Old Port Jazz Festival | Τρεις μέρες γεμάτες τζαζ

Κύπριοι μουσικοί συναντούν μεγάλα ονόματα της τζαζ σε ένα φεστιβάλ που γιορτάζει το μουσικό αυτό είδος με θέα τη θάλασσα

Τη δική του θέση στον χώρο των διεθνών πολιτιστικών φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο διεκδικεί το Old Port Jazz Festival, ένα φεστιβάλ της τζαζ μουσικής που διοργανώνεται για πρώτη φορά φέτος, με στόχο να καταστεί θεσμός.

Πίσω από τη διοργάνωση βρίσκονται δύο μουσικοί της τζαζ, ο Ειρηναίος Κουλλουράς και η Ιωάννα Τρουλλίδου, «πρώτα απ’ όλα μουσικοί και εκπαιδευτικοί» και έπειτα διοργανωτές, όπως σημειώνουν οι ίδιοι. «Αγαπούμε τη μουσική και την τζαζ μουσική και μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ με συνέχεια, που θα προσφέρει κάτι νέο στα μουσικά και πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας».

Η ιδέα μιας διοργάνωσης που να γιορτάζει την τζαζ μουσική «υπήρχε πάντα και για χρόνια τώρα την υλοποιούσαμε σε μικρότερης κλίμακας τζαζ φεστιβάλ ή συναυλίες και μέσω άλλων διοργανωτών», αναφέρουν. «Τώρα αποφασίσαμε να συσταθούμε σαν οργανισμός, αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου την πρώτη διοργάνωση του Old Port Jazz Festival και επιχειρώντας μια διοργάνωση μεγαλύτερων διαστάσεων με μουσικούς καλεσμένους που συνήθως συναντούμε μόνο σε φεστιβάλ υψηλού επιπέδου του εξωτερικού».

Κάθε αρχή και δύσκολη σε ό,τι έχει να κάνει με τη σύγχρονη παραγωγή πολιτισμού, ωστόσο οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές: «Προσδοκούμε να έχουμε την υποστήριξη του κυπριακού κοινού στο φεστιβάλ μας, αλλά και των διαφόρων άλλων πολιτιστικών οργανισμών του τόπου», λένε ο Ειρηναίος Κουλλουράς και η Ιωάννα Τρουλλίδου, «και να δούμε την ιδέα μας να επιτυγχάνει, να εξελίσσεται, να προσφέρει και να αντέχει στον χρόνο».

Διεθνείς καλεσμένοι

Το 1ο Old Port Jazz Festival θα λάβει χώρα –όπως φανερώνει το όνομά του– στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού το τριήμερο 29 Σεπτεμβρίου–1η Οκτωβρίου και σε αυτό θα φιλοξενηθούν διεθνή ονόματα της τζαζ: ανάμεσά τους η μεγάλη φωνή της τζαζ Ντενίζ Κινγκ, η οποία έρχεται από τη μακρινή Φιλαδέλφεια για να ερμηνεύσει κομμάτια που τραγούδησαν κορυφαίες γυναίκες της τζαζ.

Ανάμεσα στους καλεσμένους της πρώτης διοργάνωσης θα είναι επίσης οι «αστέρες της τζαζ», τρομπετίστας Jerry Gonzalez και πιανίστας Kirk Lightsey [αρχική φωτογραφία], τους οποίους μάλιστα θα δούμε μαζί επί σκηνής, σαν μέρος της Sound of the ground all stars μπάντας.

Παρόντα θα είναι όμως και νέα, ανερχόμενα ταλέντα, όπως ο μπασίστας Omer Avital και ο πιανίστας Omri Mor που έρχεται στην Κύπρο με το τρίο του.

Από το εξωτερικό φτάνουν επίσης για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ οι The Pedro Barboza Quartet, The Vahagn Hayrapetyan Trio, το Giorgos Kontrafouris Organ Trio και το γκρουπ του γνωστού στο κυπριακό κοινό Ισραηλινού τζαζίστα Οφέρ Γκανόρ, στο οποίο συμμετέχει και ο Ειρηναίος Κουλλουράς.

Οι Κύπριοι

Από την τριήμερη διοργάνωση δεν απουσιάζουν οι Κύπριοι μουσικοί της τζαζ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πλάι σε διεθνείς συναδέλφους τους επί ίσοις όροις.

Η Jazzologia Cyprus Big Band, αποτελούμενη από 17 μουσικούς, θα ανοίξει τη διοργάνωση με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Από την Κύπρο συμμετέχει επίσης το σχήμα των Μάριου Τακούσιη και Γαβριήλ Καραπατάκη [Takoushis Karapatakis Project], που αυτή τη στιγμή είναι ίσως το κυπριακό σχήμα με το πιο αναγνωρισμένο διεθνές εκτόπισμα. Για τη συμμετοχή τους στο Old Port Jazz Festival συμπράττουν με τους Ντέιβιντ Λιντς, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Στέλιο Ξυδιά.

Κυπριακό «παρών» δηλώνουν και οι Macumba, το κουαρτέτο που φέρνει στην τζαζ Afro-Cuban και Brazilian funk ρυθμούς. Το σχήμα αποτελούν οι Ρόδος Παναγιώτου, Γιώργος Μορφίτης, Ηλίας Ιωάννου και ο Χιλιανός Rodrigo Caceres.

Την τρίτη μέρα του φεστιβάλ θα δώσουν μια συναυλία και οι «εκλεκτοί» της κυπριακής τζαζ, που συνυπάρχουν στο κουιντέτο της σπουδαίας τζαζ ερμηνεύτριας Ιωάννας Τρουλλίδου –εκ των διοργανωτών του φεστιβάλ– και μαζί παρουσιάζουν swinging jazz standards. Επί το έργον οι Χάρης Ιωάννου, Μάριος Τούμπας, Μιχάλης Μέσσιος και Ιωάννης Βαφέας.

Συνολικά, δώδεκα συναυλίες από 62 καλλιτέχνες από δέκα διαφορετικές χώρες είναι οι εντυπωσιακοί αριθμοί του φεστιβάλ, που θα φιλοξενεί τέσσερις συναυλίες κάθε μέρα για τρεις μέρες στην προκυμαία του παλιού λιμανιού της Λεμεσού, μεταξύ μόλου και μαρίνας.

Και όπως όλα τα πράγματα στην τζαζ, το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με ένα jam session από όλους –μα όλους– τους συμμετέχοντες στη διοργάνωση.

Το πρόγραμμα

• 29 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή

18.00: Jazzologia Cyprus Big Band by Giorgos Krasides

19.00: Takoushis/ Karapatakis project

20.00: Giorgos Kontrafouris Organ Trio feat. Στέφανος Ανδρεάδης

21.00: Denise King με special guest τον Jess Koren

• 30 Σεπτεμβρίου, Σάββατο

19.00: Macumba

20.00: The Pedro Barboza Quartet

21.00: The Vahagn Hayrapetyan Trio

22.00: Sound of the Ground *All Stars*

• 1η Οκτωβρίου, Κυριακή

19.00: Ioanna Troullidou Quintet

20.00: Ofer Ganor Group

21.00: The Omri Mor Trio

22.00: All Stars Jam session

+ Εισιτήρια: 30 ευρώ [ημέρας] / 25 ευρώ [ημέρας φοιτητικό] / 15 ευρώ [ημέρας μαθητικό] και τριήμερο εισιτήριο προς 80, 70 και 40 ευρώ αντίστοιχα. Κάθε συναυλία έχει διάρκεια 50 λεπτά. Εισιτήρια προπωλούνται στο jazz.ticket.com.cy και στο καφεκοπτείο Καϊμακκάμη [Σαριπόλου 60, Λεμεσός]. 

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Kirk Lightsey ©Christoph Schrief 

You May Also Like

Viva la diva! Πώς η Dana International έφερε την τρανς ταυτότητα στο προσκήνιο

Ήταν ψηλή, λεπτή και γοητευτική με ένα γκλίτερ φόρεμα μακρύ μέχρι το πάτωμα, με ...

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής Φάρος: Quatuor Diotima

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος επιστρέφει στο The Shoe Factory τον Οκτώβριο για να φιλοξενήσει ...

Συναυλία για τη δράση Living Museums

Το Κυπριακό Οινομουσείο παρουσιάζει το κυπριακό CONTEMPTRIO σε μια συναυλία για τη δράση Living ...

«Η Τέχνη στις Κοινότητες»|Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2020

Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο πραγματοποιείται με επιτυχία για 5η συνεχόμενη χρονιά, θέτει ...

Επερχόμενες Δράσεις ΜΙΤΟΣ

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει τις επιβεβαιωμένες επερχόμενες δράσεις του για το 2021, ...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου κάνει partyτούρες

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου διοργανώνει ένα μουσικό εργαστήρι «DYI  Electronics» για ενήλικες και μια ...

X