ΕΓΕΚ: Η ισχύς εν τη ενώσει

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη

Λίγες μέρες πριν από τη διάλυση της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδος έκανε το πρώτο δημόσιο βήμα της η Ένωση Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου [ΕΓΕΚ]. Την Τρίτη 16 Μαΐου, στη Λευκωσία, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της νεοσυσταθείσας ένωσης.

Την εκδήλωση προλόγισαν οι Ευριπίδης Ζαντίδης και Γιώργος Σουγλίδης μιλώντας για τους έξι μύθους που αφορούν το κυπριακό design, μύθους τους οποίους βέβαια φρόντισαν να καταρρίψουν μέσα από σειρά ιστορικών και σύγχρονων παραδειγμάτων. Οι μύθοι αυτοί έχουν να κάνουν με την παράδοση της γραφιστικής στο νησί, το κόστος του design, την ευκολία του επαγγέλματος του σχεδιαστή, την αναγκαιότητα ή όχι της αντιγραφής ξένων σχεδιαστικών προτύπων, τις παρεμβάσεις που δέχεται πολλές φορές ένας γραφίστας στη δουλειά του από τους πελάτες και τη σπουδαιότητα ή όχι ενός σωστού brief. Το συμπέρασμα της σύντομης αυτής εισαγωγής ήταν ότι η αλλαγή της αντίληψης σε σχέση με το design στην Κύπρο έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Κατόπιν οι εικονογράφοι Ντένης Κωνσταντίνου και Σπύρος Δημητριάδης παρουσίασαν δείγμα της δουλειάς τους και μίλησαν ανοιχτά για τις ευκαιρίες, αλλά και τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην επαγγελματική τους πορεία μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση της ένωσης και του διοικητικού συμβουλίου και έκλεισε με τις ερωτήσεις του κοινού, το οποίο εξέφρασε τις προσδοκίες του σε σχέση με τη μελλοντική δράση της ένωσης όσον αφορά όλα τα σημαντικά θέματα με τα οποία κανένας δεν ασχολήθηκε μέχρι τώρα, τα φλέγοντα και διαχρονικά δηλαδή αιτήματα του κλάδου.

Μελλοντική δράση:

Η ΕΓΕΚ καλείται να εγκύψει

σε όλα τα σημαντικά θέματα

με τα οποία κανένας δεν ασχολήθηκε μέχρι τώρα,

τα φλέγοντα και διαχρονικά δηλαδή αιτήματα

του κλάδου των γραφιστών και εικονογράφων

Η επαγγελματική και νομική κατοχύρωση του γραφίστα και η αναγνώριση των πνευματικών του δικαιωμάτων επί των δημιουργιών του. Η σχεδόν ανυπαρξία συμβολαίων, η εργασιακή αβεβαιότητα και η μη αναγνώριση της επαγγελματικής υπόστασης του σχεδιαστή, εικονογράφου, ακόμα και από τους κρατικούς μηχανισμούς, σε συνδυασμό με την άγνοια του ευρύτερου κοινού δημιουργούν ένα κλίμα υποβιβασμού όχι μόνο της αξίας της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και του κλάδου εν γένει. Η ανάγκη καλλιέργειας και οριοθέτησης ενός κώδικα δεοντολογίας μεταξύ συναδέλφων, αλλά επίσης και ανάμεσα σε δημιουργούς και πελάτες, η νομική υποστήριξη και ειδικότερα προς τους νέους επαγγελματίες είναι κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν και στα οποία θα πρέπει να εγκύψει η ένωση στο προσεχές μέλλον.

Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το πλήθος των εκδηλώσεων, υπό μορφή συνεδρίων, φεστιβάλ, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκθέσεων και διαγωνισμών που αφορούν όχι μόνο τη γραφιστική αλλά και την οπτική επικοινωνία στο σύνολό της, πετυχαίνοντας να φέρουν κοντά τους δημιουργικούς επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και να καλλιεργήσουν το γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία μιας επαγγελματικής ένωσης. Το φεστιβάλ Animation «Animafest Όψεις του Κόσμου», το Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας «ICTVC», το Παγκόσμιο Συνέδριο Σημειωτικής και Οπτικής Επικοινωνίας «ICSVC», το International Motion Festival «IMF», το «Comic Con», τα βραβεία «Pygmalion» του «Cyprus Creative Club», το Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου -παιδί των γραφιστοριών- «Graphic Stories Cyprus», το «Behance Portfolio Reviews», το «World Design Day» και το φεστιβάλ «I Love Graphic». Είναι ανάγκη συνεπώς, υπό τη σκέπη και με την αρωγή της ένωσης, οι δράσεις αυτές να ενδυναμώσουν ενώνοντας τις δυνάμεις τους για τον κοινό σκοπό, ο οποίος είναι η προβολή και προώθηση του κυπριακού design σε διεθνές επίπεδο, η ανέλιξη του κλάδου και η καθιέρωση της αξίας και της σπουδαιότητάς του στη συνείδηση του κοινού.

Ως γραφίστρια και μέλος της Ένωσης Γραφιστών και Εικονογράφων Κύπρου, έχοντας ήδη διοργανώσει τρία Συνέδρια Οπτικής Επικοινωνίας στο νησί και αρθρογραφώντας κατά τα τελευταία τρία χρόνια επί εβδομαδιαίας βάσεως στο πολιτιστικό έντυπο «Παράθυρο» της εφημερίδας «Πολίτης» για τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα των σχεδιαστών, εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στην ένωση για το δύσκολο έργο που την περιμένει και ελπίζω όλοι οι σχεδιαστές να γίνουμε μια γροθιά για την ενδυνάμωση του επαγγέλματός μας, τη νομική του κατοχύρωση και την ανύψωσή του στη συνείδηση του κοινού.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Σχεδιαστές οπτικής επικοινωνίας & κοστολόγηση

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά  Δίπλωμα, πτυχίο, master, σπουδές εντός και εκτός των συνόρων, ένα ...

UX vs UI

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά / @mak.adcy Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο έντονα γίνεται ...

Η τέχνη της τυπογραφίας

Ο Πάνος Βασιλείου είναι ένας σχεδιαστής με μεγάλη πείρα στον σχεδιασμό γραμματοσειρών, ιδιαίτερη προσοχή ...

Το Θέατρο του Παραλόγου

«Δεν είναι η απάντηση που μας διαφωτίζει αλλά η ερώτηση», είχε πει πριν από ...

Διαγωνισμός για την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ Λευκωσίας

Ανακοίνωση σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμού για το σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας του Διεθνούς ...

Iστορίες πάθους και σκέψης

Γράφει ο Kλήμης Mαστορίδης / Kαθηγητής Tυπογραφίας και Γραφικής Eπικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Σε δίσεκτους ...

X