Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου 2017

Στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί η φετινή έκδοση του φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», από τις 14 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2017.

Πιστό στον χαρακτήρα του, το κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Brave New Culture, παρουσιάζει ένα ανατρεπτικό και εναλλακτικό πρόγραμμα προβολών που στόχο έχει να φέρει τους θεατές αντιμέτωπους με τις δυνατότητες και τα όρια του κινηματογραφικού μέσου.

Η φετινή διοργάνωση επικεντρώνεται στην αναζήτηση μη αφηγηματικών μορφών κινηματογραφικής έκφρασης και στη μύηση των θεατών σε ένα κόσμο που γεννιέται μέσα από την ανατροπή και τον πειραματισμό.

Τα προγράμματα πλαισιώνονται από σύντομες διαλέξεις ειδικών και μια σειρά από συζητήσεις αμέσως μετά τις προβολές.

Το Φεστιβάλ 2017 αποτελείται από τα ακόλουθα προγράμματα:

  • Νίκος Νικολαΐδης ο Οργισμένος Βαλκάνιος

Με αντίτιμο ένα εισιτήριο για το φτωχό ελληνικό σινεμά, ο Νίκος Νικολαΐδης δημιούργησε χαοτικές ιστορίες πολλαπλού συμβολισμού, σε ατμόσφαιρα καταραμένων έργων. Φαντασία, γκροτέσκο, βία, ρομάντζο και μαύρο χιούμορ είναι το κινηματογραφικό του σύμπαν. Εκεί ζουν οι χαρακτήρες των φιλμ του. Μωρά σε σώματα ενηλίκων, ανάμεσα σε συναισθηματικά και κοινωνικά αδιέξοδα που ταυτόχρονα αστειεύονται με νιχιλιστική χαρά, καθώς βαδίζουν προς τον φυσικό θάνατο τους, τη μέγιστη έκφραση της προσωπικής αυτοδιάθεσης.

Ο κινηματογράφος του Νικολαΐδη δεν συμμορφωνόταν με τις παραδοσιακές θεωρίες περί «ελληνικότητας» και οι κυριότερες επιρροές του είναι ο αμερικανικός ανεξάρτητος κινηματογράφος, ιδιαίτερα το film noir, ο Rock n’ Roll πολιτισμός και η αντιεξουσιαστική ιδεολογία. Όλα αυτά συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αυθεντικής υπογραφής του.
Τέσσερεις ταινίες, θα προβληθούν στα πλαίσια του αφιερώματος στον σημαντικό ελλαδίτη κινηματογραφιστή και αυτές είναι:

-Ο Άνθρωπος που Αγάπησε ένα Πτώμα – Singapore Sling (1990)
-Πρωινή Περίπολος – Morning Patrol (1987)
-Γλυκιά Συμμορία – Sweet Bunch (1983)
-Ευρυδίκη ΒΑ2037 – Evridiki BA2037 (1975)Morning Patrol

Singapore Sling

Έρευνα και παρουσίαση από τον Νείλο Ιακώβου, Σκηνοθέτη και Eπιμελητή του Προγράμματος

  • D.I.Y. [Dutch It Yourself] Experimental Cinema in The Netherlands

Σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου EYE στην Ολλανδία, το D.I.Y. [Dutch It Yourself – “Κάντο μόνος σου αλά Ολλανδικά”]— Πειραματικός Κινηματογράφος στην Ολλανδία, ξεκινά ένα ταξίδι ή μια ποδηλατική διαδρομή μέσα από τα ετερόκλητα τοπία του Ολλανδικού πειραματικού κινηματογράφου. Η τάση “κάντο μόνος σου”, που ανάγεται από τους Ολλανδούς πειραματικούς σκηνοθέτες σε τρόπο ζωής, είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο φάσμα ριζοσπαστικά λυτρωτικών προσεγγίσεων προς την κινούμενη εικόνα και μια ακλόνητη δέσμευση στην τέχνη του πειραματισμού. Τα δύο προγράμματα της ενότητας Dutch It Yourself ανοίγουν το δρόμο για νέα συμπληρωματικά ταξίδια (του σώματος σε κίνηση στο ‘Perpetuum Mobile’ και του μυαλού και της υποκειμενικότητας στο ‘Mindscapes’) μέσα από αυτή την κατακερματισμένη κι όμως δυνατή Ολλανδική σκηνή και την ιστορία της. Τους επιμελητές του IVAC θα συνοδεύσει στην παρουσίαση η Simona Monizza (Επιμελήτρια, EYE Filmmuseum) για να προλογίσει τα προγράμματα και να συμμετέχει σε διάλογο με το κοινό μετά τις προβολές. Όλες οι ταινίες έχουν επιλεγεί από τα κινηματογραφικά αρχεία του EYE.

Falling Frames

Spectator

Έρευνα και παρουσίαση από τους Christopher Zimmerman και Pascal Richard, Eπιμελητές του Προγράμματος

  • Seijun Suzuki: Ένας Απρόθυμος Πρωτοπόρος

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν τέσσερα καλτ αριστουργήματα του Σεϊτζούν Σουζούκι, ενός από τους πιο ριζοσπαστικούς Ιάπωνες σκηνοθέτες και ενός από τους θεμελιωτές του Νέου Κύματος της χώρας. Τα Tokyo Drifter (1966), Branded to Kill (1967), Gate of Flesh (1964) και Youth of the Beast (1963) είναι ενδεικτικά δείγματα της ποικιλομορφίας της φιλμογραφίας του Σουζούκι, τα οποία αναδεικνύουν, με τον καλύτερο τρόπο, τον συνδυασμό του παραλόγου με την υψηλή τέχνη, και την απόδοση κοινωνικοπολιτικών σχολίων μέσω της ακρότητας στην θεματολογία και την απεικόνιση, που τόσο χαρακτήρισε το έργο του. Παράλληλα, αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την επίδραση του Σουζούκι σε μεταγενέστερους δημιουργούς, όπως ο Τακέσι Κιτάνο και ο Τακάσι Μίικε, ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Τζιμ Τζάρμους.

Gate of Flesh


Branded to Kill

Έρευνα και παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και Eπιμελητή του Προγράμματος

  • Φάνος Κυριάκου: Ψηφιακά Περιστατικά

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Φάνος Κυριάκου, ένας πολύπλευρος δημιουργός από τους πιο αντιπροσωπευτικούς της νέας γενιάς Κυπρίων εικαστικών, με σημαντική πορεία στην Κύπρο και το εξωτερικό, συμμετέχει στο Φεστιβάλ με τρεις βιντεο-τεκμηριώσεις οι οποίες καταγράφηκαν μεταξύ 2011 και 2012. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό στην παρουσία του καλλιτέχνη.

Παρουσίαση από τον Δώρο Δημητρίου, Ιστορικό Κινηματογράφου και τον Christopher Zimmerman, κριτικό τέχνης

Tο αναλυτικό πρόγραμμα προβολών θα ανακοινωθεί σύντομα.

+ Ώρα έναρξης προβολών στις 20:30 στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο» [Λεύκωνος 67 – 71, Λευκωσία]. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών. 

You May Also Like

Πέθανε στα 89 της η Λορίν Μπακόλ

Η διάσημη Aμερικανίδα ηθοποιός Λορίν Μπακόλ απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Την είδηση του ...

Στους Γιώργο Κοτσώνη και Νίκο Χαραλάμπους το Βραβείο Τεύκρου Ανθία – Θοδόση Πιερίδη

Στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κοτσώνη και στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Χαραλάμπους απονέμεται το «Βραβείο ...

Προεδρικός Επίτροπος: «Η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να διαφυλάσσεται»

«Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου αποτελεί ανεκτίμητη αξία που πρέπει να διαφυλάσσεται, να εμπλουτίζεται, ...

Έπεσαν οι υπογραφές για τη Σύλλογική Σύμβαση μεταξύ Ηθοποιών και ΘΟΚ

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Σε κοινή οδό πορεύονται στο εξής η Ένωση Ηθοποιών και ...

Νέο τραγούδι από τις Pussy Riot κατά του Πούτιν

Την ημέρα της ανακοίνωσης της καταδίκης τριών μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι ...

Συρανό ντε Μπερζεράκ στον ΘΟΚ

«Η ομορφιά περνάει, μα, όταν κάποιος την ψυχή του άλλου αγαπάει, την αγαπάει παντοτινά, ...

X