Με βραβεία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2017

Με την κυπριακή ταινία Rosemarie να παραλαμβάνει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Μαΐου το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017.

Η 15η διοργάνωση της κινηματογραφικής γιορτής της Κύπρου ανέδειξε την ταινία Rosemarie, σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη, την καλύτερη από τις έντεκα ταινίες που διαγωνίστηκαν στο τμήμα Glocal Images για τα βραβεία του φεστιβάλ. Ξεχώρισε επίσης η ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους Boy on the Bridge η οποία παρέλαβε το πολύ τιμητικό Βραβείο Κοινού.

Στα βραβεία ξεχώρισαν επίσης η ελληνική ταινία Suntan, η ιταλική Indivisible και η συμπαραγωγή Βουλγαρίας – Δανίας Godless.

Tο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες παρουσίασε σε πρώτη παγκύπρια προβολή και για δέκα συνεχείς ημέρες, ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και εργαστήρια κινηματογράφου, αφιερώματα και μουσικές εκδηλώσεις.

Η τελετή βράβευσης

Η τελετή βράβευσης ξεκίνησε με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των παιδικών εργαστηρίων που διοργανώθηκαν στο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους», του οποίου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβαν φέτος οι σκηνοθέτες David Hands και Ανδρέας Κυριάκου.

Στην οθόνη του Ριάλτο προβλήθηκαν οι μικρού μήκους ταινίες και stop motion animation που δημιούργησαν τα παιδιά ενώ στη συνέχεια, η Ανώτερη Λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Έλενα Χριστοδουλίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Θεάτρου Ριάλτο, Γιώργος Παπαγεωργίου, απένειμαν στα παιδιά διπλώματα για τη συμμετοχή τους.

Η Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, ο ακαδημαϊκός Δρ Κώστας Κωνσταντινίδης, η σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή και ο σκηνοθέτης και παραγωγός Μάριος Στυλιανού, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους διοργανωτές και τους χορηγούς ενός ακόμη επιτυχημένου φεστιβάλ, και κάλεσαν στη σκηνή την εκπρόσωπο της Φοιτητικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για να απονείμει το φοιτητικό βραβείο. Η εκπρόσωπος, Maria Larkin, ανακοίνωσε ότι το Φοιτητικό Βραβείο κέρδισε η ταινία HARMONIA, του Ori Sivan.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε η πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ, που φέτος αποτελούνταν από τον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Phil Méheux ΒSC (Πρόεδρος) από τη Βρετανία, τον Massimo Lechi, κριτικό θεάτρου και κινηματογράφου μέλος της Fipresci από την Ιταλία, τον Renars Vimba, βραβευμένο σκηνοθέτη και περσινό νικητή του Βραβείου Καλύτερης Σκηνοθεσίας Glocal Images από τη Λετονία, την Ελληνίδα ηθοποιό Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και τον Κυριάκο Τοφαρίδη, Κύπριο παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, βραβευμένο σε προηγούμενη έκδοση του φεστιβάλ.

Εκ μέρους της επιτροπής, ο Πρόεδρός της Phil Meheux δήλωσε: «Η επιλογή μίας μόνο ταινίας για βραβείο ανάμεσα σε μια τόσο πλούσια συλλογή μπορεί να είναι μεγάλη πρόκληση, ειδικά για μια κριτική επιτροπή που αποτελείται από διάφορους σκηνοθέτες, οι οποίοι γνωρίζουν υπερβολικά καλά τη συναισθηματική και σωματική προσπάθεια που καταβάλλεται στη δημιουργία μιας ταινίας μέχρι να προβληθεί στην οθόνη.»

Τα βραβεία και τα σκεπτικά βράβευσης

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ: Rosemarie, του Άδωνι Φλωρίδη

Ο Άδωνις Φλωρίδης με το βραβείο του.

Για την αριστουργηματική και λεπτομερή τραγελαφική απεικόνιση ενός άντρα διχασμένου μεταξύ τέχνης και πραγματικότητας, το βραβείο Καλύτερης Ταινίας απονεμήθηκε στο Rosemarie. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €6000.

Ο κος Φλωρίδης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και ανέφερε ότι στο πλαίσιο της μικρής κινηματογραφικής κοινότητας στην Κύπρο υπάρχει αλληλοβοήθεια και συμπαράσταση για να μπορούν να γίνονται κυπριακές ταινίες. Το βραβείο επέδωσε στον σκηνοθέτη ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς.

ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Indivisible, του Edoardo De Angelis

Για την πρωτότυπη οπτική προσέγγιση του σκηνοθέτη στην αφήγηση ιστοριών, που συνδυάζει την ανθρωπολογία και τον σουρρεαλισμό και για τις αξέχαστες ερμηνείες των Angela και Marianna Fontana το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στο INDIVISIBLE του EDOARDO DE ANGELIS. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €3000. To βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεάτρου Ριάλτο κ. Κίκης Καζαμίας και το παρέλαβε εκ μέρους των δημιουργών ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στην Κύπρο, κος Ανδρέας Ζήνωνος.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Godless, της Ralitza Petrova

Για τη ζοφερή και ανησυχητική απεικόνιση των ανθρώπων που είναι αιχμάλωτοι μιας διεφθαρμένης κοινωνίας και για την τολμηρή και αποφασιστική σκηνοθεσία, το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην RALITZA PETROVA για το GODLESS. To βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000 και υπηρεσίες post production mastering, αξίας €3500 από την Ελληνική εταιρεία Authorwave. Το βραβείο απένειμε εκ μέρους της εταιρείας Authorwave η κα Ιωάννα Σουλτάνη, και παρέλαβε εκ μέρους των δημιουργών ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο, Christo Georgiev.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΝΕΙΕΣ δόθηκαν στις ταινίες:

INDIVISIBLE για το soundtrack που υπογράφει ο Enzo Avitabile

Στον Μάκη Παπαδημητρίου για την ερμηνεία του στο SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

Στην Έλλη Τρίγγου για την ερμηνεία της στο SUNTAN του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ

Το Βραβείο Κοινού, όπως το ανέδειξαν οι θεατές του φεστιβάλ σε Λεμεσό και Λευκωσία, κέρδισε η κυπριακή ταινία του Πέτρου Χαραλάμπους, BOY ON THE BRIDGE. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των €1000.

Οι συντελεστές της ταινίας Boy on the Bridge στη σκηνή του Ριάλτο.

Τέλος, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευάς συνεχάρη διαγωνιζόμενους και βραβευθέντες, ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους φιλοξενούμενους και την κριτική επιτροπή για την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ, και επεσήμανε ότι «κυπριακές ταινίες γίνονται, βραβεύονται και διακρίνονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Οι βραβευμένοι και οι συντελεστές του φεστιβάλ στη σκηνή του Ριάλτο.

Το Φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του με τους φίλους του κινηματογράφου την Άνοιξη του 2018, για την 16η έκδοσή του.

 

You May Also Like

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Οι εκδηλώσεις

Τόσες αλυσίδες καφέ, τόσα καφενεία και ούτε ένας Julius Meinl στους δρόμους των κυπριακών ...

Ταινία για τη ζωή και τη σχέση των Τζον Λένον και Γιόκο Όνο

Ο σκηνοθέτης των τηλεοπτικών σειρών του HBO «Sharp Objects» και «Big Little Lies» Ζαν ...

«Θυμέλη» των λίγων

Σαν άλλο «ευχαριστούμε και λυπούμεθα», ο ΘΟΚ ανακοίνωσε τις ομάδες και τις παραγωγές που ...

Το “Ιερό Ελάφι” του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες

Όπως αναμενόταν, ο έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος θα συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ού ...

Τι έμαθα στη σχολή Καλών Τεχνών

Η έκθεση των τελειόφοιτων φοιτητών του προγράμματος Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξενείται αυτήν ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα το Φαγητό του Δρόμου

Έναν πολύ ενδιαφέροντα διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Φαγητό του δρόμου: αποτυπώνοντας την κουλτούρα του ...

X