En.act, Θεόδουλος Πολυβίου, Αναστασία Μηνά και Γιώργος Παναγή πάνε Μπιενάλε Νέων

Από καλλιτέχνες στους τομείς των Εικαστικών Τεχνών, του Θεάματος – Performance και της Λογοτεχνίας θα εκπροσωπηθεί η Κύπρος στη φετινή 18η Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου – MEDITERRANEA 18, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα και στο Δυρράχιο της Αλβανίας από τις 4 μέχρι τις 9 Μαΐου 2017.

Στον τομέα των Εικαστικών Τεχνών, την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν η Αναστασία Μηνά και ο Θεόδουλος Πολυβίου, στον τομέα της Λογοτεχνίας ο πρόσφατα βραβευθείς με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη Γιώργος Παναγή και στον τομέα του Θεάματος – Performance η ομάδα En.Act, αποτελούμενη από τους Έλενα Καλλινίκου, Μαρίνα Μακρή και Δημήτρη Χειμώνα.

Ποιοι είναι

  • Εικαστικές Τέχνες

Η Αναστασία Μηνά γεννήθηκε στην Πάφο το 1986. Αποφοίτησε το 2010 από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας ενώ το 2014 περάτωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου. Στην Μπιενάλε θα συμμετάσχει με το έργο φωτογραφίας με τίτλο Untitled.

anastasia_minawe
Ο Θεόδουλος Πολυβίου γεννήθηκε το 1989 στη Λευκωσία. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο πανεπιστήμιο Kingston του Ηνωμένου Βασιλείου και, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, Οπτική Επικοινωνία στο Βασιλικό Κολέγιο Τέχνης του Λονδίνου. Στην Μπιενάλε θα συμμετάσχει με τις γλυπτικές κατασκευές Radiator και Supporting Grab Rail.

theodoulos_polyviou_radiatorwebtheodoulos_polyviou_supporting grab railweb

«Τόσο η Αναστασία Μηνά όσο και ο Θεόδουλος Πολυβίου προσεγγίζουν το θέμα της Μπιενάλε υπαινικτικά και με αλληγορική διάθεση, επιτυγχάνοντας να αναδείξουν αθέατες πτυχές και συνδηλώσεις», αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιτροπής που επέλεξε τις προτάσεις τους.

  • Θέαμα – Performance

H En.act Theatre Group επιλέγη με την πρότασή της με τίτλο Αισθητή Μείωση της Σκόνης Από Αύριο / The Dust is Expected to Retreat by Tomorrow.

Η ομάδα En.act ιδρύθηκε το 2014 από την Μαρίνα Μακρή και την Έλενα Καλλινίκου. Η πρώτη τους παραγωγή, Miss Margarida’s Way, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Songs of my Neighbours και περιόδευσε εκτενώς. Ακολουθήθηκε από τη site-specific περφόρμανς 2. Για το δρώμενο The Dust is Expected to Retreat by Tomorrow η ομάδα διευρύνθηκε με τη συνεργασία του Δημήτρη Χειμώνα.

en_act_theatregroup_the dust is expected to retreat by tomorrowweb

Σύμφωνα με την Επιτροπή η οποία επέλεξε την πρόταση: «Πρόκειται για έργο Επινοημένου (devised) Θεάτρου το οποίο επιτυγχάνει την απόλυτη συστοιχία σκηνικής δράσης και Λόγου, φόρμας και περιεχομένου. Το εξόχως αλληγορικό θέμα (η σκόνη που “πολιορκεί” το καταφύγιο των τριών ηρώων) επιτρέπει στους θεατές να το ερμηνεύσουν και να το οικειοποιηθούν, ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο και να το επενδύσουν με τους δικούς τους προβληματισμούς και εμπειρίες. Η χειμαρρώδης, τέλος, κυπριακή διάλεκτος του κειμένου λειτουργεί σχεδόν λυτρωτικά και καθαρτήρια αναδεικνύοντας την εντοπιότητα το έργου.»

  • Λογοτεχνία

Ο Γιώργος Παναγή γεννήθηκε το 1987 στη Λεμεσό και διαμένει στο
Βερολίνο. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλο στο ίδιο γνωστικό αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. Το 2015 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για έργο νέου λογοτέχνη για τη συλλογή διηγημάτων Μύθοι, έργο το οποίο θα παρουσιάσει στην Μπιενάλε.

mythoi_yiorgos_panagi

Σύμφωνα με το σκεπτικό της τότε βράβευσης:
«Ο τίτλος […] παραπέμπει στον πυρήνα της μυθοπλαστικής λειτουργίας της
αφήγησης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και τα διηγήματα έχουν την αφετηρία τους σε παλιούς και νέους μύθους», οι οποίοι «…συνυπάρχουν και διασταυρώνονται με επεισόδια από τη σύγχρονη μυθολογία της κοινωνίας του θεάματος και της παγκοσμιοποίησης. Οι μύθοι υπονομεύονται μέσα από μια κριτική ματιά που διερευνά και μεταπλάθει σε νευρώδη αφήγηση τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ενώ παράλληλα προσφέρονται ως υλικό για μια διερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης συνειδητότητας και για μια αναδίφηση στα βασικά θέματα του χρόνου, του έρωτα, της φιλίας, της επικοινωνίας, στην εποχή της κρίσης των αξιών του δυτικού πολιτισμού.»

Η Mediterranea 18

Η φετινή Μπιενάλε θα λάβει χώρα στα Τίρανα και το Δυρράχιο της Αλβανίας κατά την περίοδο 4 μέχρι 9 Μαΐου 2017 έχοντας ως τίτλο το θέμα: History + Conflict + Dream + Failure = HOME. Σύμφωνα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Μπιενάλε, Driant Zeneli, «…Φιλοδοξία της Mediterranea 18 είναι να παρουσιάσει την Τέχνη που προκαλεί τις παλιές, τις σύγχρονες και τις μελλοντικές ερμηνείες του όρου «σπίτι». Εδώ, η Τέχνη δεν θα στοχεύει απλώς στην κριτική ή την πρόκληση, αλλά στην ανακύκλωση (αντί για την «πρόταση») νέων εναλλακτικών. Έτσι, θα βρει το δικό της «σπίτι» μέσα από τα λάθη κατά τη διαδικασία, μέσα από τον χρόνο αναμονής για την επανόρθωση, μέσα από την ανασφάλεια της δοκιμής.»

Την ευθύνη επιλογής των κυπριακών προτάσεων είχαν, αφενός μεν για τις Εικαστικές Τέχνες, η θεσμοθετημένη Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών και, αφετέρου δε, για τον τομέα του Θεάματος, ad hoc Επιτροπή αποτελούμενη από εμπειρογνώμονες προερχόμενους από τον ιδιωτικό τομέα και λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών με συναφείς αρμοδιότητες. Στον τομέα της Λογοτεχνίας, ακολουθώντας τη διαδικασία που ίσχυσε και σε προηγούμενες Μπιενάλε όποτε η Κύπρος συμμετείχε στον συγκεκριμένο τομέα, επελέγη ο πλέον πρόσφατα βραβευθείς με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη, Γιώργος Παναγή.

 

You May Also Like

Δύο συναυλίες από τους Haguers Organ Trio

Οι Haguers Organ Trio, τρεις Κύπριοι μουσικοί οι οποίοι δημιούργησαν το μουσικό τους σχήμα ...

Αναστολή σημαίνει κατάργηση, λέει το Ίδρυμα Πολιτισμού Κύπρου για το Μέγαρο

Αναστολή του Μεγάρου Πολιτισμού ισοδυναμεί με κατάργησή του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα ...

Μικρό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Προβληματίζοντας το κοινό σχετικά με το αρχαίο δράμα και γιατί αυτό -ακόμα- μάς αφορά, ...

Στο μικροσκόπιο η ταινία Zero Dark Thirty

Τις διασυνδέσεις μεταξύ των παραγωγών της ταινίας «Zero Dark Thirty» και αξιωματούχων της υπηρεσίας ...

Ross Daly και Κέλυ Θωμά για μια συναυλία στην Κύπρο

Για μια συναυλία με την Κέλυ Θωμά θα βρεθεί ξανά στην Κύπρο ο Ross ...

Έκθεση του Αριστοτέλη Δημητρίου στην γκαλερί Κ

Ο ζωγράφος Αριστοτέλης Δημητρίου παρουσιάζει την 13η ατομική του έκθεση -και τέταρτη στην γκαλερί ...

X