Εργαστήρι διεύθυνσης φωτογραφίας με τον Γ. Αρβανίτη

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου διοργανώνει ένα Πρακτικό Εργαστήρι διεύθυνσης φωτογραφίας με τον διεθνούς φήμης διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη

Το εργαστήρι έχει τίτλο «Η τέχνη της διεύθυνσης φωτογραφίας στον σύγχρονο κινηματογράφο» και θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο τριήμερο πρακτικό εργαστήρι στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν σε πρακτικό επίπεδο με διάφορες τεχνικές φωτισμού. Θα εκπαιδευτούν έτσι ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τις απαιτήσεις της δραματουργίας μιας ταινίας και της απόδοσής της μέσω της φωτογραφίας. Θα μελετήσουν επίσης διάφορα είδη ζωγραφικής όπου ο φωτισμός αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εικαστικής έκφρασης, και τους τρόπους που μπορούν αυτά τα είδη να αποτελέσουν πηγές έμπνευσης για τον Διευθυντή Φωτογραφίας.

Η πρακτική εξάσκηση, με τη χρήση κινηματογραφικής κάμερας και φωτιστικού εξοπλισμού, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εκπαίδευση όσων ασχολούνται με τις οπτικοακουστικές τέχνες. Θα βοηθήσει επίσης τους δημιουργούς να κατανοήσουν την δυναμική της εικόνας και να αναπτύξουν εικαστική αισθητική η οποία να εξυπηρετεί απόλυτα την δραματουργία ενός σεναρίου.

Το εργαστήρι προορίζεται για σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, χειριστές κάμερας, ηλεκτρολόγους/τεχνικούς, παραγωγούς, φωτογράφους, ηθοποιούς και φοιτητές κινηματογράφου ενώ θα είναι ανοιχτό και για το ευρύ κοινό.

Οι συμμετέχοντες θα εξασκηθούν στα εξής:
• Καθορισμός της αισθητικής της ταινίας στο σύνολο και πώς αυτή επιτυγχάνεται μέσω της φωτογραφίας
• Αναγνώριση του συναισθήματος της κάθε σκηνής και απόδοσή του ανάλογα με την χρήση των φωτιστικών μέσων
• Συσχετισμός φωτός και χρωμάτων με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία
• Χρήση φυσικού φωτισμού
• Φωτισμός με ελάχιστες διαθέσιμες φωτιστικές πηγές
• Τεχνικές chroma key και special effects

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2017. Ισχύει περιοριορισμένος αριθμός θέσεων.

Το πρόγραμμα:

16 Σεπτ. (Σάββατο)
10πμ-6μμ Πρακτικό εργαστήρι Α

17 Σεπτ. (Κυριακή)
10πμ-6μμ Πρακτικό εργαστήρι Β

18 Σεπτ. (Δευτέρα)
6μμ-8.30μμ Προβολή πλάνων εργαστηρίου / συζήτηση

Ο Γιώργος Αρβανίτης γεννήθηκε στο Δίλοφο Φθιώτιδος. Έφυγε μικρός για την Αθήνα όπου και σπούδασε σε τεχνικό λύκειο Ηλεκτρολόγος και με αυτό το επάγγελμα βρέθηκε στα κινηματογραφικά πλατώ. Σύντομα έγινε βοηθός οπερατέρ. Έξι χρόνια μετά, το 1966 κάνει την πρώτη του ταινία σαν διευθυντής φωτογραφίας στη Φίνος Φιλμς, τον Ξυπόλητο Πρίγκηπα σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Αυτή ήταν η αφετηρία της καριέρας του στη Φίνος μέχρι τη στιγμή που συνάντησε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, που έκανε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, την Εκπομπή. Έτσι ξεκίνησε μια καινούργια καριέρα στoν Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τον Αγγελόπουλο σε 11 ταινίες, με τους Παντελή Βούλγαρη, Μιχάλη Κακογιάννη, Ζυλ Ντασσέν, Σταύρο Τσιώλη, Γιώργο Καρυπίδη, Φώτο Λαμπρινό, Τόνια Μαρκετάκη. Το 1989 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία όπου ζει μέχρι σήμερα. Συνεργάστηκε με τους Β. Σλέντορφ, αδερφούς Νταρντέν, Μ. Μπελόκιο, Κ. Μπρεγιά, Μάρκο Φερέρι, Άμος Γκιτάι, Φρεντερίκ Γουάισμαν, Ζαν-Πιερ Αμερίς. Έχει στο ενεργητικό του 111 ταινίες μεγάλου μήκους ως διευθυντής φωτογραφίας, 2 ταινίες ως μοντέρ, 2 ταινίες, 1 τηλεταινία και 1 σήριαλ ως παραγωγός. Διακρίθηκε με 9 βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και 7 διεθνή βραβεία φωτογραφίας. Σήμερα διατελεί πρόεδρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της Ένωσης Γάλλων Κινηματογραφιστών (AFC) και της Ένωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC).

+ Κόστος συμμετοχής 70 ευρώ, 50 για μέλη της Ενωσης Σκηνοθετών Κύπρου και 30 ευρώ για φοιτητές. Το κόστος περιλαμβάνει μεσημεριανό φαγητό, σνακ και καφέ.

Γλώσσα Εργασίας: Eλληνικά

Δηλώσεις Συμμετοχής μέχρι 11/9 στο email: directorsguildcy@gmail.com ή στο τηλ. 96375223.

Τη διοργάνωση στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

You May Also Like

41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: οι νικητές

Η ταινία «Άβανος» του Παναγιώτη Χαραμή αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του 41ου Φεστιβάλ Ταινιών ...

Προβολές National Theatre Live στο Ριάλτο

Οι προβολές του National Theatre Live επαναρχίζουν στο Θέατρο Ριάλτο με μια επιλογή από τις ...

70η Μπερλινάλε: Με τη Χίλαρι Κλίντον κι ένα πικρόγλυκο ταξίδι ωρίμανσης

Γράφει ο Νίνος Φένεκ Μικελλίδης Με την παρουσία της Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε η νέα ...

«Το ξέρουν όλοι» στο σινεμά Πάνθεον

Την πιο πρόσφατη ταινία του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Ασγκάρ Φαρχαντί, «Το ξέρουν ...

Η ιστορία του κυπριακού σινεμά μέσα από 25 ταινίες

Με την ταινία «Η κάθοδος των εννιά», του Χρίστου Σιοπαχά ξεκινούν στις 20 Ιουνίου ...

«Smuggling Hendrix» καλύτερη ελληνική ταινία για την ΠΕΚΚ

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ανακοίνωσαν τις επιλογές τους για τις ...

X