Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Κάθε τραγούδι είναι ένα μεγάλο ταξίδι»

«Είναι μια σύμπραξη φίλων και μια γιορτή», λέει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για την αυριανή του συναυλία στην Πάφο, όπου θα μοιραστεί τη σκηνή με την Karine Polwart και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου

Kυπριακοί, ελληνικοί και κέλτικοι ήχοι, σύγχρονοι, παραδοσιακοί, λυρικοί και ειλικρινείς, ερμηνευτές, μουσικοί και ορχήστρα σμίγουν αύριο, Παρασκευή, στη συναυλία που θα δώσει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην πλατεία του Κάστρου της Πάφου.

Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξιδιώτες του Κόσμου» της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017.

«Στη συγκεκριμένη συναυλία θα παρουσιάσουμε γνωστά μου τραγούδια, έτσι όπως παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια σε τρεις διαφορετικές περιοδείες στο εξωτερικό, σε πολλές χώρες του κόσμου. Μαζί τους, ταξίδεψα κι εγώ», σημειώνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.

«Το τραγούδι είναι συνυφασμένο με το ταξίδι, εξ ορισμού. Πάντοτε, στην ιστορία της ανθρωπότητας, το τραγούδι ταξίδευε. Οι πρόγονοί μου, οι τροβαδούροι, περιόδευαν ασταμάτητα πόλεις και χωριά, μεταδίδοντας νέα, αισθήματα, γεγονότα, μύθους, αλλά και διαμορφώνοντας την πραγματικότητα, την αντίληψη των ανθρώπων και μαζί τον Πολιτισμό. Αλλά και εμείς, οι σημερινοί ακροατές, ταξιδεύουμε ακούγοντας ένα τραγούδι. Είναι μια ιερή τέχνη, που μπορεί μέσα σε τρία λεπτά να σε οδηγήσει από το πιο μακρινό σημείο του κόσμου στην πιο κρυφή γωνιά της ψυχής σου, από το πιο πρωτόγονο ουρλιαχτό του πρώτου ανθρώπου στο πιο αφάνταστο μέλλον, από το πιο χαμηλό σημείο της ζωής ως το ψηλότερο σημείο της ύπαρξης. Κάθε τραγούδι είναι ένα μεγάλο ταξίδι».

To τραγούδι είναι μια ιερή τέχνη, που μπορεί μέσα σε τρία λεπτά να σε οδηγήσει από το πιο μακρινό σημείο του κόσμου στην πιο κρυφή γωνιά της ψυχής σου

«Η τέχνη είναι για να μοιράζεται»

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, ο κ. Ιωαννίδης θα μοιραστεί τη σκηνή με τους σπουδαίους μουσικούς με τους οποίους μοιράζεται τα μουσικά -του και μας- ταξίδια εδώ και πολλά χρόνια. «Μαζί μας, για πέντε τραγούδια, θα εμφανιστεί και η Karine Polwart», σημειώνει ο κ. Ιωαννίδης για την τραγουδοποιό από τη Σκωτία την οποία άκουσε ζωντανά πριν μερικά χρόνια στο Celtic Festival της Γλασκώβης. «Πρόκειται για μια παγκόσμια μάζωξη Κελτών από όλο τον κόσμο, μια μεγάλη γιορτή της παράδοσης, της μουσικής και της γλώσσας τουςΤην είχα ήδη ακούσει σαν τραγουδοποιό δισκογραφικά, και είχα αγαπήσει τον τρόπο που γράφει και τραγουδά. Βρεθήκαμε σε μια μπιραρία και μιλήσαμε για ώρες. Έκτοτε, αναπτύχθηκε μια βαθιά εκτίμηση και φιλία. Ήρθε στην Ελλάδα, όπου έλαβε μέρος σε μια συναυλία μου. Όταν αργότερα έπαιξα ο ίδιος στο Celtic Festival, συμμετείχε ξανά. Μαζί παίξαμε και σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον εθνικό ποιητή της Σκωτίας Robert Burns, μπροστά σε πολλές χιλιάδες κόσμου, σε ζωντανή μετάδοση από το BBC, πάλι στη Γλασκώβη. Αυτή τη φορά, της ζήτησα να συμμετάσχει σε ένα μέρος του προγράμματος. Θα είναι η πρώτη μας συνεργασία στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ίσως παρουσιάσουμε και ένα ή δύο νέα τραγούδια, που γράψαμε μαζί».

H Karine Polwart

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «η Karine Polwart είναι άνθρωπος ουσιαστικός, με πολύ χαμηλό προφίλ. Σε αντίθεση με μένα, κάνει λίγες συναυλίες και φροντίζει να απουσιάζει ελάχιστα από το σπίτι της και την οικογένειά της. Ζει φτωχικά, σε ένα χωριό κοντά στο Εδιμβούργο, χωρίς να εξαργυρώνει τη φήμη της και χωρίς να προωθεί εμπορικά τη δουλειά της. Γνωρίζει τις παλιές σκωτσέζικες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της κέλτικης. Τα δικά μου τραγούδια, τα τραγουδάει στα ελληνικά, πράγμα που το χαίρεται ιδιαίτερα. Είναι εξαιρετικά σεβαστή στην χώρα της, όπου την γνωρίζουν σαν μια δημιουργό που αποφεύγει τις ευκολίες και βαθαίνει στην τέχνη της και στην παράδοση που υπηρετεί.»

Σχολιάζοντας κατά πόσο η συνάντηση με την Karine Polwart δεν αφορά μόνο τη μουσική αλλά και κοινές σκέψεις και στάση ζωής, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αναφέρει: «Έχουμε πολλές κοινές απόψεις, όμως αυτό δεν είναι ποτέ αρκετό. Το σημαντικό είναι πως, χωρίς πολλά λόγια, χωρίς κανείς από τους δύο μας να είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός, αισθανόμαστε μια βαθιά συγγένεια, καθώς και την ανάγκη να παίζουμε μουσική μαζί. Έχουμε μια κοινή αισθητική βάση, και πολλές διαφορές που κάνουν ενδιαφέρουσα τη συνεργασία. Ιδεολογικά είμαστε πολύ κοντά σε πολλά, αυτό όμως δεν υπήρξε ποτέ κριτήριο για μένα ώστε να σχετιστώ καλλιτεχνικά με κάποιον.»

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός οργανισμός που γνώρισα μέχρι στιγμής στον τόπο μας

«Είχα πολλά χρόνια να συγκινηθώ τόσο»

«Είχα πρόσφατα μια μεγάλη εμπειρία: Πήγα στον Πεδουλά όπου γίνεται η κατασκήνωση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου», σημειώνει ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για τη συνεργασία του με τους νεαρούς μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, με τους οποίους συμπράττει στην αυριανή συναυλία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο Γιώργο Κουντούρη

«Έζησα τα παιδιά από κοντά και κάναμε υπέροχες πρόβες. Είχα πολλά χρόνια να συγκινηθώ τόσο και άλλα τόσα να νιώσω με βεβαιότητα πως υπάρχει καλλιτεχνικό μέλλον, συνέχεια και ελπίδα στην Κύπρο. Με τον μαέστρο τους, τον Γιώργο Κουντούρη, γνωριστήκαμε στη Ρωσία και έκτοτε μας συνδέει στενή φιλία. Ο ενθουσιασμός των παιδιών, η πειθαρχία και η ελευθερία τους μέσα στη μουσική, το πάθος τους για την ομορφιά, η χαρά με την οποία πληρώνουν το προσωπικό κόστος της σκληρής μελέτης, καθώς και το εξαιρετικά υψηλό μουσικό επίπεδο, μού έκανε σαφές πως αυτή η ορχήστρα, αυτό το φυτώριο του μέλλοντός μας, είναι ο σημαντικότερος πολιτιστικός οργανισμός που γνώρισα μέχρι στιγμής στον τόπο μας. Αισθάνομαι πως αυτά τα παιδιά θα έχουν τις αντιστάσεις ώστε να μην τα καταπιεί αργότερα η συνδικαλιστική κούραση και η αντικαλλιτεχνική μιζέρια. Είμαι πολύ συγκινημένος για τη συνεργασία αυτή».

+ H συναυλία θα δοθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στην πλατεία του Κάστρου Πάφου. Εισιτήρια προς 20 και 15 ευρώ στα περίπτερα So Easy παγκύπρια και στο περίπτερο Time-Out Πάφου.

You May Also Like

Στον ιερό κόσμο της Santa Semeli and the Monks

Συνέντευξη στην Ελένη Δημητρίου Το συγκρότημα Santa Semeli and the Monks έρχεται στο Διεθνές ...

Ο Ιούνιος στο Θέατρο Ριάλτο!

MΟΥΣΙΚΗ 04/06 Στους Ρυθμούς του Nuevo Τango – Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου Παρασκευή 20:30 (65’) ...

The Library Project II – Έβελυν Αναστασίου

Το The Library Project* πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Βασικός στόχος ...

Μουσικό Φεστιβάλ Φέγγαρος

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Στις 31 Ιουλίου σηκώνει αυλαία το ...

Περιφορά σε δομή συλλογική

Ανατρέχοντας στη χρήση της «γραμμής» στη μέχρι τώρα πρακτική του, ο περφόρμερ PASHIAS παρουσιάζει ...

Εθνική Ημέρα Βινυλίου καθιερώνει το Λονδίνο

Δισκογραφικές εταιρίες, ραδιοφωνικοί σταθμοί, δισκοπωλεία, καλλιτέχνες από τη βρετανική μουσική βιομηχανία ενώνουν τις δυνάμεις ...

X