Σχεδόν μια δεκαετία μετά την κατάρρευση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, τον Ιούνιο 2008, το μεγαλύτερο θέατρο της Κύπρου ανακατασκευάζεται, καθώς μόνο η πρόσοψή του έχει διατηρηθεί ανέπαφη.

Σε δηλώσεις της στον «Π», η αρχιτέκτονας του Δήμου Λευκωσίας Αθηνά Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην ομάδα παρακολούθησης του έργου, ανέφερε ότι της ανακατασκευής του θεάτρου προηγήθηκαν -για ευνόητους λόγους- όλοι οι στατικοί έλεγχοι έτσι ώστε να υπάρχει η πραγματική εικόνα των αντοχών του κτηρίου.

Στο βάθος κήπος: η πρόσοψη και οι δύο πλαϊνοί τοίχοι έχουν μείνει μόνο για να θυμίζουν το παλιό θέατρο. Η υπόλοιπη οικοδομή έχει πλήρως κατεδαφιστεί.

Το μεγαλύτερο θέατρο και «μέγαρο μουσικής»

Με αναβαθμισμένο προφίλ, το θέατρο θα προσφέρεται όχι μόνο για θεατρικές αλλά και για μουσικές παραστάσεις.

«Θα διατηρεί, δε, τη θέση του ως το μεγαλύτερο θέατρο παγκύπρια», σημειώνει η κ. Παπαδοπούλου. Το νέο Δημοτικό Θέατρο θα είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων, με εξώστη, ειδικές ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα και ανελκυστήρες.

Το κόστος ανακατασκευής του θεάτρου ανέρχεται στα 8,6 εκατ. ευρώ +ΦΠΑ και την υλοποίηση του έργου ανέλαβε η CYFIELD, με συμβόλαιο που προνοεί εκτός από τον επανασχεδιασμό και την κατασκευή, τη συντήρηση του κτηρίου για τα επόμενα 12 χρόνια. Το κονδύλι για το Δημοτικό Θέατρο προέρχεται τόσο από τον προϋπολογισμό του Δήμου Λευκωσίας όσο και του ΥΠΠΟ.

Η στέγη του Δημοτικού Θεάτρου είχε καταρρεύσει τον Ιούνιο 2008, τρία χρόνια μετά την πλήρη ανακαίνιση και παράδοσή του στο κοινό, τον Δεκέμβριο 2005. Σήμερα το θέατρο αποκαθίσταται πλήρως: ολόκληρη η στέγη αλλά και ο εξώστης έχουν αφαιρεθεί.  

Εννέα χρόνια μετά

Οι εργασίες ανακατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο 2017 και σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Η παράδοση του έργου αναμένεται τον Φεβρουάριο 2019.

Η εκ βάθρων ανακατασκευή του θεάτρου κρίθηκε αναγκαία μετά την κατάρρευση της στέγης του τον Ιούνιο 2008, τρία χρόνια μετά την ανακαίνισή του το 2005 με κόστος σχεδόν έξι εκατ. ευρώ. Το κτήριο παρέμεινε για εννέα ολόκληρα χρόνια ανέπαφο, μέχρι που ο Δήμος Λευκωσίας και το ΥΠΠΟ αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις (τουτέστιν κονδύλια) για την αποκατάστασή του.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

You May Also Like

«Αυλαία» τον Οκτώβριο για το Θεατρικό Μουσείο

Το παγκύπριο Θεατρικό Μουσείο παίρνει σάρκα και οστά στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» ...

Συλλογές στο προσκήνιο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου

Το ενδιαφέρον του κοινού στις δικές του συλλογές επιχειρεί να στρέψει το Πολιτιστικό Ίδρυμα ...

Το Cineaste εκθειάζει το ντοκιμαντέρ «Ολιγαρχία»

Το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό «Cineaste» με ειδίκευση στον κινηματογράφο, ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ του Στέλιου ...

Αποκαλύφθηκε η Περσεφόνη στην Αμφίπολη

Την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα απεικονίζει το ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη, ...

O Πάολο Σορεντίνο ετοιμάζει ταινία για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Ειδικευμένος στις ιστορίες ισχυρών αντρών που η πτώση τους ακούγεται το ίδιο ηχηρά με ...

Κυριακή Σιοπαχά | Θα σας κάψουμε τις πόλεις

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση που παρουσιάζει η isnotgallery στην παλιά ...

X