Ανδρέας Πάντζης: Περί Πανίκκου Χρυσάνθου και απεργίας πείνας

Και ο Ανδρέας Πάντζης, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών, παίρνει θέση στο επίμαχο θέμα που προέκυψε με την απόφαση του Πανίκκου Χρυσάνθου, σκηνοθέτη, να κατέλθει σε απεργία πείνας.

Ανακοινώσεις σχετικά με την απεργία πείνας και τα αιτήματα του Πανίκκου Χρυσάνθου εξέδωσαν επίσης η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου και ο σκηνοθέτης Μιχάλης Χαπέσιης.

Ο Ανδρέας Πάντζης δηλώνει ότι διαφωνεί με την απόφαση του Πανίκκου Χρυσάνθου να κατέλθει σε απεργία πείνας «και το βρίσκω εντελώς ανέντιμο, βλέποντας ότι οι σκηνοθέτες και οι πολίτες διαφωνούν με την απόφαση του, να κάνει στροφή, να σκορπίζει καπνό και να ισχυρίζεται ότι έχει κατέλθει σε απεργία πείνας λόγω των κακώς εχόντων στον Κυπριακό Κινηματογράφο και την φτωχή χρηματοδότηση με ένα εκατομμύριο ευρώ», σημειώνει.

Αυτούσια η δήλωσή του:

Επειδή δέχομαι πολλές ερωτήσεις και το όνομα μου αναφέρθηκε αρκετές φορές σε δημοσιεύματα στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με την απεργία πείνας που ανήγγειλε την περασμένη Πέμπτη και συνεχίζει,  ο συνάδελφος Πανίκος Χρυσάνθου, θεωρώ αναγκαίο να εκφράσω την άποψη μου για το γεγονός τούτο.

Το 2006-2007 υπέβαλα στη ΣΕΚιν το σενάριο μου με τίτλο *Βαλκανικό Μπορδέλλο : «EUROPA»*. Η ΣΕΚιν το απέρριψε. Εγώ δεν διαμαρτυρήθηκα. Δέχτηκα την απόφαση τους με πικρό χαμόγελο αλλά δεν το έβγαλα στις εφημερίδες. Το ίδιο σενάριο το υποβάλλω στο MEDIA PLUS,  της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξειδικευμένο σώμα, υπεύθυνο για την ανάπτυξη σεναρίων, στην Ευρώπη. Μου το ενέκριναν και με χρηματοδότησαν με 36,000 ευρώ για τη συγγραφή του.

Διαφωνώ απόλυτα με την απόφαση του Πανίκου Χρυσάνθου να κατέβει σε απεργία πείνας λόγω της απόρριψης του σεναρίου του. Αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού.

Και το βρίσκω εντελώς ανέντιμο, βλέποντας ότι οι σκηνοθέτες και οι πολίτες διαφωνούν με την απόφαση του, να κάνει στροφή, να σκορπίζει καπνό και να ισχυρίζεται ότι έχει κατέλθει σε απεργία πείνας λόγω των κακώς εχόντων στον Κυπριακό Κινηματογράφο και την φτωχή χρηματοδότηση με ένα εκατομμύριο ευρώ.

Και θεωρώ ατόπημα, πλήρη αποπροσανατολισμό και απόλυτη ιδεολογική σύγχυση να επιτίθεται στους δυο λειτουργούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, που κάνουν δουλειά για δέκα υπαλλήλους, σε μια υποστελεχωμένη, λόγω οικονομίας, υπηρεσία, για την κακή οικονομική κατάσταση του Κυπριακού Κινηματογράφου. Η επίθεση πρέπει να γίνει εναντίον της πολιτιστικής πολιτικής του Κράτους, της Κυβέρνησης, για να μεγαλώσει το κονδύλι για τον Κινηματογράφο.

Εάν ο Πανίκος Χρυσάνθου, από την αρχή, έθετε ως αφορμή για την απόφαση του να κατέλθει σε απεργία πείνας, τα κακώς έχοντα στον Κινηματογράφο στην Κύπρο, τότε όλοι οι σκηνοθέτες θα ήταν δίπλα του.

Το προσωπικό κίνητρο του, αφήνει αδιάφορους τους σκηνοθέτες και τους πολίτες.

Πάντως εάν ο Υπουργός ικανοποιήσει τα αιτήματα του, θα έχουμε μάθει πως με μια απεργία πείνας μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε μια ταινία μας, μπορούμε να συγγράψουμε ένα σενάριο, μπορούμε να ξοφλήσουμε τα χρέη μας! Αυτό είναι ενδιαφέρον!

Ανδρέας Πάντζης, Σκηνοθέτης – Παραγωγός

You May Also Like

ΚΥΠΡΙΑ 2021: Καλλιτέχνες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις παραστατικών τεχνών

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

Character Graffiti Workshop

Η ομάδα 2C Design Box & ο Edmon1419 διοργανώνουν εργαστήρι graffiti/street art για εφήβους, ηλικίας 12-17 ...

Σατιρικό και Τ/κ Δημοτικό Θέατρο «παραβιάζουν τα σύνορα»

Την υπόσχεση να συνεχίσουν να παραβιάζουν τα σύνορα μέσα από συνεργασίες στο θέατρο έδωσαν ...

Masterclass κιθάρας από τον Doug Aldrich!

Ο θρυλικός κιθαρίστας Doug Aldrich του συγκροτήματος των Whitesnake θα δώσει ένα μοναδικό masterclass ...

Ανοιχτή πρόσκληση ΘΟΚ προς το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας

Σε αναλυτική «χαρτογράφηση» του καλλιτεχνικού δυναμικού της Κύπρου προχωρεί o ΘΟΚ και καλεί ενδεχόμενους ...

Η Ελλάδα Ευαγγέλου καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Buffer Fringe 2019

Το Σπίτι της Συνεργασίας ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την Ελλάδα Ευαγγέλου ως Εκτελεστική ...

X