“A Place Both Wonderful And Strange” | Ένα φωτογραφικό βιβλίο αφιερωμένο στη σειρά Twin Peaks

Ο μικρός εκδοτικός οίκος Fuego Books στην Ισπανία θέλει να εκδόσει ένα φωτογραφικό βιβλίο, φόρο τιμής στην τηλεοπτική σειρά Twin Peaks.

Το βιβλίο, αν χρηματοδοτηθεί στο Kickstarter, θα περιλαμβάνει 137 φωτογραφίες από 12 φωτογράφους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστραλία και την Ελβετία, χωρισμένες σε 12 μεμονωμένες ερμηνείες. Με μόλις μερικές εβδομάδες που παρέμειναν μέχρι να λήξη η εκστρατεία, στις 20 Ιουνίου συγκεκριμένα,  ο εκδότης Gustavo Alemán μιλά για τις ιδέες του και την εμμονή του με την σειρά Twin Peaks.

 

© Philippe Fragniere

 

Πώς προέκυψε αυτό το έργο;

Το Twin Peaks ήταν σημαντικό για μένα από τη μετάδοση της τηλεοπτικής σειράς στη δεκαετία του ’90. Ήμουν 13 και θυμάμαι να μιλάω για το επεισόδιο της προηγούμενης νύχτας με τους συμμαθητές μου στο σχολείο και να δημιουργώ περίεργες θεωρίες.

Νομίζω ότι δεν ήταν η πιο κατάλληλη σειρά για την εποχή μας, αλλά όλοι την είδαμε ούτως ή άλλως. Από την άλλη, από τότε που άρχισα να ασχολούμαι με τη φωτογραφία προσπαθώ πάντα να σκέφτομαι τρόπους για να βγούμε από τον μικρό μας κύκλο. Η ιδέα ότι είμαστε φωτογράφοι που φτιάχνουν βιβλία για άλλους φωτογράφους με ενοχλεί και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε πράγματα για να κάνουμε το κοινό μας μεγαλύτερο. Δεν πρόκειται ποτέ να είναι ένα ευρύ ακροατήριο, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό που θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά στη φωτογραφία.

Νομίζω όμως ότι τη βλέπουν σαν κάτι αδιαπέραστο και γεμάτο κώδικες που δεν καταλαβαίνουν. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν στο μυαλό μου πέρυσι. Ταξίδευα με την αδερφή μου στην Πορτογαλία και οδηγούσα σε έναν ορεινό δρόμο. Στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου ακουγόταν το μιούζικαλ “Χάμιλτον”. Ο ορεινός δρόμος, το μακρινό ταξίδι, τα δέντρα και το “Χάμιλτον” νομίζω ότι δημιούργησαν νέες συνδέσεις στο μυαλό μου. Σκέφτηκα ότι ένας πιθανός τρόπος να φέρεις τη φωτογραφία πιο κοντά σε ένα ευρύτερο κοινό ήταν να τη συνδέσεις με τη λαϊκή κουλτούρα (όπως νομίζω ότι έκανε ο Χάμιλτον). Και με τη διαρκή εμμονή μου με το Twin Peaks και την επιστροφή του στην τηλεόραση, νόμιζα ότι ήταν ένας καλός τρόπος να φέρω μαζί τις δύο αυτές ιδέες.

 

 

 

© Antone Dolezal

 

Πώς επιλέξατε τους συμμετέχοντες φωτογράφους;

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για μένα σε σχέση με το Twin Peaks είναι ότι σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Μερικοί επικεντρώνονται στο μυστήριο, άλλοι στις πιο περίεργες πτυχές του, ή ακόμα και στο φόρο τιμής / παρωδία της τηλεοπτικής σαπουνόπερας. Ένα βιβλίο που αφορά το Twin Peaks θα πρέπει να αντανακλά την ποικιλομορφία των ερμηνειών. Έτσι αποφασίσαμε ότι η μορφή της ανθολογίας ήταν μια καλή λύση για το βιβλίο. Συγκεντρώστε μια σειρά μικρών ιστοριών ή σειρών σχετικά με τα θέματα και τις εμμονές χαρακτηριστικές του David Lynch. Για να μαζέψουμε τους συμμετέχοντες, κάναμε δύο πράγματα: το πρώτο ήταν να προσκαλέσουμε μια μικρή ομάδα φωτογράφων που μας ενδιέφεραν να συνεισφέρουν στο βιβλίο. Και το δεύτερο ήταν να δημιουργήσουμε μια διεθνή κλήση/open call, στην οποία ελήφθησαν προτάσεις για να είναι μέρος του βιβλίου. Αν και είμαστε ένας μικρός εκδοτικός οίκος από την Ισπανία, λάβαμε 188 προτάσεις από όλο τον κόσμο. Ήταν πραγματικά δύσκολο να αποφασίσουμε και θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα βιβλίο δύο φορές μεγαλύτερο. Θα θέλαμε το πρώτο βιβλίο να τα πάει καλά και να έχουμε την ευκαιρία να γίνει ο Τόμος 2 στο μέλλον. Στην τελική ομάδα υπάρχουν συμμετέχοντες που είδαν τη σειρά στην αρχική της προβολή και άλλοι που την είχαν ανακαλύψει αργότερα, όταν είχε ήδη εδραιωθεί η θέση της ως πολιτιστικού ορόσημου. Αυτό μας ενδιέφερε επίσης κατά τη στιγμή της επιλογής των συμμετεχόντων.

 

 

© Carl Bigmore

 

© Sarah Walker

Νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον το ότι συμμετέχει τέτοια διεθνή ομάδα φωτογράφων – βλέπετε διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο φωτογράφοι από διαφορετικές χώρες ερμήνευσαν την αποστολή;

Νομίζω ότι το Twin Peaks, και πολλές από τις ταινίες του Lynch γενικά, είναι αμερικανικές ιστορίες. Ένα από τα θέματα της θα μπορούσε να είναι η σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ιδεώδους της ζωής. Έτσι, φάνηκε ότι η συγκέντρωση μιας ομάδας αμερικανών φωτογράφων και ταυτόχρονα η επιλογή φωτογράφων από τον υπόλοιπο κόσμο θα μπορούσε να είναι μια ενδιαφέρουσα αντίθεση. Ο αμερικανικός πολιτισμός, μέσω του σινεμά και της μουσικής, είναι κάτι που μας επηρεάζει σε παγκόσμιο επίπεδο με πολλούς τρόπους. Νομίζω ότι κάθε έργο εμπνευσμένο από το Twin Peaks πρέπει να έχει αυτό το υπόβαθρο και είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς το αντιμετωπίζουν σθμμετέχοντες από διαφορετικά μέρη. Στο βιβλίο υπάρχουν κεφάλαια που βρίσκονται σε ένα ξενοδοχείο στην Πολωνία, σε ένα ιταλικό ορεινό χωριό ή στην Αυστραλία. Ο καθένας έχει κάτι αμερικανικό, αλλά ταυτόχρονα η γεωγραφική ποικιλομορφία και οι τρόποι που βλέπουν δίνει στο βιβλίο ένα στρώμα επιπλέον παράξενου χαρακτήρα. Το οποίο είναι πολύ κατάλληλο για το θέμα.

 

 

© Cristina de Middel

 

© Rory Hamovit

Πώς επηρεάζουν το Twin Peaks (και το έργο του David Lynch γενικά) το πώς βλέπετε τη φωτογραφία;

Επιτρέψτε μου να αναφέρω τον εαυτό μου (στο κείμενο του crowdfunding). “Η καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία είναι πολύ παρόμοια με το Twin Peaks: μας δείχνει μια πραγματικότητα, αλλά μιλάει για κάτι βαθύτερο, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του θεατή και, με απλά στοιχεία, δημιουργεί έναν άπειρο κόσμο”. Πιστεύω ότι η φωτογραφία είναι πιο κατάλληλη για να προτείνει ερωτήσεις παρά να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι φωτογραφίες αποτελούν στοιχεία γοητείας και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε αυτά είναι στενά συνδεδεμένος με το ποιοι είμαστε. Ένα πράγμα που με ενδιαφέρει για τον Lynch είναι ότι ποτέ δεν προσφέρει εύκολη ερμηνεία των έργων του. Η εξήγηση δεν είναι σημαντική, το σημαντικό είναι το έργο. Δεν είναι δύσκολο με προμελετημένο τρόπο, αλλά απλά η έκφραση ενός δημιουργικού μυαλού. Για το βιβλίο μας, δεν θέλαμε εικόνες που αντιγράφουν τις εικονικές λήψεις Twin Peaks, αλλά μάλλον να ασχολούνται με θέματα και ενδιαφέροντα του Lynch με έναν συναρπαστικό τρόπο.

 

© Jason Fulford

 

© Anna Beeke

Από όλες τις δυνητικές αναφορές στο Twin Peaks για τον τίτλο του βιβλίου, ποια είναι η σημασία του “For a Place both Wonderful and Strange?

Ο τίτλος προέρχεται από κάτι που είπε ο Agent Cooper σε ένα από τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου της σειράς. Παρόλο που δεν είναι ένα κεφάλαιο που γράφτηκε ή σκηνοθέτησε ο Lynch, νομίζω ότι είναι μια καλή περίληψη της σειράς. Αυτή η ιδέα της δυαδικότητας, της εξωτερικής τελειότητας και της εσωτερικής διαφθοράς, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα. Όταν επιλέγαμε τους συμμετέχοντες για το βιβλίο, πιστεύαμε ότι ένα μείγμα μιας πιο άμεσης, αλλά όχι αυστηρά φωτογραφίας ντοκιμαντέρ, με μια πιο μεταφορική και συμβολική προσέγγιση, θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ. Το Twin Peaks δεν είναι ένα πράγμα, έτσι ούτε η φωτογραφία πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με έναν τρόπο, οπότε ο τίτλος αναφέρεται και σε αυτό το θέμα επίσης.

 

© Enrico Di Nardo

 

© Melissa Catanese

Είμαι ενθουσιασμένος που το βλέπω να χρηματοδοτείται! Γιατί στο Kickstarter;

Η απλούστερη απάντηση θα ήταν αυτή: θέλαμε να φτιάξουμε ένα μεγάλο βιβλίο, με μεγάλο αριθμό αντίτυπων εκτύπωση και, ως ένας μικρός εκδότης, δεν έχουμε αρκετούς χρηματοοικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Αλλά, δεν είναι ο μόνος λόγος που διαλέξαμε το Kickstarter. Η επιθυμία μας να φτιάξουμε ένα μεγάλο βιβλίο, ένα ελκυστικό αντικείμενο γεμάτο με πολύ διαφορετικές φωτογραφίες και με ευρεία κυκλοφορία, είναι να φτάσουμε σε ένα ακροατήριο που συνήθως δεν αγοράζει βιβλία φωτογραφίας. Με κάποιο τρόπο, το σχέδιό μας είναι να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το Twin Peaks και τον David Lynch και με ένα ποικίλο και ενδιαφέρον όραμα για τη σύγχρονη φωτογραφία. Έτσι, το Kickstarter, με την παγκόσμια εμβέλεια και την ποικιλία του κοινού, φαινόταν σαν ένα καλό μέρος για το έργο.

 

©Salvi Danés

 

Πηγή: hafny.org /Του Jon Feinstein

You May Also Like

Εκδήλωση τιμής στον διακεκριμένο ζωγράφο John Corbidge

Θέλοντας να τιμήσει έναν διεθνώς διακεκριμένο ζωγράφο που συνέδεσε τη ζωή και το έργο ...

Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάζει από το ...

Κι άλλο βραβείο για το «Παλάτι» του Αντώνη Μάρα

Εξακολουθεί να σαρώνει τα βραβεία η αντιπολεμική μικρού μήκους ταινία του ελληνικής καταγωγής Αντώνη ...

UNCOVERED. Nicosia International Airport: και τώρα, το βιβλίο

Παρουσιάζεται σήμερα στις 19:00 το βιβλίο UNCOVERED. Nicosia International Airport. Book 1, στο Σπίτι ...

Η Κύπρος στην Αθήνα με την κινηματογραφική κάμερα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δώδεκα ταινίες κυπριακής, τουρκικής, κυπροαμερικανικής, κυπροπαλαιστινιακής και κυπροβρετανικής παραγωγής προβάλλονται ...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Ο Άντης Ροδίτης απέσπασε το φετινό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Δέκα Χιλιάδες ...

X