Χικμέτ – Γκιουρκάν

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη λιτή κηδεία του Αϊχάν Χικμέτ στη Λευκωσία τον Απρίλιο του 1962. Ο Αϊχάν Χικμέτ, μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του Αχμέτ Μουζαφέρ Γκιουρκάν, υπήρξαν θύματα και μάρτυρες ενός οράματος, εκείνου της φιλίας, συνεργασίας και αδελφοσύνης Ελλήνων και Τούρκων Κυπρίων. Δικηγόροι και οι δυο, ίδρυσαν το 1960 το “Δημοκρατικό Κόμμα Τουρκοκυπριακού Λαού”, που κύριους στόχους είχε την απεξάρτηση από την Άγκυρα, τη φιλία και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε μια καίρια περίοδο, όταν ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, όπου υποτίθεται ότι η ειρηνική συνύπαρξη των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο θα ήτανε δεδομένη.

Οι δυο φίλοι υπήρξαν και οι εκδότες της εφημερίδας “Τζουμχουριέτ” [Δημοκρατία]. Οι ίδιοι, το κόμμα τους και η εφημερίδα τους αποτέλεσαν ισχυρή φωνή αλλά και ισχυρή αντιπολίτευση προς την εξτρεμιστική μερίδα των Τουρκοκυπρίων και της οργάνωσης ΤΜΤ της οποίας ηγέτης υπήρξε ο Ραούφ Ντενκτάς και η οποία κατευθυνόταν από την Άγκυρα – που είχε άλλα σχέδια για την Κύπρο. Η ΤΜΤ επανειλημμένα είχε προειδοποιήσει και απειλήσει τους Χικμέτ και Γκιουρκάν, χωρίς όμως και να τους πτοήσει. Οι δυο Τουρκοκύπριοι δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, συνέχισαν τον επικίνδυνό τους αγώνα για ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση Ελλήνων και Τούρκων στη νεαρή, τότε, Κυπριακή Δημοκρατία. Ήσαν, εξάλλου, και οι δυο πιστοί υπηρέτες των αριστερών τους φρονημάτων.

Η εξτρεμιστική ηγεσία των Τουρκοκυπρίων όμως, σε συνεννόηση με την Άγκυρα και καθοδήγηση από εκεί, είχε άλλους στόχους, εντελώς αντίθετους. Και δεν θα ήτανε δυνατό να ανεχόταν για πολύ τέτοιες ισχυρές φωνές όπως εκείνες των Χικμέτ και Γκιουρκάν. Αφού δε οι προειδοποιήσεις και οι απειλές δεν είχανε αποτέλεσμα, και οι δυο φίλοι συνέχισαν τον αγώνα τους, δεν άργησε να παρθεί η απόφαση για δραστικά μέτρα.

Τέτοιες, ισχυρές μάλιστα, φωνές φιλίας, συνεργασίας, συναδέλφωσης, δεν ήτανε δυνατό να γίνονταν ανεκτές για πολύ. Και σύντομα η εξτρεμιστική ΤΜΤ ανέλαβε δράση. Με τη μέθοδο που ήξερε καλύτερα. Οι Χικμέτ και Γκιουρκάν δολοφονήθηκαν, με εν ψυχρώ εκτέλεση, στη Λευκωσία το βράδυ της 22ας προς 23η Απριλίου του 1962.

You May Also Like

Λεβέντειος Πινακοθήκη: «Θεόδωρος Ράλλης: η δική του Ελλάδα»

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει από τις 30 Νοεμβρίου 2021 μια έκθεση αφιερωμένη στην Ελλάδα ...

Διεθνής Μέρα Μνημείων και Χώρων: Εκδηλώσεις του ICOMOS

Σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν έκθεση τέχνης, διαλέξεις, ντοκιμαντέρ, συναυλία και ημερίδα, διοργανώνει το κυπριακό τμήμα του ...

Διεθνές Συνέδριο RISE IMET 2021

Το Κέντρο Αριστείας CYENS διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Συνέδριο RISE IMET, με θέμα τις ...

Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σημαντικός διεθνούς φήμης σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη ...

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:«Τα έργα πολιτισμού έχουν υπόβαθρο την ειρήνη»

Συνέντευξη στη Γιώτα Χατζηκώστα Η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά αποτελεί μία ...

«Το Μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου και οι Σταυροφορίες»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

X