Α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί | Μια έκθεση για [και με] τον Λευτέρη Οικονόμου

Μια επιλογή έργων του ζωγράφου Λευτέρη Οικονόμου αλλά και σχετικού υλικού από τη συλλογή και το αρχείο του παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί», η οποία εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο «Γκαράζ» στη Λευκωσία στις 21 Απριλίου 2017.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Δήμητρα Ιγνατίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Απέχοντας συνειδητά από τη λογική μιας τυπικής αναδρομικής έκθεσης, η συγκεκριμένη παρουσίαση προκύπτει μέσα από μια διεισδυτική διερεύνηση της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας του Οικονόμου όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στο προσωπικό του αρχείο. Η επιλογή των έργων εστιάζει τόσο στα αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα που ανέδειξαν τον Οικονόμου σε έναν από τους σημαντικούς εκπροσώπους της β’ γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών όσο και σε σχέδια, σκίτσα και άλλα περισσότερο πειραματικά και λιγότερο γνωστά δείγματα της δουλειάς του.

ta_heria_tis_manas_mou_lefteriseconomouwebΛευτέρης Οικονόμου, Τα χέρια της μάνας μου

Αποφεύγοντας την αυστηρά ιστορική και αξιολογική κατάταξη του υλικού της, η έκθεση «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» συστήνει εκ νέου τον Οικονόμου επιδιώκοντας να προβάλει πέρα από το έργο του, τις διεργασίες, διαδικασίες, επιρροές, αναζητήσεις, ανησυχίες και συναναστροφές του ως δημιουργού, αλλά και επαγγελματία της τέχνης.

Ο τίτλος της έκθεσης «α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί» προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται και οργανώνεται ο εντυπωσιακός όγκος δουλειάς και υλικού που μέχρι πρότινος βρισκόταν εντός ενός «κλειστού» αρχειακού περιβάλλοντος.

Γνωστός για τη σχεδόν εμμονική του αφοσίωση στην καθημερινή καλλιτεχνική εργασία, ο Οικονόμου τηρούσε επίσης σχολαστικά και μεθοδικά αρχείο με ό,τι άγγιζε την ευαισθησία του ως άνθρωπο και ως δημιουργό. Η ομάδα νέων επαγγελματιών του πολιτιστικού τομέα, στους οποίους ανατέθηκε η διοργάνωση της έκθεσης και δόθηκε πλήρης πρόσβαση στο αρχείο, εργάστηκε μέσα από μια αφαιρετική διαδικασία. Για να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα, επιδίωξε μεταξύ άλλων και την ανάδειξη ποιοτήτων του έργου του Οικονόμου που ίσως να επισκιάστηκαν από τη ζωντάνια και το δυναμισμό της ζωγραφικής του δουλειάς. Μέσα από τις πιο πάνω διεργασίες κατέστη σαφές ότι είναι δυνατός ο αποχρωματισμός του όγκου της δουλειάς του καλλιτέχνη από παγιωμένους χαρακτηρισμούς και εκφορές, όχι όμως και από το ιδιότυπο λαμπρό και ζεστό μεσογειακό φως της Κύπρου, που είναι ουσιαστικά και άρρηκτα συνυφασμένο με το έργο του, ακόμη και όταν αφαιρεθεί ή απουσιάζει το χρώμα.»

anemomylos_lefteriseconomou_webΛευτέρης Οικονόμου, «Ανεμόμυλος»

Το αρχείο του Λευτέρη Οικονόμου διαχειρίζεται η οικογένειά του. Την πρωτοβουλία διοργάνωσης της έκθεσης έχει η The Economou-Christoforou Art Gallery.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ετοιμάστηκε και παρουσιάζεται έκδοση με σκίτσα και σχέδια από το αρχείο του καλλιτέχνη, η οποία θα διατίθεται σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Ο Λευτέρης Οικονόμου (1930 -2007) γεννήθηκε στο χωριό Φρέναρος της επαρχίας Αμμοχώστου από αγροτική πολυμελή οικογένεια. Φοίτησε στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου όπου διδάχθηκε τέχνη για δύο χρόνια από τον Τηλέμαχο Κάνθο.

Σπούδασε Τέχνη και Παιδαγωγική στο Λονδίνο (Central St. Martin’s School of Arts, 1949-50/ Sir Cass College, 1950-54/ Goldsmith’s School of Art, 1954-55). Δάσκαλοί του υπήρξαν ο γλύπτης B. Copnall και ο ζωγράφος/χαράκτης P. Drury. Το 1955 επέστρεψε στην Κύπρο και ξεκίνησε να εργάζεται ως καθηγητής τέχνης και τεχνικού σχεδίου στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα αφοσιώθηκε με αξιοθαύμαστη συνέπεια στην εικαστική παραγωγή και την καλλιτεχνική εργασία. Συμμετείχε ενεργά στις διεργασίες και τις δράσεις που καθόρισαν το καλλιτεχνικό κλίμα της εποχής του και συγκαταλέγεται στους σημαντικούς εκπροσώπους της β’ γενιάς Κυπρίων καλλιτεχνών.

Το έργο του συμπεριλαμβάνει σχέδια, ζωγραφικούς πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά και τοιχογραφίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις αντλεί τα θέματά του από τη γενέτειρα γη του και τους ανθρώπους του τόπου του. Πειραματίστηκε με διάφορες τεχνικές, τεχνοτροπίες και κλίμακες με αποτέλεσμα την παραγωγή πολύπλευρου έργου που ενσωματώνει ποικίλους τύπους ιδιωματικών εικαστικών εκφραστικών μορφωμάτων. Η επιρροή των ιμπρεσσιονιστικών και μεταϊμπρεσιονιστικών ρευμάτων, το εξπρεσιονιστικό πνεύμα, οι κυβιστικές τάσεις και οι επιρροές του φωβισμού και ορφισμού είναι ευδιάκριτες σε πολλά από τα έργα του, χωρίς όμως να αναπαράγονται αυτούσιες. Ο Οικονόμου πραγματοποίησε μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων σε Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία ενώ δουλειά του παρουσιάστηκε σε ομαδικές εκθέσεις σε ΗΠΑ και Ινδία.

Το 1974 του απονεμήθηκε το “Diplome d’ honneur” στο International Salon de Mai, στο Biarritz στη Γαλλία ενώ το 1976 εκπροσώπησε την Κύπρο στη Μπιενάλε του Καΐρου και στη Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής Inter-Grafik στο Α. Βερολίνο. Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ, πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια για «καλλιτεχνική ενημέρωση», συνέγραψε ηθογραφικά διηγήματα και αρθρογραφούσε περιστασιακά στον τοπικό Tύπο για θέματα τέχνης. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

+ α π ο χ ρ ω μ α τ ι σ μ ο ί, έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 30 Μαΐου 2017 στον εκθεσιακό χώρο «Γκαράζ» [Αμμοχώστου 16, εντός των τειχών Λευκωσία]. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 21 Απριλίου στις 20:00. 

Πληροφορίες τηλ. 22001508. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο: 10-12 και 5-8. 

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Αλμπέρ Ουντερζό, δημιουργός του Asterix

Ο Αλμπέρ Ουντερζό (Albert Uderzo), ο σχεδιαστής, δημιουργός μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί (René ...

Inflating the public: Pop-up event στη Λευκωσία

Πέντε εγκαταστάσεις σε πέντε τοποθεσίες της Λευκωσίας παρουσιάζει ο μη κυβερνητικός οργανισμός Urban Gorillas, ...

«Κατερίνα: η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου»

Η Χριστίνα Μαρούχου είναι η Αικατερίνη Κορνάρο στη νέα παραγωγή της θεατρικής ομάδας Alpha ...

Καταγγελίες Χρ. Ορφανίδη για ψηφιδωτό στη Λάρνακα

Γράφει ο Βάσος Βάσου Απίστευτο κι όμως κυπριακό…Μάταια περιμένουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι ...

24 κυπριακά φεστιβάλ αποκτούν το EFFE Label 2019-2020

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το κομβικό σημείο του Προγράμματος EFFE (Europe ...

Τεράστια άνθη εμπνευσμένα από τελετές ερωτοτροπίας πτηνών, στο Μουσείο Reina Sofia.

Ο καλλιτέχνης Petrit Halilaj εμπνεύστηκε αυτή τη μοναδική εγκατάσταση από τις ιδιαίτερες τελετές ερωτοτροπίας ...

X