Faneromeni 17 | Το φεστιβάλ του ΠΙΤΚ επιστρέφει στην παλιά Λευκωσία

Με το σλόγκαν «Πολιτιστική μας στέγη, ο ουρανός» επιστρέφει στην παλιά Λευκωσία το φεστιβάλ τεχνών Faneromeni, ένας θεσμός που ξεκίνησε πέρυσι με διοργανωτή και οικοδεσπότη το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου.

Το Faneromenis 17 παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα με εγχώριες και διεθνείς συμμετοχές. Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού «θα πραγματοποιηθεί ένα διαδραστικό φεστιβάλ τεχνών που φιλοδοξεί να γίνει το πιο ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της πόλης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με ένα μοναδικό πάντρεμα τεχνών, εποχών και καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα και την πλούσια ιστορία του Πολιτιστικού Ιδρύματος, μπορεί κανείς να δει μια σειρά από εκδηλώσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα με είσοδο ελεύθερη.

Με πρωταρχικό στόχο την προώθηση της τέχνης και ειδικότερα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου απευθύνθηκε σε καλλιτέχνες και δημιουργούς, δίνοντας τους βήμα για να αναδείξουν τη δουλειά τους, να προβάλουν τα μηνύματα τους, να συνεργαστούν με άλλους καλλιτέχνες ανταλλάσοντας απόψεις και ιδέες καταρρίπτοντας έτσι σύνορα και περιορισμούς μεταξύ γλωσσών, τεχνών και ειδών. Παράλληλα, το Faneromeni 17 προτείνει παραστάσεις που αναδεικνύουν όψεις της ιστορίας της Κύπρου και εξετάζει την αλληλεπίδραση του νησιού μας με τον περιβάλλοντα ευρωπαϊκό χώρο, δημιουργώντας έτσι μια γιορτή που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες στο κέντρο της παλιάς Λευκωσίας.

Τα βράδια των παραστάσεων του φεστιβάλ Faneromeni 17, θα μένουν ανοικτά μέχρι τα μεσάνυχτα το Mουσείο Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη (Δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη), το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και η εικαστική έκθεση «Rooms to Contemplate: Περιεχόμενο και Προοπτική μιας Συλλογής».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • ΙΟΥΝΙΟΣ

1. Katerine Duska / [15.06.17 / Μουσική / 21:00]
Μια απ’ τις πιο ιδιαίτερες και αγαπητές φωνές της εγχώριας αγγλόφωνης μουσικής σκηνής, θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο νησί μας για να μας ταξιδέψει με τη χροιά της στις «μαύρες» φωνές περασμένων δεκαετιών παρουσιάζοντας, όπως σε όλα τα live της, ιστορίες που μιλούν για τον έρωτα, τον δισταγμό και τις άμυνες απέναντι σε αυτόν.

2. Lapses of Light / [22.06.17 / Χορός / 21:00]
Κινούμενη σε εικαστικό πλαίσιο η χορογραφία πραγματοποιείται διαδραστικά με την ειδικά γραμμένη για την παράσταση μουσική ενώ το φως «ντύνει» κάθε πτυχή της ιδέας. Οι τρεις καλλιτέχνες που εμφανίζονται, παρουσίασαν τις παραστάσεις τους στη Στέγη Γραμμάτων και στον πολυχώρο Baumstrasse στο πλαίσιο της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας Μουσικό Χωριό και στο Φεστιβάλ Παπαϊωάννου κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

3. La La World / [29.06.17 / Μουσική / 21:00]
Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η παράσταση της νεοσύστατης γυναικείας χορωδίας Cantus Novus Femina της Πολιτιστικής Κίνησης Λεμεσού ΕΠΙΛΟΓΗ και του Concordia String Quartet, το σύνολο επιστρέφει για μια συναυλία στη Λευκωσία. Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει κομμάτια από τις παραδόσεις της Λατινικής και Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης με ήχους και μουσικές από Αργεντινή, Μεξικό, Βραζιλία, Γαλλία κ.ά.

  • ΙΟΥΛΙΟΣ

4. La Nave Bruja / [06.07.17 / Μουσική / 21:00]
Τα τρία ιδρυτικά μέλη των «Ojos de Brujo» είναι οι «αρχιτέκτονες» του μοναδικού ύφους που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και κλασικό παράδειγμα της μίξης φλαμένκο, του OJOS DE BRUJO. Κερδίζοντας Latin Grammy για το καλύτερο φλαμένκο άλμπουμ (Techarí) οι τρεις μουσικοί κάνουν ένα ηχητικό κάλεσμα που ξεσηκώνει.

5. Dreams in the Air / [27.07.17 / Παραστατικές Τέχνες / 21:00]
Μια θεατρική εμπειρία που συνδυάζει ζωντανή ερμηνεία, τσίρκο, κουκλοθέατρο και μουσική. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που φοβάται να κοιμηθεί μόνο του το βράδυ λόγω του ξωτικού της νύχτας. Αντλώντας έμπνευση από ένα παραμύθι, ξεκινά μια περιπέτεια κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακαλύψει το κουράγιο και το σθένος της.

  • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

6. Desmōtēs – [07.09.17 / Μουσική & Χορός / 21:00]
Μουσικοχορευτική παράσταση εμπνευσμένη από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου και τον κυπριακό πολιτισμό. Αυτά είναι η βάση για τη δημιουργία οπτικού υλικού το οποίο θα προβάλλεται κατά τη διάρκεια της παράστασης στους τοίχους του Ιδρύματος, σ’ ένα υφασμάτινο σκηνικό και στο ειδικά κατασκευασμένο φόρεμα της χορεύτριας. Αυτό θα λειτουργεί ως «γραφική παρτιτούρα» για τους μουσικούς και ως υποβολέας κινήσεων για τη χορεύτρια σε συνδυασμό με ηχογραφημένους ήχους.

7. Δον Κιχώτης / [16.09.17 / Εκπαιδευτική Συναυλία / 19:30]

Η σουίτα Δον Κιχώτης του Τέλεμαν για έγχορδα και τσέμπαλο είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, ένα από τα πιο εμπνευσμένα έργα της νεότερης δυτικής λογοτεχνίας. Η πρωτοτυπία της βασίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα έργο μπαρόκ εποχής, το οποίο παρουσιάζεται με μια σύγχρονη ματιά, χρησιμοποιώντας την αφήγηση ως ένα μέσο προσέγγισης του νεαρού κοινού σε συνάρτηση με την απόδοση της ιστορίας μέσα από το σύγχρονο χορό και τις σύγχρονες τεχνοτροπίες και μεθόδους εμπλοκής του κοινού στο δημιουργικό κομμάτι.

8. Ιφιγένεια εν Αυλίδι – [21.09.17 / Θέατρο / 21:00]
Μια διαδραστική παράσταση του κλασικού έργου του Ευριπίδη, σχεδιασμένη ειδικά για το Φεστιβάλ Τεχνών Faneromeni 17. Εμπνευσμένοι από τα χαρακτηριστικά της αρχαίας παράστασης, οι συντελεστές θα δουλέψουν με μια ομάδα εθελοντών θεατών, οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σημεία της παράστασης ως χορός πολιτών. Θα γίνουν επίσης εργαστήρια από το Φανταστικό Θέατρο με την επιλεγμένη ομάδα με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του κοινού για συμμετοχή στο έργο.

9. The Castles of Cyprus – [28.09.17 / Μουσική / 21:00]
H συναυλία σκοπεύει να ταξιδέψει τους ακροατές μέσα από έργα μοναχών που ζούσαν τον μεσαίωνα στο μοναστήρι του Αγίου Ιλαρίωνα στην Κερύνεια και διασώζονται στον περίφημο κώδικα του Τορίνο. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν έργα από συνθέτες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από την αρχαιότητα όπως τον Respighi αλλά και έργο της Αναστασίας Guy το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία της Διοικητικής Μονάδας της Μεγάλης Κουμανδαρίας της Κύπρου και του γλυκόπιοτου κρασιού, την Κουμανδαρία.

10. Προβολές θερινού σινεμά /
[21:00]
Οκτώ κλασικές και αγαπημένες ταινίες σε συνεργασία με το το Δίκτυο Εθελοντών «Λευκωσιάζω» και τον Δήμο Λευκωσίας

Zorba the Greek (1964) – 20.06.17
Οι σχέσεις ενός Άγγλου διανοούμενου με έναν Κρητικό χωρικό, ο οποίος του αποκαλύπτει μια άλλη όψη της ζωής.

Bridget Jones Diary (2004) – 28.06.17
Μια 32χρονη νευρωτική Λονδρέζα, η οποία μόλις αποφάσισε να βάλει τάξη στη ζωή της, έχει μια ατυχή ερωτική σχέση με το αφεντικό της, την ίδια ώρα που προσπαθεί να την πλησιάσει ένας μεγαλοδικηγόρος και οικογενειακός φίλος.

Chocolat (2000) – 12.07.17
Ένα γαλλικό χωριό αναστατώνεται από την άφιξη μιας μυστηριώδους γυναίκας. H σοκολατερί της γίνεται αιτία να ξυπνήσουν κρυφοί πόθοι στους καταπιεσμένους κατοίκους, κάτι που προκαλεί την έχθρα του δημάρχου, στυλοβάτη της παραδοσιακής ηθικής.

Pretty Woman (1990) – 19.07.17
Ένας χρηματομεσίτης γοητεύεται από την απλότητα και ειλικρίνεια μιας πόρνης, την οποία προσπαθεί να μυήσει στα μυστικά της ζωής της υψηλής κοινωνίας.

Ο Ζηλιαρόγατος (1956) – 24.07.17
Η Μίνα έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα, για να επισκεφθεί την ξαδέλφη της, Λέλα. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώνει ότι ο Πότης, σύζυγος της Λέλας και πολυάσχολος σαπουνοβιομήχανος, παραμελεί τη γυναίκα του και αποφασίζει να δράσει. Ένα μεγάλο μπέρδεμα ξεκινά όταν μπλέκονται στην υπόθεση οι γείτονες του ζευγαριού, Σπύρος και Τζένη, οι οποίοι θα αποτελέσουν την πέτρα του σκανδάλου.

Κορίτσια στον ήλιο (1968) – 02.08.17
Μια παράξενη ερωτική σχέση μεταξύ ενός βοσκού και μιας Αγγλίδας τουρίστριας αφού κανείς από τους δύο δε μιλάει τη γλώσσα του άλλου. Μια σχέση που δεν φαίνεται να έχει κανένα μέλλον.

Good Will Hunting (1997)– 09.08.17
Το σενάριο της ταινίας, που έγραψαν οι Άφλεκ και Ντέιμον, αφηγείται την ιστορία του 20χρονου επιστάτη Γουίλ Χάντινγκ, έναν ιδιοφυή νεαρό που αναγκάζεται να δει έναν ψυχολόγο και να κάνει μαθήματα προχωρημένων μαθηματικών με έναν καθηγητή ώστε να αποφύγει τη φυλακή. Μέσω τη θεραπείας του, ο Γουίλ επανεκτιμά τις σχέσεις του με τον καλύτερό του φίλο και την κοπέλα του ενώ έρχεται αντιμέτωπος με τα συναισθηματικά του προβλήματα και παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του.

Η θεία μου η χίπισσα (1970) – 30.08.17
Μια καθαρίστρια μεταμφιέζεται σε μεγαλοκυρία για να ξεγελάσει την οικογένεια του μνηστήρα της κόρης της, η οποία επίσης αγνοεί την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση

+ Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, παλιά Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22128157. Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις

You May Also Like

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2016

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για ...

Αλίκη Βουγιουκλάκη: 22 χρόνια από τον θάνατό της

Η Αλίκη είχε δώσει μεγάλη μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες της ζωής ...

Addio Addio Amore | A piece for Pina του Δάφνι Κόκκινου

Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ιαπωνία, την Ινδία, ...

Πλούσιο και πολυποίκιλο το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών και, συνεπώς, μόνο σε ανοικτούς χώρους, το Διεθνές Φεστιβάλ ...

23 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

H 23η Απριλίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως Παγκόσμια Μέρα Βιβλίου. Τιμάται έτσι η ...

Επιστρέφει στη Λευκωσία το θεατρικό Μπαμ!

Το Σατιρικό Θέατρο σε συνεργασία με τις Παραπλεύρως Παραγωγές παρουσιάζουν το έργο ΜΠΑΜ! σε ...

X