Δημοτικό Ίδρυμα το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο

Υπό τη μορφή του ως Δημοτικό Ίδρυμα εγκαινιάστηκε την 1η Ιουνίου στην Τήνο το Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

Το μουσείο εγκαινίασαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Λυδία Κονιόρδου.

Το μουσείο εγκαινιάστηκε με την έκθεση «Η θάλασσα όπως τη θυμάμαι».

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της τέχνης του Κώστα Τσόκλη και τον διαδραστικό χαρακτήρα των έργων του υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στα εγκαίνια του Μουσείου. «Η σημερινή τελετή δεν αφορά, κατά κυριολεξία, τα εγκαίνια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη. Και τούτο διότι το Μουσείο εγκαινιάσθηκε, κατ΄ ουσίαν, εδώ στο πρώην δημοτικό σχολείο του Κάμπου, τον Μάιο του 2011, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Σήμερα το Μουσείο Κώστα Τσόκλη ολοκληρώνεται, αποκτώντας το απαραίτητο για την απρόσκοπτη λειτουργία του, διοικητικό κέλυφος. Ήτοι τη νομική μορφή του Δημοτικού Ιδρύματος».

Ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι «το Μουσείο Κώστα Τσόκλη είναι ένα γνησίως ζωντανό μουσείο, το οποίο προσπαθεί, εναγωνίως, να στεγάσει την προσωπικότητα και το έργο του Κώστα Τσόκλη» επειδή, όπως διευκρίνισε, «η τέχνη του Κώστα Τσόκλη δεν χωράει εύκολα σε κανένα καλούπι, ούτε καν μουσειακό, όντας εκ φύσεως διαδραστική. Δηλαδή, τέχνη προορισμένη να επικοινωνεί με το θυμικό του θεατή, προκειμένου να ενεργοποιήσει την δημιουργικότητά του και, επέκεινα, να προκαλέσει την συμμετοχή του».

Έργα στην έκθεση «Η Θάλασσα όπως τη θυμάμαι», στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΡΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Στο μουσείο στεγάζεται όχι μόνο το έργο του Τσόκλη αλλά και ο βίος και η προσωπικότητά του. Είναι, δε, χωρισμένο σε τρεις ενότητες:

  • η «γενιά του ’60» ως φόρος τιμής στους άξιους φίλους του Κώστα Τσόκλη που τον έζησαν από πολύ κοντά και τον επηρέασαν καταλυτικά, ιδίως δίνοντάς του το έναυσμα και την έμπνευση να σπάσει τα «ελληνικά στεγανά» και να βάλει πλώρη για τον ωκεανό της οικουμενικής τέχνης.

  • «βιογραφία» του Κώστα Τσόκλη που αποτυπώνεται στους μακρόστενους τοίχους που δίνουν την αίσθηση του απείρου και της συνακόλουθης αιωνιότητας. Τη σύνθεση της ενότητας συμπληρώνει η προβολή του «Οδοιπόρου».

  • «απρονοησία του Προμηθέα»: Η φωτιά, που έφερε ο ημίθεος ως δώρο στον πάσχοντα Άνθρωπο, στον «εκλεκτό» του, κατακαίει τα πάντα, αναδημιουργώντας το δαντικό σκηνικό μιας άλλης «Κόλασης», την οποία βιώνει καθένας και όλοι μαζί, οι επισκέπτες, υπενθυμίζοντας την «κοινή μοίρα».

Το μουσείο ολοκληρώνεται με μια αίθουσα που φιλοξενεί αναφορές στην καλλιτεχνική επέμβαση «Αντανακλάσεις», τις οποίες διανθίζουν ακούσματα από κείμενα του Κώστα Τσόκλη.

Φέτος στο Μουσείο Κώστα Τσόκλη της Τήνου παρουσιάζεται η έκθεση «Η θάλασσα όπως την θυμάμαι», όπου φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων έργων, η «Μεγάλη Θαλασσογραφία» και το «Ουράνιο Τόξο», με τα οποία ο καλλιτέχνης εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1986, με τη γνωστή διεθνή επιτυχία της «Ζωντανής του Ζωγραφικής».

You May Also Like

Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου | Το πρόγραμμα

Με την ταινία «Ο άνθρωπος που αγάπησε ένα πτώμα», του Νίκου Νικολαΐδη, σηκώνει αυλαία ...

Κατάθεση ερωτήσεων για την Κρατική Βιβλιοθήκη

Κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με το μέλλον της Κρατικής Βιβλιοθήκης κατέθεσε στις 9 Ιουλίου ο ...

«Κρίσιμα» αρχεία στο Σπίτι της Συνεργασίας

Μια μοναδική ψηφιακή πηγή για την πρόσφατη ιστορία της Κύπρου αναπτύσσεται στο Σπίτι της ...

Ο Κώστας Βαρώτσος στη 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

Την Βικτώρια Λεωνίδου και άλλους έξι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στη Μπιενάλε Νέων Μεσογείου ...

Εικονικές περιηγήσεις σε εμβληματικά κτίρια του Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Κτίρια που έχει σχεδιάζει ο θρυλικός Αμερικανός αρχιτέκτονας, Φρανκ Λόιντ Ράιτ άνοιξαν για εικονικές ...

3ο Buffer Fringe | Ανοιχτή πρόσκληση

Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής απευθύνει το Σπίτι της Συνεργασίας, για το 3ο Buffer Fringe ...

X