Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Πριν από έξι μήνες, τον Δεκέμβριο του 2016 μάθαμε όλοι ότι ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου, η Amazon έκανε την πρώτη της παράδοση με drone στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το είχαμε διαβάσει μήνες νωρίτερα και απλώς αναρωτιόμασταν πότε επιτέλους θα γίνει.

Όσοι τώρα διαβάσατε ότι η Amazon αγόρασε την εταιρεία πώλησης φρέσκων οπωροκηπευτικών Whole Foods για 13,7 δισ. δολάρια, πιθανόν ν’ αναρωτηθήκατε τι δουλειά έχει η Amazon με τα λαχανικά; Άλλωστε η Whole Foods είναι μια κανονική εταιρεία με καταστήματα, υπαλλήλους, ταμεία, διαδρόμους… καμία σχέση με την Amazon που διαθέτει μόνο τεράστιες αποθήκες, όπου ρομπότ διεκπεραιώνουν τις παραγγελίες. Για κάντε όμως τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο… Και μια πληροφορία ακόμα: η θυγατρική AmazonFresh, που παραδίδει κατ’ οίκον φρέσκα οπωροκηπευτικά είναι ήδη σε λειτουργία σε κάποιες αμερικανικές πολιτείες, στο Τόκιο, στο Λονδίνο και στο Βερολίνο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το Σιάτλ και σιγά-σιγά επεκτάθηκε. Η παράδοση γίνεται την ίδια μέρα ή την επόμενη αλλά πρέπει να έχεις μηνιαία συνδρομή αξίας 14,99 δολαρίων. Αν κάποιος βιάζεται υπάρχει μια άλλη υπηρεσία, η Prime Now, η οποία παραδίδει όχι μόνο είδη μαναβικής, αλλά και παντοπωλείου μέσα σε δύο ώρες, με χρέωση 5,99 δολάρια για ένα μεγάλο κουτί.

Και αν δεν έχετε ξανακούσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Δεν κατάφεραν να γίνουν γνωστές και η απογείωσή τους ακόμα αναμένεται. Γιατί η Amazon προσπαθεί να μπει στο παιχνίδι των οπωροκηπευτικών εδώ και δέκα χρόνια χωρίς αποτέλεσμα. Επίσης, αν ποτέ κάποιος θελήσει να αγοράσει είδη μαναβικής και να του τα φέρουν στο σπίτι δεν πρόκειται να σκεφτεί πρώτα την Amazon, όπως θα κάνει μ’ ένα βιβλίο ή ένα DVD. Το πιο πιθανό είναι ν’ απευθυνθεί στον μανάβη της γειτονιάς ή το κοντινότερο σουπερμάρκετ.
Αντίθετα, ο μεγαλύτερος αντίπαλος της Amazon, η Walmart, έχει χτίσει ήδη ένα προσοδοφόρο τμήμα μαναβικής, ενώ η νεοφυής εταιρεία Instacart έχει συνεργαστεί με καταστήματα μαναβικής ανά τις ΗΠΑ για να παραδίδει τα προϊόντα τους. Η μέθοδος δουλεύει πολύ καλύτερα γιατί ο χρόνος παράδοσης -που είναι κρίσιμος για τα οπωροκηπευτικά- μειώνεται δραματικά όταν συνεργάζεσαι με μεγάλα δίκτυα λιανικής, τα οποία βρίσκονται κοντά στον καταναλωτή. Μέχρι σήμερα και η Whole Foods έκανε το ίδιο, χρησιμοποιούσε την Instacart.

Η Amazon, ωστόσο, έχει άλλες βλέψεις: να παραδίδει με drones και τα λαχανικά. Και μάλιστα όχι μόνο με ιπτάμενα drones αλλά και με τροχήλατα, δηλαδή τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα ή φορτηγάκια. Τόσο η Amazon όσο και η Google πειραματίζονται εδώ και καιρό με αυτά. Η αποστολή ενός drone για την παράδοση των προϊόντων μειώνει πάρα πολύ και τον χρόνο παράδοσης αλλά και τα έξοδα αποστολής. Και το τελευταίο κρίσιμο στοιχείο είναι ότι για την Amazon, η απόκτηση ενός “φυσικού” καταστήματος θα αποτελέσει ένα μεγάλο πείραμα για το μέλλον. Αν όλα πάνε καλά η εταιρεία θα έχει ένα μέτρο σύγκρισης για το αν τη συμφέρει να συνεχίσει το σύστημα με τις αποθήκες ή εάν είναι καλύτερα να εξαγοράσει και άλλες αλυσίδες λιανικής που τα προϊόντα τους θα μπορούσαν να την ενδιαφέρουν.Κι αν τόση ώρα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει η Amazon με τα πορτοκάλια και τα κολοκυθάκια, ακολουθήστε… τα λεφτά. Η αγορά των οπωροκηπευτικών στις ΗΠΑ φτάνει τα 602 δισ. δολάρια, περισσότερα από την αγορά αυτοκινήτων ή έξυπνων κινητών. Και το ποσό αυτό ανεβαίνει κάθε χρόνο. Όπως και το μερίδιο αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου. Και δεν υπάρχει κάποιος μεγάλος παίκτης για την ηλεκτρονική αγορά οπωροκηπευτικών. Άρα;

You May Also Like

Η τεχνολογία στα αυτοκίνητα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν τα καινούργια τους μοντέλα ...

Ποιος μένει στα social;

Θυμάστε ένα κείμενο με τίτλο «Ποιος φεύγει από τα social;» που δημοσιεύσαμε πριν από ...

Διαδίκτυο και ακροδεξιά

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνδέεται άμεσα ...

Αγωνίες γονέων

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Τα τζάμια στο σπίτι τρίζουν από τα ουρλιαχτά: “Πουλημένε”, “άσχετε”, ...

Περί αυτοϊκανοποίησης

Αυτό με τα spam το παθαίνουμε όλοι συνέχεια. Μας στέλνουν ένα σοβαρό mail και ...

Ειδήσεις του χθες και του αύριο

@valia_kaimaki Προσπαθώ συνεχώς να συνδέσω με κάποιο τρόπο όλα τα «νέα εργαλεία» του web ...

X