Μωσαϊκό με ελληνική επιγραφή στο φως στην Ιερουσαλήμ

Τη σπάνια ανακάλυψη ενός μωσαϊκού πατώματος που φέρει ελληνική επιγραφή έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ

Ως μια «ανοιχτή επιστολή από το παρελθόν» χαρακτήρισε την επιγραφή που έφερε στο φως στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ ο Ντέιβιντ Γκέλμαν, επικεφαλής της ομάδας που είχε την τύχη να αποκαλύψει το μωσαϊκό κατά την τελευταία μέρα της ανασκαφής.

Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων στο πλαίσιο εργασιών εγκατάστασης υπόγειων καλωδίων τηλεπικοινωνίας.

Στο πάτωμα αναφέρεται στα ελληνικά ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουστινιανός του 6ου αιώνα και ο Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρέτησε ως ηγούμενος εκκλησίας που ιδρύθηκε από τον Ιουστινιανό στην Ιερουσαλήμ.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η σπάνια αυτή ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τα ιουστινιάνεια κτήρια που υπάρχουν στην πόλη. Σύμφωνα με την επιγραφή, όπου αναφέρεται ότι το κτήριο ανηγέρθη «κατά τη 14η ινδικτιώνα» (σ.σ. η «ινδικτιών» αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα δεκαπέντε ετών, που οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν για τη μέτρηση του χρόνου, αρχικά για φορολογικούς λόγους), το ψηφιδωτό χρονολογείται γύρω στα έτη 550/551 μ.Χ.

Η πλήρης επιγραφή αναφέρει: «Ο πιο ευσεβής Ρωμαίος αυτοκράτορας Φλάβιος Ιουστινιανός και ο πιο θεοσεβής ιερέας και ηγούμενος, Κωνσταντίνος, ανέγειραν το κτήριο στο οποίο (αυτό το μωσαϊκό) τοποθετήθηκε κατά τη 14η ινδικτιώνα»

Ανακάλυψη ζωής

«Το γεγονός ότι η επιγραφή διατηρήθηκε σε τόσο καλή κατάσταση για τόσους αιώνες αποτελεί ένα αρχαιολογικό θαύμα», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκέλμαν, επικεφαλής των ανασκαφικών εργασιών που διενήργησε η Αρχή των Ισραηλινών Αρχαιοτήτων. Ο κ. Γκέλμαν σημείωσε ακόμη πως οι ανασκαφείς ήταν έτοιμοι να ολοκληρώσουν την εργασία τους στον χώρο, όταν πρόσεξαν κάποιες ψηφίδες που δεν ήταν -ως συνήθως- άσπρες αλλά λίγο πιο σκούρες. «Καθάρισα το σημείο. Ήταν η κάτω αριστερή γωνιά της επιγραφής».

Ο Ιουστινιανός υτπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της βυζαντινής εποχής. Το 543 μ.Χ. ίδρυσε την Εκκλησία της Νέας Ιερουσαλήμ -μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εκκλησίες στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία και τη μεγαλύτερη στην Ιερουσαλήμ την εποχή εκείνη.
«Κάθε αρχαιολόγος ονειρεύεται να βρει στις ανασκαφές μία επιγραφή, ειδικά μία τόσο καλά διατηρημένη και σχεδόν εντελώς άθικτη», ανέφερε ο κ. Γκέλμαν.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κτήριο μέσα στο οποίο ήταν τοποθετημένο το μωσαϊκό βρισκόταν δίπλα στην παλιά πύλη της αρχαίας πόλης της Δαμασκού και ήταν πανδοχείο για τους προσκυνητές.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI

You May Also Like

«Ο Γενικός Γραμματέας» στον ΘΟΚ τον Νοέμβριο

«Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη ανοίγει την Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ για τη θεατρική σεζόν ...

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός καλλιτέχνης Κριστιάν Μπολτάνσκι σε ηλικία 76 ετών

Φωτογράφος, γλύπτης και σκηνοθέτης, έγινε γνωστός από τις εγκαταστάσεις του που συνδυάζουν άγχος, συναισθήματα ...

Στην ταινία Mustang το βραβείο LUX 2015

Η ταινία Mustang είναι η νικήτρια του φετινού βραβείου Lux, το οποίο απονέμει κάθε ...

Πολυαγαπημένες Μέρες

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου Το μοναδικό κυπριακό ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος ...

Η Μέριλιν Μονρόε το πρόσωπο των Καννών

Μια σαγηνευτική Μέριλιν Μονρόε κοσμεί τη φετινή αφίσα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, η ...

Δωρεάν Εργαστήρια του YEU Cyprus 2015-2016

Το YEU Cyprus (Youth for Exchange and Understanding) προσφέρει εντελώς δωρεάν τα παρακάτω εργαστήρια ...

X