Χωρίς καλ. διευθυντή η Συμφωνική Ορχήστρα | Παραιτήθηκε ο Άλκης Μπαλτάς

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου

Την παραίτησή του ύστερα από έξι χρόνια θητείας στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) υπέβαλε ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς.

Εντός των ημερών θα προκηρυχθεί η θέση εκ νέου, ωστόσο ένας σημαντικός κύκλος ολοκληρώνεται για τη Συμφωνική με την αποχώρηση ενός από τους πιο εξωστρεφείς καλλιτεχνικούς της διευθυντές.

«Το διοικητικό συμβούλιο έλαβε μια απόφαση η οποία με θίγει, γι’ αυτό παραιτήθηκα», ανέφερε μιλώντας στον Π ο κ. Μπαλτάς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook ύστερα από την τιμητική πλακέτα που του επέδωσε το βράδυ της 8ης Φεβρουαρίου το Σωματείο των Μουσικών της Ορχήστρας, ως «επίτιμου μαέστρου των μουσικών της ΣΟΚ».

Ο Άλκης Μπαλτάς, το συμβόλαιο του οποίου ανανεώθηκε το 2014 και θα έληγε στις 15 Μαΐου 2017 χωρίς να ανανεωθεί εκ νέου, όπως του είχε ήδη ανακοινωθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου (ΙΣΟΚ), παραιτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2017. «Παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Μιλώντας στον Π, ο κ. Μπαλτάς εξήγησε ότι του είχε ζητηθεί να σχεδιάσει τον προγραμματισμό της Ορχήστρας για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, με στόχο να βοηθηθεί ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής. Ο κ. Μπαλτάς προχώρησε σε αυτό τον προγραμματισμό ο οποίος υποβλήθηκε στις 24 Ιανουαρίου στο δ.σ. του ΙΣΟΚ. Το συμβούλιο, όμως, απέρριψε τον προγραμματισμό στον οποίο περιλαμβανόταν σειρά συναυλιών με τίτλο «Κύπριοι δημιουργοί και αναδημιουργοί».

«Στα έξι χρόνια της θητείας μου, δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Με το να απορριφθεί ο προγραμματισμός, ακυρώνεται αμέσως ο ρόλος του καλλιτεχνικού διευθυντή. Με θίγει η απόφαση, γι’ αυτό παραιτήθηκα». 

Ο κ. Μπαλτάς θα διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του ως μαέστρος σειράς συναυλιών της ΣΟΚ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και θα αποχωρήσει.

Η τιμητική πλακέτα

Ο κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε την παραίτησή του μετά από μια συναυλία στις 8 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της οποίας τα μέλη του Σωματείου των Μουσικών της ΣΟΚ του επέδωσαν τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στην Ορχήστρα.

Αυτούσια η ανάρτησή του:

24 Ιαν. 2017: αμέσως μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου παραιτούμαι για λόγους ευθιξίας. Βαριά η διάθεσή μου, αλλά ακέραιη η αξιοπρέπεια μου.
8 Φεβρουαρίου 2017: βγαίνω στην σκηνή για να διευθύνω την Συφ. Ορχ. Κύπρου (Σ.Ο.Κ.) και με έκπληξη βλέπω να με περιμένει ο Πρόεδρος και ένα μέλος του Σωματείου των Μουσικών. Μπροστά σε ολόκληρη την ορχήστρα και ένα πολυπληθές κοινό, μου προσφέρουν λουλούδια και μια τιμητική πλακέτα όπου με αποκαλούν «επίτιμο μαέστρο των μουσικών της Σ.Ο.Κ.» Ο Πρόεδρος απευθύνεται στο κοινό και λέει τα καλύτερα λόγια για μένα και την 6ετή θητεία μου ως Καλλ. Δ/ντη της Ορχήστρας. Μουσικοί και ακροατές ανταποκρίνονται στα λόγια του με ένα θερμότατο και παρατεταμένο χειροκρότημα. Η συγκίνηση μεγάλη, η τιμή μεγάλη, νοιώθω αγκαλιασμένος με ειλικρινή εκτίμηση και αγάπη. Πώς να τους ευχαριστήσω δεν ξέρω. Μια από τις πιο όμορφες και συγκινητικές στιγμές ολόκληρης της καριέρας μου!!!!symfoniki

«Μου έδωσε μεγάλη συγκίνηση», δήλωσε στον Π ο κ. Μπαλτάς. «Είναι πολύ σημαντικό οι συνάδελφοί σου να δείχνουν την εκτίμησή τους και μάλιστα όταν δεν έχεις πια εξουσία!», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι ήταν τόσο συγκινημένος και χαρούμενος που ξέχασε όλα τα υπόλοιπα. «Το σημαντικό είναι η Ορχήστρα μας να συνεχίσει και ο νέος διευθυντής να βοηθηθεί», κατέληξε.

You May Also Like

Afro Banana Republic | The Mothership 2014

Τέλειωσε αλλά δεν ξεχάστηκε. Το φετινό Afro Banana Republic Festival ξεχώρισε κυρίως για την ...

Το Rainbow Warrior της Greenpeace αγκυροβόλησε στη Λεμεσό

Γράφει η Μαρία Χατζημιχαήλ | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης Όταν ο Bob Hunter, Καναδός δημοσιογράφος ...

Παρουσίαση του βιβλίου «Το Θέατρο παραβιάζει τα σύνορα»

Το Σατιρικό Θέατρο και το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας 1987-2017, στο πλαίσιο της 30χρονης ...

Τα τελευταία ποιήματα και τραγούδια του Λέοναρντ Κόεν

Γεννημένος το 1934 στο Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών ...

Au revoir Γαλλία! λέει ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ και εγκαταλείπει τη χώρα

Μια πασίγνωστη φιγούρα, ο ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ πέρασε στην αντεπίθεση χθες, μετά τις κατηγορίες ...

Το σκίτσο του πρώτου εξώφυλλου του Τεν Τεν πωλήθηκε 1 εκατ. δολάρια

H αρχική εικονογράφηση του πρώτου εξώφυλλου που εστιάζει στον Τεν Τεν και κυκλοφόρησε τον ...

X