«Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας» του Paul Felton

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk

Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν τις δέκα εντολές, που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, οι γραφίστες έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο αναφοράς εντολών και κανόνων

Αφήνοντας πίσω τη Μεγάλη εβδομάδα, πάντα έρχονται στον νου μου ορισμένα από τα κλισέ των ημερών αυτών. Χαρακτηριστικότερο όλων είναι η περίφημη τηλεοπτική σειρά του Franco Zeffirelli «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», αλλά και άλλες σε αυτό το ύφος ή με παρόμοια θεματολογία, όπως «Πέτρος και Παύλος», ο «Βαραββάς» και φυσικά «Οι δέκα εντολές». Ενώ οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν καλά το περιεχόμενο των δέκα εντολών, που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο Θεός στον Μωυσή, εμείς οι γραφίστες έχουμε το δικό μας εγχειρίδιο αναφοράς εντολών και κανόνων σε σχέση με τι άλλο; την τυπογραφία! Πρόκειται για ένα πραγματικά εμπνευσμένο και χιουμοριστικό βιβλίο του Paul Felton με θέμα όχι μόνο τους κανόνες της τυπογραφίας και την εφαρμογή τους, αλλά και το πώς αυτοί οι κανόνες, που παρουσιάζονται με μοναδική μαεστρία από τον συγγραφέα, μπορούν να αγνοηθούν χωρίς να βλάψουν την ευκολία ανάγνωσης και την καθαρότητα του κειμένου.

Χαρακτηριστική του ύφους του βιβλίου και της χιουμοριστικής διάθεσης του συγγραφέα είναι η εισαγωγή του: «Στην αρχή ο Θεός έπλασε τα τυπογραφικά στοιχεία. Το σύμπαν ήταν άμορφο και ανοικοδόμητο και σκοτάδι κάλυπτε την ευκολία ανάγνωσης. Τότε ο Θεός είπε: «Ας δημιουργηθούν δέκα κανόνες που θα καθορίζουν τη χρήση της τυπογραφίας», και γεννήθηκε η μορφή, η οργάνωση και η ευκολία ανάγνωσης και διαπίστωσε ο Θεός ότι αυτό ήταν καλό. Η τυπογραφία όμως δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τον άνθρωπο και έτσι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο. Από τη φυλή των ανθρώπων επέλεξε δώδεκα από τους πιο άξιους ως μαθητές Του και τους ανέθεσε να σπείρουν τις εντολές της τυπογραφίας και στους υπόλοιπους ανθρώπους. Στη συνέχεια ο Κύριος μίλησε στους μαθητές Του και τους έδωσε τις δέκα εντολές, τις οποίες θα πρέπει να σέβεται και να υπακούει ο κάθε σχεδιαστής, προκειμένου να γίνει δεκτός στον Παράδεισο της τυπογραφίας. Οι εντολές αυτές βοήθησαν τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν ατελείωτο αριθμό όμορφων έργων και έγιναν γνωστές ως Οι Δέκα Εντολές της Τυπογραφίας».

Οι κανόνες αυτοί, που παρουσιάζονται ως θεόσταλτες εντολές στο βιβλίο, είναι λίγο έως πολύ γνωστοί στους περισσότερους σχεδιαστές. Χρησιμοποιήστε όχι περισσότερες από τρεις γραμματοσειρές ανά σελίδα. Κάνετε τους τίτλους μεγάλους και τοποθετήστε τους στο πάνω μέρος της σελίδας. Το μέγεθος των τυπογραφικών στοιχείων στο σώμα του κειμένου πρέπει να είναι μεταξύ 8στ-11στ. Η γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι πάντα ευανάγνωστη. Το kerning θα πρέπει να εξισώνει το διάστημα μεταξύ των γραμμάτων. Όταν δίνετε έμφαση στα στοιχεία ενός κειμένου, να το κάνετε διακριτικά. Μην χρησιμοποιείτε όλο κεφαλαία για ένα κείμενο. Ευθυγραμμίστε τις λέξεις και τα στοιχεία του κειμένου σε ένα πλέγμα. Η αριστερά στοίχιση κειμένου είναι ευκολότερη στην ανάγνωση. Οι γραμμές του κειμένου δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές.

Βέβαια, αγοράζοντας κάποιος το βιβλίο και γυρίζοντάς το από την πίσω μεριά μπορεί να διαπιστώσει τη διπλή του υπόσταση με τις αναφορές του συγγραφέα στη λεγόμενη «Αιρετική Τυπογραφία» και τους αντίστοιχους σχεδιαστές, που παρακάμπτοντας τις εντολές και τους κανόνες κατάφεραν να δημιουργήσουν τάξη μέσα από το χάος. Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο του Paul Felton με τίτλο «The Ten Commandments of Typography/Type Heresy: Breaking the Ten Commandments of Typography», που πραγματικά αξίζει να έχει ένας σχεδιαστής στη συλλογή του, είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα μεταφρασμένο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις dartbooks.

 

 

You May Also Like

Design… φθηνό, ποιοτικό και γρήγορο;

Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά aggeliki.mk@gmail.com Είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των επαγγελματιών σχεδιαστών οπτικής επικοινωνίας ότι το ...

«Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας», διεθνής διαγωνισμός αφίσας από το Graphic Stories Cyprus

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Το Graphic Stories Cyprus διοργανώνει διεθνή διαγωνισμό ...

Εκλογές

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Εκλογές! Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής πρακτικής, ...

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ : Στο μέλλον η οπτική επικοινωνία δεν θα τυπώνεται, θα προβάλλεται

Συνέντευξη στην Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά Ο Περικλής Χριστοφορίδης, σχεδιαστής με πλούσια εμπειρία και πληθωρικό ...

Από τον Μαρκ Τουέιν στον Έριχ Φρομ

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Αν η ζωή σου ήταν ταινία, ποια θα ...

They Shoot Horses, Don’t They?

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Η διάσημη ταινία του Σίντνεϊ Πόλακ από ...

X