«Γιορτάζοντας τον Στας» στην Πάφο

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον γνωστό δημιουργό Στας Παράσκο παρουσιάζει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων και δράσεών της για τον μήνα Μάρτιο.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 17 Μαρτίου στις 19:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου όπου θα παραμείνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2017.

«Ο Στας Παράσχος ως ένας καλλιτέχνης με διεθνές εκτόπισμα άφησε τη δική του σφραγίδα καθώς και μια πλούσια παρακαταθήκη στο εικαστικό τοπίο της Κύπρου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πάφος2017.

Ένας από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης τέχνης στην Κύπρο, ο Στας ίδρυσε την πρώτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Λέμπα της Πάφου, το «Cyprus College of Art». Το Κολλέγιο φιλοξενεί έναν ξεχωριστό κήπο γλυπτών που δημιουργήθηκε από τον ίδιο τον Στας και αρκετούς άλλους επισκέπτες καλλιτέχνες του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια μιας 20ετούς περιόδου και ονομάζεται το Μεγάλο Τείχος της Λέμπας.

Γεννημένος το 1933 σε μια φτωχή κυπριακή οικογένεια, ο Στας ταξίδεψε στην Αγγλία κατά τη δεκαετία ’50 και γνώρισε και έκανε παρέα με μερικούς από τους πιο ριζοσπαστικούς καλλιτέχνες της εποχής, συμπεριλαμβανομένων των Terry Frost, Patrick Heron, Anthony Caro και Herbert Read.

Ο Στας κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς και αξιοσέβαστους καθηγητές τέχνης στη Βρετανία, και ένας σημαντικός καλλιτέχνης καθώς έργα του φιλοξενήθηκαν σε σημαντικούς εκθεσιακούς χώρους και γκαλερί όπως το Institute of Contemporary Arts, τη Hayward Gallery και τη Sao Paulo Biennial. Σήμερα τα έργα του φιλοξενούνται σε μεγάλες συλλογές, όπως το Arts Council και η Tate Gallery.

Ο Στας ήταν ένας ζωγράφος ειδυλλιακών ποιμενικών σκηνών με έργα που αναδεικνύουν την ζωή στην Κυπριακή ύπαιθρο, αλλά και εικονογράφος ιστοριών εμπνευσμένων από την αρχαία Ελληνική μυθολογία. ‘Ηταν επίσης παθιασμένος δημιουργός έργων πολιτικού περιεχομένου τα οποία απεικονίζουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κακομεταχείριση των γυναικών από τους άνδρες, και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Κύπρο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής. Κάποιες φορές η τέχνη του αποτέλεσε αιτία διαμάχης, όπως το 1966 που συνελήφθη από την αστυνομία του Ληντς για μια έκθεση ζωγραφικής όπου εξέθεσε έργα του με γυμνές ανδρικές φιγούρες.

Η έκθεση αυτή αποτελεί μια ρετροσπεκτίβα της δουλειάς του από το 1960 μέχρι και τον θάνατό του, το 2014, και σε αυτήν θα εκτεθούν έργα του που περιλαμβάνονται σε εθνικές και διεθνείς συλλογές, συμπεριλαμβανομένης της Tate Gallery του Λονδίνου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν τα παιδιά του Στας, Michael και Margaret Παράσχος.

Μέσα από τα έργα της έκθεσης αυτής αποκαλύπτεται ένας πρωτοποριακός καλλιτέχνης ο οποίος συνέβαλε στην καθιέρωση του πολυπολιτισμικού καλλιτεχνικού κόσμου που συναντούμε σήμερα στην Κύπρο.

+ Εγκαίνια και ξενάγηση στις 17 Μαρτίου, στις 19:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Απριλίου 2017. Ωρες λειτουργίας 10:00 – 15:00 (Δευτ.-Παρ.), 10:00 – 13:00 (Σάββατο). Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 26932017, info@pafos2017.eu

You May Also Like

The King’s Speech – Αναλόγιο στη βεράντα του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR)

Επτά ηθοποιοί θα παρουσιάσουν σε αναλόγιο το έργο του βραβευμένου με Όσκαρ David Seidler, ...

Περίπατος στον λόφο του Άη Γιώρκη

Γράφει η Μυράντα Λυσάνδρου Οι ανασκαφές στον λόφο της ΠΑΣΥΔΥ, ή λόφο του Άη ...

Πέθανε η αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίτ

Αιφνίδια σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε η Ζάχα Χαντίτ, η ιρακινής καταγωγής Βρετανή αρχιτέκτονας ...

Α Book of Small Things | Περφόρμανς στο Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Στο πλαίσιο της έκθεσης Terra Mediterranea in Action η οποία παρουσιάζεται αυτό το διάστημα ...

Home MuralFest: Τοιχογραφίες, σε κατ’ οίκον καραντίνα

Οι τοιχογραφίες που φιλοτεχνούν οι καλλιτέχνες δρόμου είναι δημόσια έργα τέχνης, αλλά και αυτό ...

Ο «Πλωτός Τάφος» των μεταναστών στη Μεσόγειο εκτίθεται στη Μπιενάλε Βενετίας

Εάν ο επιμελητής της φετινής 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας Ραλφ Ρούγκοφ θέλησε να ...

X