Κύπριοι λογοτέχνες: Απόφαση-σταθμός και πολυετής δικοινοτική δράση

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Την απόφαση να απαλείψει τη λέξη «τουρκική» από την ονομασία της και να περιορίσει τις αναφορές σε Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου έλαβε στις 28 Φεβρουαρίου η Ένωση Τουρκοκύπριων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών.

Η απόφαση έρχεται στον απόηχο της συζήτησης για τη διδασκαλία, ή όχι, κειμένων Τ/Κ λογοτεχνών στα σχολεία της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι αλλαγές αυτές θα επιτρέψουν στην οργάνωση, που θα αναφέρεται πλέον ως Ένωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών, να αγκαλιάσει όλες τις εθνικότητες, θρησκείες και γλώσσες ούτως ώστε να υπογραμμισθεί η αντίδρασή τους στον διογκούμενο ρατσισμό στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο».

Δράση 28 χρόνων

Η εν λόγω ένωση δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά δρώμενα τα τελευταία 28 χρόνια, ενώ η επαφή και συνεργασία με την αντίστοιχη Ένωση Λογοτεχνών της ε/κ κοινότητας είναι διαρκής.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για την αλληλοκατανόηση και έτσι καλλιεργούμε ένα μονοπάτι για την εφαρμογή της όποιας λύσης», δηλώνει στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Γιώργος Μολέσκης. Ο ίδιος είχε επιμεληθεί το 2010 μια Ανθολογία Σύγχρονων Τουρκοκύπριων ποιητών με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο «Απόπειρα Επικοινωνίας» (εκδόσεις Τόπος).

42-kyrio2

«Αν αφαιρέσει κανείς τα ονόματα των ποιητών, δεν θα ξέρει αν γράφτηκαν από Ε/Κ ή Τ/Κ. Η τραγωδία που έζησε ο τόπος είναι μία».

Στο μεταξύ, ποιητές από τις δύο κοινότητες επισκέπτονται μαζί σχολεία. Ο κ. Μολέσκης είχε μια τέτοια εμπειρία με τον Γκουργκένς Κορκμαζέλ δύο φορές: μία στο σχολείο του Ριζοκαρπάσου και μία σε σχολείο της Λάρνακας. «Οι ενδείξεις είναι θετικές. Τα παιδιά ενδιαφέρονται».

Δίγλωσσος τόμος

diglossi_web1

Μόλις πρόσφατα, οι λογοτέχνες πραγματοποίησαν δικοινοτικό διαγωνισμό ποίησης για νέους ο οποίος ολοκληρώθηκε με την έκδοση των βραβευμένων έργων σε έναν δίγλωσσο τόμο στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Η έκδοση -που επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠ- περιλαμβάνει τα ποιητικά έργα των Αντρέα Τιμοθέου και Τούγτσε Τέκχανλι και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 19:30 στο Σπίτι της Συνεργασίας.

You May Also Like

54ο Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι | Η Ευρώπη μπροστά στη ξενοφοβία και την απουσία του πατέρα

Γράφει ο Νίνο Φένεκ Μικελλίδης για το ΚΥΠΕ Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία ...

Το Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στην είσοδο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου

Η φημισμένη παράσταση Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς πρόκειται να αναπαρασταθεί στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ...

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του εργαστηρίου Emergence

Ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σχετικά με τη συλλογική μνήμη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργική ...

Νέο φεστιβάλ στήριξης των Κύπριων μουσικών τον Σεπτέμβριο

Ένα σημαντικό βήμα στήριξης των μουσικών της Κύπρου κάνουν το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης και ...

Θύμα οργής o κινηματογράφος «Αττικόν»

Η οργή υπερίσχυσε της λογικής χθες βράδυ στην Αθήνα, και πήρε μαζί της ιστορικά ...

Ζητείται διευθυντής για το Ριάλτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Στην οικονομική διαχείριση του Ριάλτο δίνουν βάρος οι ιδιοκτήτες του ...

X