Έκθεση του Φάνου Κυριάκου στη Λευκωσία

Ο Φάνος Κυριάκου παρουσιάζει την νέα του εικαστική δουλειά στον χώρο «Θκιο Ππαλιές» στη Λευκωσία. Η έκθεση του Κυριάκου, ενός από τους πιο ενδιαφέροντες γλύπτες της σύγχρονης τέχνης, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 19:00 και θα παραμείνει μέχρι τις 14 Απριλίου 2017.

Η νέα έκθεση του Φάνου Κυριάκου, μια σειρά από γλυπτά με σημείο αναφοράς τις μεθόδους συντήρησης και τις κατασκευές παρουσίασης που συναντά κανείς στα μουσεία, έχει τίτλο This Case is in Process of Arrangement.

Αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, δοχείο, χώρο, θα βρείτε μία ομάδα οντοτήτων, των οποίων η ζωή ξεκινά στις αρχές του 2012. Χωρίς να τα περιορίζουν χρονικά πλαίσια, προθεσμίες ή οποιασδήποτε μορφής ανησυχία, φτάνουν σε μια σχετική ολοκλήρωση το 2015, βγαίνουν από τις πλαστικές τους μεμβράνες και ξεσκονίζονται το 2016, τελειοποιούνται το 2017. Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπομονής, ησυχίας και ανάπτυξης, τα γλυπτά αυτά έχουν γίνει αφορμή για τη δημιουργία επιμέρους ιδεών, ήχων, αντικειμένων, λέξεων, δομών, απογοητεύσεων, περιπάτων, σκόνης, συναισθημάτων, φιλιών, τραυματισμών, εργαλείων και ταξιδιών.

Σημείο αναφοράς τους, οι διαφορετικές μέθοδοι συντήρησης και οι κατασκευές παρουσίασης που συναντά κανείς στα μουσεία. Αυτές οι πρακτικές αποκαλύπτονται στον επισκέπτη μόνο όταν ο φυσικός ρυθμός του μουσείου διακόπτεται: τότε εμφανίζεται η σημείωση που ανακοινώνει ότι ‘Αυτή η βιτρίνα είναι σε διαδικασία ταξινόμησης’ [σ.σ. όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης στην αγγλική γλώσσα] και τότε μπορούμε να παρατηρήσουμε την ειδική κατασκευή που φτιάχτηκε για να εκθέτει το πολύτιμο αντικείμενο. Το ενδιαφέρον για αυτές τις πρακτικές και τις παρασκηνιακές δομές τους στην προκειμένη περίπτωση, δεν καταπιάνεται με την Αρχαιολογία αλλά εστιάζει στη δυνητική γλυπτική που προτείνουν.

webThisCaseIsInProcessofArrangement

Αυτές οι παρατηρήσεις παράλληλα αντηχούν και κάτι άλλο, το οποίο είναι ταυτόχρονα τόσο διαφορετικό μα τόσο όμοιο, με την παραπάνω συνθήκη και το οποίο ο Κυριακού καταγράφει για χρόνια τώρα, καθώς αυτές οι επαγγελματικές τεχνοτροπίες συντήρησης προσομοιάζουν τις λιγότερο μεθοδολογικές τακτικές της καθημερινής, ‘αργκό επιδιόρθωσης’. Αυτή η ονομασία, θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει όλη την ποικιλομορφία των DIY μεθόδων που αφθονούν στο αστικό και αγροτικό τοπίο, και να συμπεριλαμβάνει την πληθώρα πρακτικών και ορατών χειρονομιών, των οποίων σκοπός είναι η γρήγορη κι αποτελεσματική επαναφορά της λειτουργικότητας ενός αντικειμένου ή μιας συνθήκης.

Η αποκρυστάλλωση αυτών των παρατηρήσεων παίρνει τη μορφή μιας γλυπτικής ρήξης / Rupture-Sculpture.

Η ρήξη στην προκειμένη περίπτωση πηγάζει από μια αναταραχή στην κανονιστική ροή των πραγμάτων, καθώς αυτά τα γλυπτά είναι αδύνατο να διαχωριστούν από τις κατασκευές που τα προβάλουν. Οι κατασκευές που τα φιλοξενούν είναι και αυτές μια γλυπτική συνθήκη, όπου ο φιλοξενούμενος είναι μια επέκταση του οικοδεσπότη και αντιστρόφως. Υπάρχει ακόμα μια συνθήκη ρήξης, η οποία ανατρέπει την έννοια της συντήρησης, καθώς επικρατεί μια γενική κατανόηση ότι η συντήρηση αναπληρώνει ένα κομμάτι/κομμάτια που λείπουν από το σύνολο. Αντιθέτως, αυτό που κατασκευάζεται εδώ, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, διαμέσου μιας σειράς απρόβλεπτων επεκτάσεων, έχει πάντα ως σημείο εκκίνησης ένα απομονωμένο θραύσμα. Αυτά τα θραύσματα/εναύσματα συνθηκών από τερακότα είναι κυρίως τυχαία ευρήματα που συλλέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου από διάφορα εργαστήρια κεραμικής και άλλα τυχαία μέρη. Έχουν τοποθετηθεί και διαταχθεί σε σώματα που φτιάχτηκαν από οικοδομικό γύψο σε συνέργεια με πολυεστερική Ρητίνη και αφρό πολυουρεθάνης, ενώ ορισμένα κομμάτια κατασκευάστηκαν από τεφλόν, ξύλο, σίδερο, μπρούντζο, αλουμίνιο και ζάμακ.

+ Εγκαίνια στις 17 Μαρτίου στις 19:00 στον χώρο Θκιό Ππαλιές (Κισσάμου 2Β, Παλλουριώτισσα). Η έκθεση θα παραμείνει στον χώρο μέχρι τις 14 Απριλίου. Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Παρασκευή 17:00 – 20:00.

You May Also Like

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΓΤΠ και ΘΟΚ

Στη συνεργασία για την υλοποίηση πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων κοινού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο ...

Απεβίωσε ο σκηνοθέτης που «έκανε δώρο στον κόσμο την ταινία ‘Γκάντι’»

Ο Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 24 Αυγούστου ...

Καταχειροκροτήθηκε “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρεμιέρα της νέας θεατρικής παραγωγής του ΘΟΚ “H Στέλλα ...

5ο Κυπρο-Ρωσικό Gala

Γιορτάζοντας την 5η επέτειο του, το Κυπρο-Ρωσικό φιλανθρωπικό Gala φέρνει σε επαφή πολιτιστικά, πολιτικά ...

Ο ΘΟΚ «μιλά» αγγλικά | Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους εισάγει για αριθμό παραστάσεών του ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε ...

ANACHORESIS|Η κυπριακή συμμετοχή στην 17η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2020

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου παρουσιάζει την πρόταση των Επιμελητών που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο ...

X