Αέρας ανανέωσης στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

«Υπάρχει παντού μια φρεσκάδα», αναφώνησε ο Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν, νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου που έρχεται με υψηλούς αλλά εφικτούς στόχους

Εξωστρέφεια από τη μια αλλά και εσωτερική διεργασία από την άλλη είναι οι κύριοι στόχοι του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ), ο οποίος στις 6 Σεπτεμβρίου είχε την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γερμανός Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν ξεχώρισε ανάμεσα σε 47 υποψήφιους από 16 χώρες που διεκδίκησαν τη θέση και δηλώνει πανέτοιμος για τις αλλαγές εκείνες που θα ανανεώσουν τη ΣΟΚ και θα τη φέρουν πιο κοντά στο κοινό – και δη το νεανικό.

Ο κ. Μπάχμαν αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα κατά την επέτειο των 30 χρόνων λειτουργίας της ΣΟΚ και σε μια περίοδο με έντονη τη διάθεση ανάπτυξης και «υιοθέτησης νέων τάσεων και σύγχρονων αντιλήψεων τόσο ως προς την εικόνα αλλά και την ουσία και το περιεχόμενο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης η πρόεδρος του Ιδρύματος ΣΟΚ Αίγλη Παντελάκη.

Η πρώτη συναυλία του νέου μαέστρου της ΣΟΚ θα δοθεί στην παλιά Λευκωσία και θα είναι ανοιχτή στο κοινό

H πρώτη συναυλία καθρεφτίζει διαθέσεις

Ο Γενς Γκέοργκ Μπάχμαν έφτασε στην Κύπρο προ ημερών και αυτή τη βδομάδα ξεκίνησε εντατικές πρόβες για την πρώτη συναυλία που θα παρουσιάσει ως επικεφαλής της ΣΟΚ: μια πολυαναμενόμενη συναυλία που θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο στην πλατεία Φανερωμένης στη Λευκωσία στις 15 Σεπτεμβρίου, στην παρουσία του δημοφιλούς Κύπριου βαρύτονου Κύρου Πατσαλίδη.

Η εν λόγω συναυλία είναι χαρακτηριστικό δείγμα της εξωστρέφειας που -ξεκίνησε με τον προηγούμενο καλλιτεχνικό διευθυντή, Άλκη Μπαλτά και- θέλει να ενισχύσει κατά τη φετινή σεζόν η Κρατική Ορχήστρα.

«Υπάρχει μια φρεσκάδα σε όλα», δήλωσε ο κ. Μπάχμαν στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, για να παρουσιάσει το σκεπτικό του ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΚ.

«Θα αναδομήσουμε την εικόνα μας προς τα έξω, με στόχο να φτάσουμε σε ένα μεγαλύτερο αλλά και πιο νεανικό κοινό. Θα προσπαθήσουμε να δίνουμε περισσότερες υπαίθριες συναυλίες -όσο ο καιρός το επιτρέπει- αλλά και περισσότερες οικογενειακές συναυλίες (σ.σ. απογευματινές), ευελπιστώντας πως οι ενήλικες θα δείξουν ενδιαφέρον και για τις βραδινές. Οι οικογενειακές συναυλίες είναι ένας από τους κύριους πυλώνες δράσης μας», επισήμανε ο κ. Μπάχμαν.

Άνοιγμα και στους συνθέτες

Τη διάθεση να εντάξει έργα σύγχρονων Κύπριων συνθετών στο ρεπερτόριο της ΣΟΚ τόνισε, εξάλλου, ο μαέστρος, κάνοντας λόγο για συνεργασία με το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Ο κ. Μπάχμαν είναι ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής και έχει παρουσιάσει συχνά έργα συνθετών σε πρώτη εκτέλεση.

Ενιαίος ήχος

Λόγω προηγούμενων υποχρεώσεων, ο κ. Μπάχμαν θα καταρτίσει το πρόγραμμά του για τη ΣΟΚ από τον Ιανουάριο, καθώς έτσι κι αλλιώς μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχουν ήδη προγραμματισμένες συναυλίες.

Με τον νέο χρόνο, θα δώσει βάρος στην ενοποίηση του ήχου της ορχήστρας. «Ερχόμενος εδώ συνάντησα πολλούς καλούς και φιλόδοξους μουσικούς. Μαζί θα επιχειρήσουμε να επιτύχουμε στενούς μουσικούς δεσμούς δίνοντας έναν ενιαίο ήχο στην ορχήστρα και στη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάχμαν.

Μαέστρος και Ίδρυμα ΣΟΚ θα στοχεύσουν, όπως ο ίδιος ανέφερε, και στην έξοδο της ορχήστρας από τη χώρα, με θεμιτή μια ευρωπαϊκή περιοδεία. «Είναι όμως πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο», κατέληξε.

You May Also Like

Η μουσική ατζέντα της εβδομάδας

Άλλη μια εβδομάδα γεμάτη μουσική σε περιμένει με πολλές εκδηλώσεις, και συναυλίες αγαπημένων καλλιτεχνών. ...

Choral Crossroads 2021 – Διαδικτυακή χορωδιακή συναυλία “εκτός σκηνής”

Η Πολιτιστική Κίνηση Επιλογή / Jeunesses Musicales (JM) Κύπρου, σε συνεργασία με το Euro-Arab ...

Náma: «Στον Φέγγαρο είμαστε σαν μία οικογένεια»

Η τρίτη και η τελευταία ημέρα του μουσικού αυτού θεσμού έφτασε, ολοκληρώνοντας το μεγάλο ...

FENGAROS REACTS | Δημήτρης Μεσημέρης

Το ΠΑΡΑΘΥΡΟ παρουσιάζει τους μουσικούς που συμμετέχουν στο διαδικτυακό φεστιβάλ Fengaros Reacts που πραγματοποιείται ...

Απεβίωσε ο στιχουργός του «Killing me softly», Νόρμαν Γκίμπελ

Ο Αμερικανός στιχουργός Νόρμαν Γκίμπελ, που έγραψε μεταξύ των άλλων τους στίχους των τραγουδιών ...

Διεθνές Φεστιβάλ “Κύπρια 2021” – Ανακοίνωση Προγράμματος

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ διαμορφώθηκε αφού μελετήθηκαν σε βάθος και οι ...

X