Η δαντέλα «Φερβολιτές» καταγράφηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η παραδοσιακή καραβιώτικη δαντέλα «Φερβολιτές», ένα είδος κεντήματος, το οποίο συνδέεται με την κωμόπολη του Καραβά, μια ξεχωριστή διάκριση για την πολιτιστική παράδοση και ιστορία της κατεχόμενης κωμόπολης Καραβά, καταγράφηκε το 2016 στα στοιχεία στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η τελετή απονομής των πιστοποιητικών εγγραφής στοιχείων στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Απριλίου στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία,

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Καραβά, το είδος αυτό της δαντέλας παρουσιάζει έντονο τοπικό χαρακτήρα, αφού το συναντούσε κανείς σχεδόν αποκλειστικά στον Καραβά. Για την κατασκευή του είναι απαραίτητο το μακουκούδι, μέσα στο οποίο τυλίγεται η κλωστή.

Ο «φερβολιτές» γίνεται με μια μόνο κλωστή, όπως την πιπίλλα και τον κροσιέ. Τα μοτίβα έχουν κεντρικό θέμα το λουλούδι και αποτελούνται από στρογγυλά και καππωτά σχήματα. Συχνά συναντούμε μικρές τυποποιημένες ενότητες, τα φεγγαράκια που ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μεγέθη κατάλληλα για πετσετάκια, δισκόρουχα και σιεμέ.

Οι πιο υπομονετικές τεχνίτριες κατασκευάζουν μικρά τραπεζομάντηλα και κουρτίνες, είδη που για να ολοκληρωθούν χρειάζονται πολλές ώρες δουλειάς. Σήμερα, αρκετές Καραβιώτισσες γνωρίζουν την τέχνη του «φερβολιτέ» και γίνεται μια προσπάθεια όπως η εκμάθησή του να μεταφερθεί και στη νέα γενιά του Καραβά και σε άλλες κοπέλες που επιθυμούν και θέλουν να μάθουν ένα αξιόλογο παραδοσιακό είδος κεντήματος του τόπου μας.

Το πιστοποιητικό εγγραφής του «φερβολιτέ» στον Κατάλογο, παρέδωσε στον Δήμαρχο Καραβά, Νίκο Χατζηστεφάνου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τέως Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου καθώς και η Φιλόλογος/Ερευνήτρια Πίτσα Πρωτοπαπά.

Η εκδήλωση περιελάμβανε μεταξύ άλλων χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και την Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Πρόεδρο της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και Διευθύντρια της Λεβέντειου Πινακοθήκης, παρουσίαση των νέων εγγραφών στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ομιλίες και εργαστήρια.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)

You May Also Like

Διαφωνία ΕΚΑΤΕ για νομοσχέδιο για την επαγγελματική υπόσταση του καλλιτέχνη

Tο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (ΕΚΑΤΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα δηλώνει ότι ...

Άγνωστα ποιήματα του Ρίτσου σε νέα έκδοση

Δέκα άγνωστα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου φέρνει στο φως το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων [ΑΠΕ-ΜΠΕ], ...

To νέο λογότυπο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό Λογοτύπου για τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσε σήμερα ...

ΑltcineAction! | Δείτε την κυπριακή ταινία «Η Ταράτσα»

Tην Τετάρτη 3 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι νικητές του πρώτου διαδικτυακού φεστιβάλ ταινιών μικρού ...

Για 2η χρονιά ακυρώνεται το Glastonbury Festival λόγω κορωνοϊού

Για δεύτερη χρονιά το Μουσικό Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι (Glastonbury Festival) στο Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώνεται λόγω ...

Στο «Σπιρτόκουτο» της ΕΘΑΛ ο Γιάννης Οικονομίδης

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Σπιρτόκουτο», Γιάννης Οικονομίδης, θα βρεθεί την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο ...

X