Η καλλιτέχνης Ζεχρά Ντογκάν στη φυλακή για πίνακα στρατιωτικής επίθεσης σε Κουρδική πόλη

Η Κούρδη ζωγράφος και δημοσιογράφος Ζεχρά Ντογκάν έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια, εννέα μήνες, και εικοσιδύο ημέρες στη φυλακή για τη δημιουργία ενός πίνακα που απεικόνιζε την καταστροφή που προκλήθηκε από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Νουσάιμπιν της επαρχίας Μαρντίν, μια Κουρδική περιοχή της Τουρκίας .Είναι γνωστή ως συντάκτρια στο Jinha, ένα φεμινιστικό κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων στην κουρδική γλώσσα που το προσωπικό του αποτελείται εξ ολοκλήρου από γυναίκες. Από τον Φεβρουάριο του 2016 ζούσε και δούλευε ώς ανταποκρίτρια στη Νουσάιμπιν, μια τουρκική πόλη που βρίσκεται στο σύνορα με τη Συρία.

 

zehra-dogan-2

 

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, το Δέυτερο Ποινικό Δικαστήριο της Μαρντίν στην Τουρκία επέβαλε την ποινή επειδή ζωγράφησε τουρκικές σημαίες σε κτίρια που καταστράφηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις. Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό Artforum, το δικαστήριο δήλωσε ότι  το ότι η Ντογκάν μοιράστηκε την εικόνα της δουλειάς της  στα κοινωνικά δίκτυα, που απεικονίζει τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ήταν η αιτία για την ποινή φυλάκισης της.

«Δύο χρόνια και 10 μήνες φυλάκισης μόνο επειδή ζωγράφισα τουρκικές σημαίες σε κατεστραμμένα κτίρια. Ωστόσο, [η τουρκική κυβέρνηση] το προκάλεσε αυτό. Το μόνο που έκανα ήταν να το ζωγραφήσω» είπε η καλλιτέχνης σε ένα τουίτ που τώρα διαγράφηκε, όπως αναφέρθηκε από την Τουρκική διαδικτυακή πλατφόρμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα “Τουρκία /Εκκαθάριση” .

Σύμφωνα με την εφημερίδα Art Newspaper, οι αρχές συνέλαβαν την Ντογκάν σε μια καφετέρια τέλη Ιουλίου, υποστηρίζοντας ότι τα έργα τέχνης της είναι απόδειξη ότι ήταν συνδεδεμένη με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την τουρκική κυβέρνηση.«Η τέχνη και τα έργα ζωγραφικής δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο», δήλωσε ο δικηγόρος της Ντογκάν, Ασλί Πασινλί, σύμφωνα με το Voice Project, ενός διεθνούς οργανισμού αφιερωμένο στην ελευθερία της έκφρασης και δημιουργικού ακτιβισμου. «Αυτή είναι μια επίθεση κατά της τέχνη και της καλλιτεχνικής έκφρασης.»

Όταν μετά από δύο χρόνια έληξε η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των μαχητών του ΡΚΚ , οι πρώτοι προσπαθησαν να καθαρίσουν τις πόλεις απο τους μαχητές από τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Δεκέμβριο του 2016, μετά την βίαιη καταστολή από τις τουρκικές αρχές, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά το παρελθόν έτος, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί συλλογική τιμωρία.

Σε δήλωσή της η Ντογκάν είπε: «[Ο δικαστής έχει] τιμώρησε το λάθος πρόσωπο: Όχι αυτόν που κατέστρεψε την πόλη, […] ούτε αυτόν που πήρε τη φωτογραφία, αλλά αυτόν που ζωγράφισε τη φωτογραφία. Αυτοί έκαναν αυτό τον πίνακα, όχι εγώ.»

ΠΗΓΗ : ARTNET

You May Also Like

Η συναυλία που θα ‘θελες

Mick Jagger [φωτο], BB King, Buddy Guy, Warren Haynes και πολλοί άλλοι θα τιμήσουν ...

Ο Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει μόδα

Ο σκηνοθέτης της Γιώργος Λάνθιμος φωτογραφίζει  το μοντέλο Taylor Hill σε ένα Αγγλικό εξοχικό  ...

Addio Addio Amore | A piece for Pina του Δάφνι Κόκκινου

Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ιαπωνία, την Ινδία, ...

«Εν πκιερώνουμεν..! Εν πκιερώνουμεν..!»: τελευταίες παραστάσεις

Η καυστική  κωμωδία του Ανδρέα Νικολαΐδη «Εν πκιερώνουμεν..! Εν πκιερώνουμεν..!» – εμπνευσμένη από το έργο ...

Η τάξη μας | Οι συμμαθητές

Το Γεντβάμπνε βρίσκεται σε μια κοιλάδα που σχηματίζεται από τη συμβολή δύο ποταμών. Τα ...

Απεβίωσε στα 50 της η Λουκία Ρικάκη

Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 50 ετών η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη. Η σκηνοθέτις το προηγούμενο ...

X