ΚΚΔΙΘ | Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Σιαφκάλη

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Νίκου Σιαφκάλη, ενός ξεχωριστού ανθρώπου, φίλου, συνεργάτη, ηθοποιού και σκηνοθέτη, ο οποίος υπηρέτησε άοκνα το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου από την ίδρυσή του, ως ιδρυτικό στέλεχος, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου από το 1977 έως το 1983, ως μέλος του Δ.Σ. και ως διευθυντής του από το 1988 μέχρι το 2004.

Σκηνοθέτης, ηθοποιός, επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επίτιμο μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, πρώην μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διευθυντής του Διεθνούς Θερινού Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

O Νίκος Σιαφκάλης γεννήθηκε στη Δρούσεια της Πάφου το 1934. Με την ολοκλήρωση της φοίτησής του Δημοτικό Σχολείο της Δρούσειας, φοίτησε αρχικά στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, ενώ αποφοίτησε από το Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου. Σπούδασε στο Cardiff της Ουαλίας, στο νυκτερινό παράρτημα της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και στη συνέχεια στο Guildhall School of Music and Drama, στο Λονδίνο.

Η πορεία του στον χώρο του θεάτρου, ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια και συνεχίστηκε στα χρόνια των σπουδών του στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο Ελληνικό Θέατρο της Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου, στο Θέατρο Τέχνης Λονδίνου, στο Nottingham Playhouse, στο αγγλικό ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1960 συμμετείχε ως ηθοποιός στο Κυπριακό Θέατρο, στο Νέο Θέατρο και στον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου (ΟΘΑΚ). Με τον ΟΘΑΚ κάνει τις πρώτες του σκηνοθεσίες στην Κύπρο μέχρι το 1964, οπότε ταξιδεύει στην Αθήνα και συνεργάζεται με τον Κωστή Μιχαηλίδη, τόσο στη Σχολή Θεάτρου Αθηνών του τελευταίου, όπου δίδαξε υποκριτική, όσο και σε θεατρικές παραστάσεις ως βοηθός του. Δύο χρόνια αργότερα επιστρέφει στην Κύπρο, όπου συνεργάζεται και πάλι με τον ΟΘΑΚ, αλλά και με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως έκτακτος συνεργάτης.

Το 1967 ίδρυσε τον Θίασο Νίκου Σιαφκάλη, που παρά τη βραχεία πορεία του ανέβασε πρωτοποριακά για την εποχή έργα του σύγχρονου δραματολογίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και σε περιοδείες ανά το παγκύπριο.

Με την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) προσελήφθη τακτικός σκηνοθέτης και ηθοποιός, όπου σκηνοθέτησε με επιτυχία δεκάδες έργα και πρωταγωνίστησε σε δεκάδες άλλα, συνεργασία που εκτείνεται μέχρι και το 1983, οπότε και αποχώρησε με άδεια άνευ απολαβών λόγω της ανάληψης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, μετά από πρόσκληση της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1986 και αφοσιώθηκε στην αναδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος (από την ίδρυσή του το 1977 μέχρι το 1983), μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής από το 1988 μέχρι το 2004. Στην πολυσχιδή του παρουσία στο Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) εγκαθίδρυσε με όραμα και πείσμα ως θεσμό το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, τη Θερινή Σχολή και τη Διεθνή Συνάντηση και Φεστιβάλ Ανώτερων Δραματικών Σχολών και Θεατρικών Τμημάτων Πανεπιστημίων. Εκπροσώπησε το ΚΚΔΙΘ σε συνέδρια, συμπόσια και συναντήσεις στο εξωτερικό προβάλλοντας με τον πιο δυνατό τρόπο τον πολιτισμό της χώρας μας, υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες με άλλα εθνικά Κέντρα του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ) και διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΙΘ για δύο θητείες.

Δίδαξε θέατρο στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, παρουσίασε δικές του ανεξάρτητες παραγωγές και ασχολήθηκε με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Έλαβε μέρος με ανακοινώσεις σε δεκάδες διεθνή συνέδρια και διασκέψεις στην Κύπρο και το εξωτερικό και δημοσίευσε δεκάδες άρθρα και ανακοινώσεις σε περιοδικά και εφημερίδες.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Κύπρου και μέλος της κεντρικής επιτροπής του.

Το 2008 τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο της κυπριακής πολιτείας, το Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, ενώ το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ του απένειμε το Βραβείο Δώρου Λοΐζου.

Στο 34ο Παγκόσμιο Συνέδριο ΔΙΘ στο Ερεβάν της Αρμενίας το 2014, τα Μέλη της Διεθνούς Επιτροπής για την Πολιτιστική Ταυτότητα και Ανάπτυξη/Committee for Cultural Identity and Development (CIDC) ανέθεσαν ομόφωνα στον Νίκο Σιαφκάλη τη θέση του Επικεφαλής του Συμβουλίου της, ως Επίτιμου Προέδρου, λόγω της πολύχρονης πείρας και δράσης του σε αυτήν, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου τον τίμησε ανακηρύσσοντάς τον ως Επίτιμο Μέλος του.

Ο Νίκος Σιαφκάλης, τέταρτος από αριστερά, κατά τη βράβευσή του ως επίτιμο μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. 

Το 2014 εξέδωσε το βιβλίο του Νίκος Σιαφκάλης: Η πορεία μου στο θέατρο, αυτοβιογραφικό και παράλληλα περίγραμμα των θεατρικών πραγμάτων της Κύπρου, το οποίο προ ημερών παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Λυσσαρίδη.

Αγωνιστής της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας ταυτότητας, της διατήρησης και ανανέωσης της παράδοσής μας, της ένταξης του θεάτρου στην εκπαίδευση, πρωτοστάτης για την καθιέρωση του στάτους του καλλιτέχνη και σθεναρός μαχητής, όπως ο ίδιος δήλωνε, ενάντια στην εισβολή των μεταλλαγμένων σπόρων της πολιτιστικής υποκουλτούρας, ο Νίκος Σιαφκάλης με μια πορεία 60 συνεχών χρόνων στο θέατρο, αφήνει παρακαταθήκη στο κυπριακό θέατρο και στις επόμενες γενιές το πλούσιο έργο και την πολυσχιδή πορεία του.

Η προσφορά και η βαθειά του αγάπη για τον πολιτισμό και κυρίως για το ΚΚΔΙΘ, θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για όλους μας.

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017» αφιερώνεται στη μνήμη του Νίκου Σιαφκάλη, του εμπνευστή, ιδρυτή και πρωτεργάτη του, ο οποίος με πίστη, όραμα και πείσμα κατάφερε να το εδραιώσει. Η αφιέρωση αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής.

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους συγγενείς.

You May Also Like

Τα μέλη της επιτροπής μελέτης για Ενίσχυση Ψηφιακών Oπ/κών Έργων Μικρής Διάρκειας

Τα Μέλη της Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για Ενίσχυση Ψηφιακων Oπ/κών  Έργων Μικρής Διάρκειας, ανακοίνωσαν ...

Γνωριμία με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Αγώνα διατήρησης με λίγα λεφτά και πολύ εθελοντισμό κάνει το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, το ...

Η Penguin Random House προσλαμβάνει και χωρίς πτυχίο

O παγκόσμιος εκδοτικός όμιλος Penguin Random House ανακοίνωσε ότι πλέον δεν θα απαιτείται οι ...

Εξ Ελλάδος προβληματισμός για την «Αντιγόνη» στα κατεχόμενα

Επιφυλάξεις σχετικά με την παρουσία του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας στο αρχαίο θέατρο της ...

Γεωγραφία της γραφής και λογοτεχνικοί τόποι

Το Βιβλιοτρόπιο και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 εκδήλωση με ...

Το RISE πραγματοποιεί ανοιχτό διαγωνισμό για μουσεία και πολιτιστικούς χώρους

Το RISE, ένα ερευνητικό κέντρο στην Κύπρο που επικεντρώνεται στα διαδραστικά μέσα, ευφυή συστήματα ...

X