Περί λογογράφων…

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη /valia@inrec.gr

Για να τελειώνουμε με όσα ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα, η μεγάλη σύναξη προγραμματιστών και επιχειρηματιών του facebook, το F8 2017, στο McEnery Convention Center στο Σαν Ζοζέ της Καλιφόρνια, μας επιφύλαξε και μια ακόμα έκπληξη. Η εταιρεία αποκάλυψε για πρώτη φορά τι “μαγειρεύει” από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και emails με τον νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Μας λένε λοιπόν, ότι χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού “σιωπηλής ομιλίας”, οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στη μυστική μονάδα Building 8 έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Και για όσους δεν το πιστεύουμε, η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, δήλωσε ότι “κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεσθε”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ: “Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα, για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980”. Ένα άλλο σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να “ακούνε” μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο. “Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το ‘νιώθετε’ στα ισπανικά” δήλωσε η Ντάγκαν.

Ωστόσο ξέρουμε πώς “δουλεύουν” στην πραγματικότητα όλες αυτές οι τεχνολογίες. Ακόμα και όταν αναπτυχθούν πλήρως, μέχρι να μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά με τρόπο που να είναι κερδοφόρος για τις εταιρείες μεσολαβεί καμιά φορά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που τελικά να έχουν αναπτυχθεί ήδη άλλες τεχνολογίες πιο σύγχρονες.
Επίσης, περιμένουμε άλλες τεχνολογίες όχι τόσο σοφιστικέ, όσο αυτές που μας υπόσχονται, αλλά που θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη. Για παράδειγμα ένα λογισμικό της προκοπής που να μπορεί να κάνει την πληκτρολόγηση, όταν εμείς εκφωνούμε. Θα σώσει χιλιάδες ανθρώπους από το “δράμα” της πληκτρολόγησης και όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις που τη συνοδεύουν. Η Google έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερα καλό λογισμικό, το οποίο μιλάει μόνο αγγλικά. Όταν το χρησιμοποιείς στα ελληνικά δεν αναγνωρίζει τα σημεία της στίξης και έτσι σχεδόν αχρηστεύεται. Παρεμπιπτόντως μια ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη έχει αναπτύξει ένα εξαίρετο τέτοιο λογισμικό, αλλά το ενσωματώνει πλέον στα τηλέφωνα και τα τάμπλετ της. Δεν είναι για “βαριά” χρήση, όπως ήταν παλιότερα, όταν το λογισμικό της ήταν μόνο για υπολογιστή.

Κάντε μας βρε παιδιά έναν “λογογράφο” και αφήστε τα περίπλοκα. Ή όπως διάβαζα προχθές για ένα στεγνωτήριο που χρησιμοποιεί υπερήχους υψηλής συχνότητας αντί για θερμότητα και το οποίο στεγνώνει τα ρούχα στον μισό χρόνο σε σχέση με τα παραδοσιακά μηχανήματα. Με την General Electric να συμμετέχει στις έρευνες, το βλέπω αρκετά σύντομα στην αγορά. Όχι ότι εμείς στον νότο της Ευρώπης χρειαζόμαστε σώνει και ντε στεγνωτήριο, αλλά τέλος πάντων είναι κάτι που το καταλαβαίνουμε καλύτερα από την -πώς την είπαμε;- πληκτρολόγηση με τον νου.

You May Also Like

Συμφωνία-ομπρέλα για τα δεδομένα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μια μικρή νίκη κέρδισε η Ευρώπη έναντι του ...

Ο νέος είναι ωραίος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το δίλημμα, παλιό ή καινούργιο, δεν είναι πρόσφατο. ...

Όταν ξεπούλησε η Playstation

Διάβασα την είδηση ότι το Playstation ξεπούλησε. Ότι δεν υπάρχει ούτε ένα να αγοράσεις. ...

Το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει

Για την ακρόαση του facebook από τους επικεφαλής των ευρωομάδων, εκεί που ο Μαρκ ...

Το ανεπιθύμητο TikTok

Για την εφαρμογή TikTok δεν έχουμε πει πολλά μέχρι σήμερα. Κι αυτό γιατί και ...

Η τεχνολογία δεν είναι το φάρμακο για την κατάθλιψη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διάβαζα στην “Wall Street Journal” μια πολύ ενδιαφέρουσα ...

X