Γαλλοφωνίας πραγματοποιούνται κάτω από το σύνθημα «J’aime, Je partage», δύο λέξεις που, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, «αν υιοθετούμε στην καθημερινότητά μας ως άνθρωποι και ευρύτερα ως κοινωνία, μπορούμε να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο και πιο αισιόδοξο αύριο».

Διαλέξεις και άλλα

Στις 22 Μαρτίου ο Καθηγητής Jacques Bouchard θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό» ενώ στις 28 Μαρτίου ο καθηγητής Francois Mangenot θα μιλήσει με θέμα τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς του Web 2.0 στη διδασκαλία και εκμάθηση των γλωσσών. Ο Γεωλόγος Δρ Michel Morisseau θα δώσει στις 15 Μαρτίου διάλεξη με θέμα «Υποθαλάσσια ηφαιστεία νάνων ελεφάντων: Γεωλογική εξέλιξη της Κύπρου».

Στο μεταξύ, στις 15 Μαρτίου θα απονεμηθούν τα βραβεία του παγκύπριου ενδοσχολικού διαγωνισμού με θέμα: «Ανακαλύψτε τους δεσμούς μεταξύ της Κύπρου και των άλλων χωρών της Γαλλοφωνίας, στο πλαίσιο της Πάφου 2017».

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Guy et Rachel» θα παρουσιάσει στις 23 Μαρτίου ο συγγραφέας Ιωάννης Δ. Αντωνιάδης. Το βιβλίο μιλά για την αγάπη και την αξία της θυσίας.

Τέλος, η ελβετική πρεσβεία παραχώρησε αντίτυπα της εξαιρετικής γαλλοελβετικής ταινίας κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Ma Vie De Courgette / Η ζωή μου σαν κολοκύθα», του Κλοντ Μπαράς, για δανεισμό σε σχολεία. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν, καθώς πρόκειται για μια σπουδαία ταινία με ήρωα τον Κουρζέτ ο οποίος καταλήγει σε ορφανοτροφείο μετά τον θάνατο της μητέρας του.

Το φεστιβάλ κινηματογράφου

Στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μια συνδιοργάνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και τις πρεσβείες της Ελβετίας και του Λιβάνου.

Το φεστιβάλ ξεκινά την 1η Μαρτίου με την προβολή της ταινίας «La Vache/Μια αγελάδα στο Παρίσι», με κεντρικό ήρωα τον Αλγερινό αγρότη Φατάχ που ξεκινά με την αγελάδα του Ζακλίν για το μακρύ ταξίδι από τη Μασσαλία στο Παρίσι όπου πραγματοποιείται η Διεθνής Αγροτική Έκθεση.

Από το φεστιβάλ ξεχωρίζει η ταινία «Elle/Εκείνη», του Πολ Βερχόβεν, η οποία διεκδικεί το Όσκαρ Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια, Ιζαμπέλ Ιπέρ. Η ταινία θα προβληθεί στις 3 και 5 Μαρτίου.

Αμέσως μετά, στις 6 Μαρτίου, θα δούμε την πολυβραβευμένη ταινία του Μαρίνου Καρτίκκη με τίτλο «Μέλος Οικογένειας», για μια οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και αποφασίζει να κρατήσει μυστικό τον θάνατο του παππού για να παίρνει τη σύνταξή του.

Θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Le Temps d’ Anna» (10/03), «Trois souvenirs de ma jeunesse» (12, 15/03), «Francofonia» του Αλεξάντερ Σοκούροφ που εστιάζει στην ιστορία του Μουσείου Λούβρου κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής (13, 20/03), «L’ attente» με τη Ζιλιέτ Μπινός (17, 19/03), «L’ affaire SK1» (24, 26/03), «Un homme ideal» (27/03, 05/04), «Ghadi» (29/03), «Mon Roi» με τον Βενσάν Κασέλ (31/03, 02/05) και «Les chevaliers blanc» (03, 07/04).

+ Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 22459333 και στο 96420491 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου και την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Διαδικτυακή επίθεση στον Αρκά για τα σκίτσα του

Πρωτοφανή επίθεση και απειλές δέχτηκε μέσα από τη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook o διάσημος ...

Νέες εικόνες από την Αμφίπολη

Συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά για την αποκάλυψη του ταφικού μνημείου στην ...

Υπογραφή Συμφωνίας Συμπαραγωγής Ταινιών Κύπρου-Ισραήλ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης και ο Πρέσβης του Κράτους του ...

Drifting Clouds – Έκθεση εικαστικών βιβλιων

Εγκαινιάστηκε και θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου η έκθεση εικαστικών βιβλίων με ...

Κινηματογραφικός «Τεν Τεν»

Μπορεί  να είναι ήδη 82 ετών, ωστόσο ο περίφημος Βέλγος Τεν Τεν εισβάλλει νεότατος ...

Βραβείο λογοτεχνίας της ΕΕ στον Κώστα Χατζηαντωνίου

Με το βραβείο λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τιμήθηκε σήμερα στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ...

X