«Πρόθεση των αρχιτεκτόνων ήταν να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση η οποία θα ζωογονήσει και θα εμπλουτίσει την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Λευκωσίας και θα αποτελέσει το νέο της τοπόσημο», αναφέρει στο “Π” η Θεώνη Ξάνθη, η Ελληνίδα αρχιτέκτονας η οποία με την πρότασή της κέρδισε το α’ βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το νέο κυπριακό μουσείο.

Όπως αναφέρει, το κτήριο το οποίο προτείνει, διαθέτει “πολύ υψηλές και σύγχρονες τεχνολογικές, λειτουργικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που θα στεγάσει και θα αναδείξει τις ανεκτίμητες συλλογές της κυπριακής αρχαιολογίας” σε ένα μουσείο “με νεωτερική και πολύμορφη αφήγηση, το οποίο θα προβάλλει την ιστορική ταυτότητα του νησιού και τον ρόλο του στην εξέλιξη του μεσογειακού πολιτισμού”.

Το μουσείο από ψηλά.

Η είσοδος του μουσείου

Το αίθριο του Μουσείου και ο χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Θέα προς την πόλη

Στη βάση μουσειολογικής μελέτης η οποία δόθηκε στους συμμετέχοντες αρχιτέκτονες, διαμορφώθηκαν τρεις ανεξάρτητοι “αιωρούμενοι” όγκοι οι οποίοι θα στεγάσουν τις τρεις ενότητες της μόνιμης έκθεσης: τον “τόπο” ο οποίος διηγείται την προϊστορία, τη “θάλασσα”, η οποία αναφέρεται στην αδιάλειπτη σχέση του νησιού με το θαλάσσιο στοιχείο και τον “κόσμο” ο οποίος διηγείται τους Ιστορικούς χρόνους των Κυπριακών βασιλείων μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή και το τέλος της αρχαιότητας.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, με την υπερύψωση των τριών όγκων ελευθερώνεται ο χώρος στο επίπεδο της πόλης, ώστε το αστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να ενοποιηθεί σε ένα νέο, εκτεταμένο αστικό και πολιτιστικό τοπίο. Η πλατεία του μουσείου θα επικοινωνεί με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το υφιστάμενο μουσείο, ενώ μια σειρά από αίθρια και αυλές θα “συγκεντρώνουν την καθημερινή ζωή και τις εκδηλώσεις του μουσείου”.

Το βραβευμένο σχέδιο περιλαμβάνει το νέο κτήριο του μουσείου, βιβλιοθήκη, χώρο περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικούς χώρους και αίθουσα εκδηλώσεων 300 θέσεων, χώρους εργαστηρίων και αποθηκών για τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες και υπόγειους, αλλά και υπέργειους χώρους στάθμευσης δυναμικότητας 380 αυτοκινήτων. Όλα αυτά, θα πάρουν τον δρόμο τους από το 2018 και έπειτα, με την κατασκευή του έργου να ξεκινά μάλλον το 2019.

You May Also Like

Μόρις Σέντακ

«Σε παρακαλούμε, μην φύγεις. Θα σε φάμε. Τόσο πολύ σ’ αγαπάμε» [από το βιβλίο ...

Νίκη

Δούλευε ασταμάτητα η Νίκη Μαραγκού. Πότε στο γραφείο της, πότε στη φύση, πότε στη ...

Το Τείχος Μας/Duvarimiz

Η εικόνα από την αυτοσχέδια υπαίθρια προβολή που διοργανώσαμε στον χώρο στάθμευσης της εφημερίδας ...

Ενώνουν ξανά τα κομμάτια

Στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία θα φιλοξενείται από αύριο και μέχρι τις 18 Οκτωβρίου ...

Η ανθρώπινη κατάσταση στον φακό του Στιβ ΜακΚάρι

“Το να γοητεύεσαι και να ενθουσιάζεσαι από τυχαία, περίεργα πράγματα που συμβαίνουν γύρω σου ...

Παιχνίδι στο βαγόνι 152, Ευρύχου

Ένα μικρό, με μεγάλη ιστορία, μουσείο προστέθηκε στη λίστα των μουσείων που τελούν υπό ...

X