Σατιρικό και Τ/κ Δημοτικό Θέατρο «παραβιάζουν τα σύνορα»

Την υπόσχεση να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα σύνορα μέσα από συνεργασίες στο θέατρο έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου ο Κώστας Καυκαρίδης και ο Γιασάρ Ερσόι, δύο θεατράνθρωποι στη μια και στην άλλη πλευρά της διαχωριστικής γραμμής την οποία, όμως, εδώ και 30 χρόνια αψηφούν.

Οι δύο τους, επικεφαλής του Σατιρικού Θεάτρου ο πρώτος και του τ/κ Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ο δεύτερος, συνυπογράφουν το βιβλίο με τίτλο «Το Θέατρο Παραβιάζει τα Σύνορα / Tiyatronun sinir ihlali», το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην παρουσία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου και της Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Ανδρούλλας Βασιλείου, του δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και του δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά Τάκης Χατζηδημητρίου, ο ακαδημαϊκός Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και ο δημοσιογράφος Χασάν Καχφιετζίογλου.

 

to_theatro_paraviazi_ta_sinora_6

to_theatro_paraviazi_ta_Sinora_3

Συνέχεια επί σκηνής

«Σατιρικό Θέατρο και τ/κ Δημοτικό Θέατρο θα συνεχίσουν να ’παραβιάζουν τα σύνορα’ ανεβάζοντας την παράσταση ’Ο Αγνοούμενος’ σε λίγες μέρες στο Σατιρικό», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηθοποιός, σκηνοθέτης και διευθυντής του τ/κ θεάτρου, Γιασάρ Ερσόι. Ο λόγος για το έργο της Αλιγιέ Ουμανέλ που παρουσιάστηκε το 2015 σε παραγωγή του τ/κ θεάτρου και τώρα το Σατιρικό το ανεβάζει σε δική του παραγωγή, με την Ουμανέλ στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και Ε/Κ και έναν Τ/Κ να μοιράζονται τη σκηνή. Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στις 11 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, έδρα του Σατιρικού, στην Αγλαντζιά.

 

to_theatro_paraviazi_ta_Sinora_2

to_theatro_paraviazi_ta_sinora_5

to_theatro_paraviazi_ta_sinora_4

Ιστορία ετών 30

Ο Κώστας Καυκαρίδης, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου που φέρει το όνομα του αδελφού του και κορυφαίου θεατρανθρώπου στην Κύπρο, Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, ανέδειξε την κοινή πορεία του με τον Γιασάρ Ερσόι που διαρκεί 30 χρόνια. «Στο πρόσωπο του (Γιασάρ) γνώρισα έναν δυναμικό επαναστάτη, έναν αχώριστο φίλο και συνεργάτη», είπε ο κ. Καυκαρίδης, η επαναπροσεγγιστική δράση του οποίου είναι γνωστή στον χώρο του θεάτρου.

Ο Κώστας Καυκαρίδης αφιέρωσε το βιβλίο στον αδερφό του Βλαδίμηρο, τον μέντορα, όπως είπε, που τους έδωσε την ώθηση να συνεχίσουν. «Όταν συνάντησα τον Γιασάρ Ερσόι το 1987, βρήκα έναν πιο δυναμικό Βλαδίμηρο». Αφιέρωσε επίσης το βιβλίο στον αείμνηστο Τ/Κ ηθοποιό Γιουτζέλ Κιοσέογλου που ήταν ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Σατιρικού και του τ/κ Δημοτικού Θεάτρου.

«Γράψαμε το βιβλίο με την ευχή οι νέες γενιές να πάρουν μαθήματα από τον πόνο που εμείς ζήσαμε και να επιτύχουν την ειρήνη σε αυτό τον τόπο», συμπλήρωσε ο Γιασάρ Ερσόι, ο οποίος κάλεσε όλους τους Κύπριους να πορευθούν έχοντας υπόψη το κοινό που τους ενώνει, την Κύπρο.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι «ακόμα και σήμερα η θύμηση της πρώτης παράστασης της ’Ειρήνης’ του Αριστοφάνη, το 1987 (η πρώτη συνεργασία των δύο θεάτρων) φέρνει δάκρυα» και πως «αυτές ήταν μοναδικές στιγμές όχι μόνο για τους πρωτεργάτες, αλλά και τον καθένα που ήταν παρών τότε στην παράσταση. Η εμπειρία μοναδική, από εκείνες που δίνουν αξία και νόημα στην ίδια τη ζωή. Μπορεί ακόμα και σήμερα να λέω με περηφάνια: Ήμουν και γω εκεί», ανέφερε.

Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ανέτρεξε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Ερσόι και Καυκαρίδης για να κάνουν πραγματικότητα αυτή τη συνεργασία, λέγοντας ότι αυτό το βιβλίο είναι ένα ντοκουμέντο της καλλιτεχνικής συνεργασίας 30 χρόνων σε ένα διαιρεμένο νησί.

Ο Χασάν Καχφετζίογλου αναφέρθηκε στην παιδική ηλικία του Γιασάρ Ερσόι στη Λεμεσό όπου γεννήθηκε, την πορεία του μέχρι να μείνει εκτός θεάτρου στην Κύπρο, μετά το πραξικόπημα του Εβρέν στην Τουρκία το 1980, τη γνωριμία του με έναν άλλο Λεμεσιανό, τον Μουσταφά Ακιντζί, μαζί με τον οποίο δημιούργησαν το τ/κ Δημοτικό Θέατρο.

 

TSI Kapak 1_deneme8.indd

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©MUSTAFA ERΚAN

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Τι είπε ο Κυριάκος Κενεβέζος για τον Καβάφη

«Η επένδυση στον πολιτισμό είναι το μέσο για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ...

Ένα γλυπτό για τη Ρήγαινα στο Λατσί

Μια δημιουργία της βραβευμένης γλύπτριας και ζωγράφου Γιώτας Ιωαννίδου κοσμεί από χτες το λιμανάκι ...

Ανοίγει η έκθεση με τα έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο

Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής 219 έργων τέχνης από την Αμμόχωστο ως ...

Παραίτηση Ξαρχάκου από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας | Δεν θέλει Λαζόπουλο και Φιλιππίδη

«Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε την ανανέωση του Εθνικού και να στηρίζουμε τον εκπαιδευτικό ...

Ο Γκέοργκ Μπάζελιτς δώρισε έξι από το πρωτοποριακά, ανάποδα πορτρέτα του στο Met.

Τα ανάποδα πορτρέτα του Γκέοργκ Μπάζελιτς χρονολογούνται από το 1969, μια χρονιά ορόσημο για ...

7ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος /2-12 Οκτωβρίου 2015

Το 7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΦΑΡΟΣ, το οποίο διοργανώνεται μεταξύ 2 και 11 ...

X