Μάθημα δημοκρατίας

«Ξέρεις πόσα χρόνια ασχολούμαι μαζί τους; Μεν νομίζεις ότι ξέρουν τους κανονισμούς ή ότι ξέρουν τι κάμμουν». Η κοινοβουλευτική συντάκτρια ξέρει τι λέει. Έχει ζήσει και αυτούς τους βουλευτές και εκείνους που προηγήθηκαν και κάποτε πρέπει να αναρωτιέται αν διαχρονικά ο κόσμος επιλέγει λανθασμένα ή αν κάτι έχει το κτήριο. Οι δημοσιογράφοι που έρχονται μόνο περιστασιακά για συνεδριάσεις όπως η σημερινή δεν το έχουν βιώσει τόσο έντονα και ακόμα πάνε εκεί με κάποια ελπίδα να βιώσουν μια φυσιολογική πολιτική διεργασία.

Η συνεδρία της Επιτρoπής Παιδείας της Βουλής είχε μόλις τελειώσει, και οι βουλευτές είχαν τοποθετηθεί στη διάρκεια της συνεδρίας για το αν θα στήριζαν ή όχι την πρόταση νόμου για τις σχολικές εγκυκλίους. Στην αίθουσα Τύπου, όπου κάνουν παρέλαση οι βουλευτές μετά από κάθε συνεδρία για να διαφημίσουν τη δουλειά τους, κανείς δεν ήξερε τι είχε γίνει. Ούτε καν οι ίδιοι οι βουλευτές. Όσοι ήταν κατά της πρότασης έλεγαν πως ισοψήφησαν και η πρόταση δεν περνά και πως εκείνοι που ήταν υπέρ προσπάθησαν να τους κοροϊδέψουν μετρώντας τους απόντες. Όσοι ήταν υπέρ είχαν ανακαλύψει πως ο πρόεδρος της επιτροπής, που κατέθεσε την πρόταση, έχει διπλή ψήφο στις ισοπαλίες. Κάτι που ο ίδιος δεν ήξερε μέχρι εκείνη την ώρα.

Την ώρα της συνεδρίας οι βουλευτές, οι υπέρ και οι κατά, είχαν κάνει τα αδύνατα δυνατά και ρητορική ακροβατική επάξια ενός Daredevil για να μην αναγκαστούν να αναφερθούν στην πολιτική διάσταση του θέματος. Έκαναν πως τους ένοιαζε ο διδακτικός χρόνος, θυμήθηκαν το Σύνταγμα, οτιδήποτε άλλο από το να πουν οι μεν «εκάμαμεν μαλακίαν τζαι άτε να την σωρόψουμεν» και οι δε «εν θέλουμεν να ξεκινήσουν πάλε οι συνομιλίες αλλά άτε να πεις έτσι πράμαν δημόσια».

Μετά όμως ήταν όλοι βέβαιοι για τη στάση τους, για τις πατριωτικές της προεκτάσεις και για το πού έπεφτε μέσα στη ρητορική τους. Με τη σειρά, ένας-ένας οι βουλευτές στήθηκαν μπροστά στην κάμερα, είπαν πάνω κάτω αυτά που περίμεναν να πουν από την προηγούμενη ημέρα και συνέχισαν για την επόμενή τους ημιμαθή παράσταση.

«Πιστεύω όποιον Τουρκοκύπριο νομίζει ακόμα πως είχαμε κάποιο σχέδιο με την κουβέντα για την Ένωση να τον φέρουμε να δει κοινοβουλευτική επιτροπή», σχολίασε κάποιος. «Να δει πως είμαστε ανίκανοι να συνωμοτήσουμε όπως νομίζουν».

Ευτυχώς που ο Περικλής που σχεδίασαν γκραφιτάδες στο αίθριο σε μια σπάνια, έξυπνη για τα δεδομένα της Βουλής, πρωτοβουλία, έχει τα μάτια του καλυμμένα με μπλε μπογιά. Μάλλον για να μην βλέπει.

You May Also Like

Κλειστά παντζούρια

Κάθε μέρα η Λευκοθέα έβγαινε στο μπαλκόνι της, μπροστά στον πολυσύχναστο δρόμο της και ...

Ο καιρός γαρ εγγύς

4.9.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Από την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Λευκωσίας εκθέτει [ξανά] ...

Χαμάμ-μποτζεΐ

 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι κατσαρίδες στα τουρκικά λέγονται χαμάμ-μποτζεΐ, σκαθάρι του χαμάμ, εξήγησε ...

Κουλτούρα σε [Ε]

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν στο πλατό καθημερινής lifestyle εκπομπής ξέσπασε τηλεφωνική αντιπαράθεση για ...

40 χρόνια φαγούρα

Το πιο πρόσφατο κλισέ που αρχίζει να αναπτύσσεται γύρω από το κυπριακό πρόβλημα έχει ...

Φασισμοί

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν τα έχει παίξει, βλέπει παντού ...

X