100 Posters for Crete

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk

Σχεδιαστές από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο κλήθηκαν να σχεδιάσουν αφιλοκερδώς από μια αφίσα με θέμα την Κρήτη, για καλό σκοπό

Πριν από τρία χρόνια, όταν ξεκινούσαν οι “Γραφιστορίες”, αρχικά μέσα από την εφημερίδα του “Πολίτη” και στη συνέχεια στο πολιτιστικό ένθετο “Παράθυρο”, ένα από τα πρώτα μου άρθρα αφορούσε το Social Design. Λέγοντας κοινωνικός σχεδιασμός εννοούμε εκείνον που έχει επίγνωση του ρόλου και της ευθύνης του σχεδιαστή έναντι της κοινωνίας στην οποία ζει, καθώς και τη χρήση του για την κοινωνική αλλαγή. Ο κοινωνικός σχεδιασμός μπορεί να οριστεί και ως η διαδικασία σχεδιασμού που έχει ως στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας και διαβίωσης. Ο Victor Papenek, ένας από τους ιδεολογικούς θεμελιωτές του κοινωνικά υπεύθυνου σχεδιασμού, θεωρούσε ότι οι σχεδιαστές και οι δημιουργικοί επαγγελματίες όχι μόνο έχουν ευθύνη, αλλά είναι και σε θέση να προκαλέσουν πραγματική αλλαγή στον κόσμο χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και το ταλέντο τους.

Πιστή σε αυτές τις αρχές, της προσφοράς και της συνεργασίας των δημιουργικών επαγγελματιών όχι μόνο για την προβολή της αξίας του design αλλά και του ρόλου που μπορεί αυτό να διαδραματίσει σε σχέση με θέματα κοινωνικής ευαισθησίας, αισθάνθηκα ιδιαίτερη χαρά όταν ο αγαπητός συνάδελφος Βασίλης Πιτσώνης μου απεύθυνε πρόσκληση να συμμετάσχω σε μια πρωτότυπη έκθεση αφίσας φιλανθρωπικού χαρακτήρα, με τίτλο “100 Posters for Crete”. Εκατό στο σύνολο γραφίστες που ζουν στην Κύπρο, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου, προσκλήθηκαν να σχεδιάσουν αφιλοκερδώς από μια αφίσα που να έχει ως θέμα της την Κρήτη, ελεύθερα χωρίς θεματολογικούς περιορισμούς, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνική επιθυμούσαν. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα από τις πρώτες κιόλας μέρες να έχουν καλυφθεί οι εκατό συμμετοχές από αντίστοιχο αριθμό ταλαντούχων δημιουργών, οι οποίοι κατάφεραν να αποδείξουν πως οι γραφίστες είναι πάντοτε “ετοιμοπόλεμοι” και ανοικτοί σε προ[σ]κλήσεις, αψηφώντας τον εργασιακό τους φόρτο, αλλά και τον προσωπικό τους κόπο προκειμένου να προσφέρουν, με τα μέσα που διαθέτουν, για το καλό κάποιων συνανθρώπων μας.

Οι 100 αυτές αφίσες που θα εκτεθούν, ταυτόχρονα θα πωλούνται και σε αντίτυπα έναντι πολύ χαμηλής τιμής. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τη φιλανθρωπική αυτή δράση θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων Χανίων, μέλους του Διεθνούς Οργανισμού Αποκατάστασης Rehabilitation International και του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης “Ορίζοντας”. Οι επισκέπτες της έκθεσης, πέρα από τη χαρά της ανθρωπιστικής προσφοράς, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν συγκεντρωμένα εκατό διαφορετικά έργα καταξιωμένων δημιουργών που καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα τεχνικών, αλλά και θεμάτων που αν μη τι άλλο προσφέρουν μια πανδαισία ερεθισμάτων για σκέψη και προβληματισμό.

Ο σκοπός της έκθεσης είναι αφενός να συνδράμει στο έργο δύο πολύ σημαντικών φιλανθρωπικών φορέων της πόλης των Χανίων, αφετέρου να αναδείξει το ελληνικό design με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε έναν πολύ αγαπητό ταξιδιωτικό προορισμό, στο αποκορύφωμα της τουριστικής κίνησης, ώστε να μπορέσει να αγκαλιαστεί από πλήθος ανθρώπων που θα μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου έως τις 18 Αυγούστου 2017 στο κτήριο των Στρατώνων του Φρουρίου Φιρκά, στην καρδιά του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων. To ωράριο λειτουργίας είναι από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ. Τον συντονισμό της έκθεσης έχει αναλάβει ο Βασίλης Πιτσώνης, γραφίστας που ζει και εργάζεται στα Χανιά. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.omenart.gr/index.php/100-posters-for-crete και www.facebook.com/100postersforcrete.

You May Also Like

Ξετυλίγοντας τον μίτο της Αριάδνης:Λόγος για την κοστολόγηση

Η δημιουργία, σύμφωνα με τον Ρώσο πολιτικό και κοινωνικό φιλόσοφο Nikolai Alexandrovich Berdyaev, είναι ...

“De Materia Magica” της Ειρήνης Γκόνου

Η Ελληνίδα εικαστικός παρουσιάζει τη νέα της έκθεση στην Αθήνα και παράλληλα στη Λευκωσία ...

Johannes Gutenberg

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Χάρη στον Γκούτενμπεργκ ή Γουτεμβέργιο, στις 23 ...

6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας ICTVC

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου – Καρρά Με αφορμή μια από τις σημαντικότερες διοργανώσεις, σε ...

Εκλογές

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Εκλογές! Ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατικής πρακτικής, ...

Neville Brody

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά Tο Ινστιτούτο Μελέτης και Έρευνας της Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας ...

X