Γράμμα στον ενήλικο εαυτό μου

Γράφει η Λουτσία Κινγκ, 17 ετών

Αν ήμουν πιο ευφυής, θα ζητούσα από τον ενήλικο εαυτό μου τους τυχερούς αριθμούς του λόττο της ερχόμενης εβδομάδας και θα ξεκινούσα μια ατέλειωτη λίστα με το τι θα ήταν καλά να κάνω και να μην κάνω, τι να αποφύγω και τι να διορθώσω, αλλά δεν θα υπάρχει απολύτως κανένα νόημα. Είμαι άνθρωπος, αναπόφευκτα θα κάνω αμέτρητα λάθη και θα ακολουθήσω μονοπάτια πιο περίπλοκα απ’ όσο εγώ ή οι άλλοι θα ήθελαν, όμως, είναι το δικό μου ταξίδι. Να είσαι ατρόμητη, να παίρνεις ρίσκα και να ζήσεις περιπέτειες. Ποτέ μην χάσεις εκείνη την παιδική δίψα για γνώση και εξερεύνηση του άγνωστου.

Στον ενήλικα εαυτό μου λέω να μένεις σταθερή στις πεποιθήσεις και τις ιδέες σου για το μέλλον, ποτέ μην σταματάς να μαθαίνεις και να εξελίσσεσαι ως άτομο. Το μεγαλύτερο δώρο που έχει να προσφέρει η ζωή είναι η γνώση και η εμπειρία, μην αφήσεις καμιά ευκαιρία να σε προσπεράσει, ποτέ δεν θα είσαι ξανά τόσο νέα και όμορφη. Άφησε τα προβλήματα του χθες να περάσουν, το να αναλογίζεσαι τι έχει συμβεί θα φέρει μόνο πόνο και θλίψη. Μην ανησυχείς για το τι είναι να έρθει, τίποτα δεν είναι σίγουρο, αντ’ αυτού ζήσε την κάθε στιγμή.

Αγνόησε τους ανθρώπους που δεν υποστηρίζουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες σου στη ζωή, υπάρχουν περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο και η ευτυχία σου δεν εξαρτάται από ένα και μόνο άτομο ή ομάδα ανθρώπων. Προσπάθησε να καλλιεργήσεις ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται το πάθος σου για τη ζωή, κάθε σχέση είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, μην αφήσεις άλλους ανθρώπους να σε στεναχωρήσουν με τα προβλήματά τους και να σε εγκαταλείψουν όταν πας εσύ σ’ αυτούς με τα δικά σου.

Είμαι περήφανη για σένα, μελλοντικέ εαυτέ, ό,τι και να συμβεί, η κάθε επιλογή ήταν δική μας. Ακόμα κι αν δεν έχεις πετύχει τίποτα, δεν πρέπει να ντρέπεσαι για το ποια είσαι, κάθε μέρος σου αξίζει να αγαπηθεί. Προσπάθησε όσο μπορείς για να πετύχεις τα όνειρά σου, αλλά εάν αποτύχεις να είσαι ακόμα περήφανη για τον εαυτό σου που προσπάθησες, μην βασίζεσαι σε άλλους για να σου πουν πότε έχεις πετύχει, να το κρίνεις εσύ η ίδια.

Το πιο σημαντικό, ποτέ μην χάσεις τον εαυτό σου, ο κόσμος θα προσπαθήσει να σε αλλάξει έτσι ώστε να μπαίνεις σε προκαθορισμένα καλούπια. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να παρασυρθεί από υποσχέσεις για χρήματα ή αυτοκίνητα, αλλά να μένεις πιστή στο πάθος σου για βοήθεια προς τον άλλον και την καλυτέρευση της κοινωνίας. Μην φοβάσαι να είσαι διαφορετική και να υπερβείς τα όρια της κοινωνίας, μην φοβάσαι την απόρριψη και τον εμπαιγμό, αλλά συνέχισε να ονειρεύεσαι έναν καλύτερο κόσμο και να εργάζεσαι σκληρά για να πετυχαίνεις κάτι κάθε μέρα. Είσαι η μόνη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, μην τη σπαταλήσεις σε μια επιπόλαιη επιδίωξη μιας επιφανειακής ευτυχίας, αλλά να χτίσεις τη ζωή σου όπως εσύ τη θέλεις να είναι.

.

You May Also Like

Η μουσική του Μάρκου Βαφέα

Άρχισα να παίζω το πιάνο σε ηλικία περίπου έξι ετών. Για χρόνια η μουσική για ...

Γράμμα στον ενήλικα εαυτό μου

Στο τέλος κάθε χρόνου, φτιάχνουμε λίστες με τα “καλύτερα” και τα “χειρότερά” του. Είναι ...

Αγάπη είναι…

Νιώθω αγάπη γιατί είμαι άνθρωπος γιατί μέσα από την αμοιβαιότητα ζω και είμαι ζωντανή ...

Μια άποψη για το The Shape of Water

Η ταινία The Shape of Water ή Η Μορφή του Νερού είναι η τελευταία ...

Επίπλαστη ευτυχία

Του Θεόδωρου Μωυσέως Η ευτυχία είναι ένας πολυδιάστατος τρόπος ζωής για έναν νέο της ...

Απάντηση στο ποίημα «Στετέ», του Λιπέρτη

Γράφει ο Ερωτόκριτος, 16 ετών Απάντηση στο ποίημα «Στετέ», του Λιπέρτη Στετέ μου μεν ...

X