Ακραία προπαγάνδα

Η φωτογραφία αυτή, που είχε ληφθεί πριν την τουρκική εισβολή του 1974, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό δείγμα ακραίας προπαγάνδας που εμφανίστηκε στον τουρκοκυπριακό τομέα της Λευκωσίας, αλλά φαίνεται ότι είχε προκαλέσει αντίδραση ακόμη και μεταξύ των ιδίων των Τουρκοκυπρίων, γιατί δεν επαναλήφθηκε.

Επρόκειτο για “στράτευση” νεαρών κοριτσιών, που σε μια εκδήλωση με συμμετοχή και της ΤΟΥΡΔΥΚ, παρουσιάστηκαν ένοπλες και ορκιζόμενες για αγώνα. Αγώνα προς τι; Δεν επρόκειτο πάντως για ένα στρατιωτικό σώμα από κοριτσάκια που να είχε συσταθεί πραγματικά, στρατευθεί και εκπαιδευθεί στη χρήση όπλων και στις τεχνικές του πολέμου. Επρόκειτο για μια ακραία μορφή προπαγάνδας που στόχευε στο να δείξει την δήθεν αποφασιστικότητα των Τούρκων της Κύπρου για αγώνα. Τα κοριτσάκια επιστρατεύθηκαν, ντύθηκαν ομοιόμορφα, πήρανε και τα όπλα που τους δόθηκαν, γονάτισαν για να δώσουνε τον όρκο.

Η αισχρή αυτή πρωτοβουλία κάποιων ακραίων στοιχείων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, της εξτρεμιστικής οργάνωσης Τ.Μ.Τ. και, πιθανότατα, με συμβουλή αξιωματικών από την Τουρκία, μπορεί να θεωρηθεί ότι υπήρξε και πρωτοποριακή: προηγήθηκε κατά πολύ των Τζιχαντιστών της σημερινής εποχής, που δεν διστάζουν να στρατεύσουνε ακόμη και ανήλικα παιδιά σε έναν “ιερό” αγώνα, ακόμη και νέες γυναίκες που και αυτές ζώνονται τα εκρηκτικά και ανατινάζονται. Ωστόσο είναι φανερό ότι στην κοινότητα των Τουρκοκυπρίων η “εξυπνάδα” αυτή δεν είχε καθόλου θετική ανταπόκριση και το φαινόμενο ένοπλων στρατευμένων παιδιών δεν παρουσιάστηκε ξανά.

You May Also Like

Η Αλίκη στην Κύπρο

Ήτανε το έτος 1961, όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη, στις δόξες της τότε, είχε έρθει ...

Κληρίδης-Ντενκτάς, 1974

Η φωτογραφία αυτή λήφθηκε νωρίς το 1974 στο ξενοδοχείο “Λήδρα Πάλας” στη Λευκωσία. Εικονίζει ...

Η Μείζων Σύνοδος

Iούλιος 1973. Ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος υποδέχεται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας τους Πατριάρχες Αλεξανδρείας ...

Εκδίωξη εγκλωβισμένων

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, ...

Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σημαντικός διεθνούς φήμης σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη ...

Τα προεόρτια

Λίγο πριν τη μεγάλη τραγωδία του 1974, το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και την ...

X