«Καλωσορίσατε στο Dubitanda», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ υποδεχόμενος στο θέατρο Αποθήκες, στα Λατσιά, τους παρευρισκόμενους σε συνέντευξη Τύπου με θέμα το φιλόδοξο πρόγραμμα Dubitanda.

Πρόκειται για μια τρίμηνη δράση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, ο οποίος σε ένα δείγμα εξωστρέφειας –έως και αλλαγής νοοτροπίας;- παραχώρησε το Θέατρο Αποθήκες στον μουσικό και σκηνοθέτη Στέφανο Δρουσιώτη (θα ακολουθήσει ένα δεύτερο τρίμηνο με τον Παναγιώτη Λάρκου) για να τον μετατρέψει σε ένα συνεχές πεδίο καλλιτεχνικής δραστηριότητας «με στόχο την προσέλκυση καινούριου –και ηλικιακά νέου- κοινού στο θέατρο και στον ίδιο τον χώρο των Αποθηκών», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Σάββας Κυριακίδης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο Στέφανος Δρουσιώτης κατά τη συνέντευξη Τύπου, το Dubitanda (που προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει όλα εκείνα για τα οποία μπορούμε να αμφιβάλλουμε, τα προς συζήτηση και υπό αίρεση) κινείται σε έξι άξονες μέσα από τους οποίους οι διοργανωτές ευελπιστούν να πετύχουν τον αρχικό τους στόχο: «πώς να γεμίσουμε με ερεθίσματα αυτό τον χώρο για μας, για τους καλλιτέχνες, για το κοινό».

Ο Στέφανος Δρουσιώτης και μια καλλιτεχνική ομάδα αποτελούμενη από τους Μαρίνα Αργυρίδου – ηθοποιό, Άρη Καλλέργη – μουσικό και ηθοποιό, Αλεξάνδρα Ματθαίου – σκηνοθέτιδα κινηματογράφου, Γιώργο Πούλιο – συνθέτη και Μαρίνο Χαραλάμπους – σχεδιαστή φωτισμών, εισέρχονται στον χώρο των Αποθηκών και προτείνουν ένα πρόγραμμα που αφορά στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία από τα τέλη του 1960 μέχρι σήμερα.

Δημήτρης Παπαϊωάννου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νίκος Καραθάνος, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Σοφία Μαυραγάνη θα φιλοξενηθούν μεταξύ άλλων στο Θέατρο Αποθήκες

Και επειδή όλα αρχίζουν με ένα πάρτι, το Dubitanda εγκαινιάζεται με ένα πάρτι στις 7 Οκτωβρίου στον χώρο των Αποθηκών, με dj τον συνθέτη Λευτέρη Μουμτζή.

Η ομάδα του Dubitanda παρουσίασε το πρόγραμμα δράσεων στο θέατρο Αποθήκες. Το πρόγραμμα ξεκινά με ένα πάρτι στις 7 Οκτωβρίου και συνεχίζεται στις 10 Οκτωβρίου με την παράσταση Relic.

 

Προς συζήτηση

Το πρόγραμμα Dubitanda αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα οποιουδήποτε πολιτιστικού φορέα καθώς δεν αφορά μόνο το θέατρο αλλά ανοίγεται στον ευρύτερο χώρο των παραστατικών τεχνών. Πάει, όμως, και πέρα από αυτό. Ήδη από την οργανωτική του δομή και τον τρόπο προώθησής του, φαίνεται πως λειτουργεί σαν ένας ανεξάρτητος μικροοργανισμός εντός ΘΟΚ που επανασυστήνει έναν χώρο στις παρυφές της πόλης με σύγχρονους, προσιτούς και εξωθεσμικούς τρόπους (και όρους;). Εν τέλει, αν όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση στο Dubitanda, ενδεχομένως πρώτιστα να κρίνεται ο ίδιος ο ΘΟΚ. Και έτσι η εξωστρέφεια είναι και δείγμα ενδοσκόπησης.

Οι έξι άξονες/δράσεις του Dubitanda

Οι έξι άξονες στους οποίους κινείται το Dubitanda είναι:

  • Προβολές εμβληματικών παραστάσεων του μεταδραματικού θεάτρου κάθε Τετάρτη στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό
  • Συναντήσεις με σημαντικούς δημιουργούς, εν προκειμένω τον διάσημο χορογράφο και χορευτή Δημήτρη Παπαϊωάννου (που θα έρθει σαν χριστουγεννιάτικο δώρο στις 21 Δεκεμβρίου), τον σκηνοθέτη Μιχαήλ Μαρμαρινό στις 21 Νοεμβρίου και τον σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο στις 23 Οκτωβρίου.
  • Σεμινάρια (2) ανοιχτά στο κοινό, το πρώτο για το έργο του Ιταλού σκηνοθέτη Ρομέο Καστελούτσι και το δεύτερο για το έργο της Πίνα Μπάους
  • Πλατφόρμες (2) όπου θα δοθεί βήμα σε νέους καλλιτέχνες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους
  • Παραστάσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό: η πρώτη με το έργο Relic του Ευριπίδη Λασκαρίδη από την Αθήνα που θα ανοίξει και το πρόγραμμα του Dubitanda στις 10 και 11 Οκτωβρίου και η δεύτερη με το Hero της Σοφίας Μαυραγάνη τον Νοέμβριο
  • Παρουσίαση τριών νέων θεατρικών έργων σε σκηνοθεσία του ίδιου του Στέφανου Δρουσιώτη (Εικόνα 1, 2, 3) με πρωταγωνίστρια την Μαρίνα Αργυρίδου

Ολόκληρο το –ομολογουμένως πλούσιο- πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι αναρτημένο στο dubitanda.org.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από την παράσταση The Hero της Σοφίας Μαυραγάνη, με πρωταγωνιστή τον Νώντα Δαμόπουλο, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Dubitanda

You May Also Like

Το Ημερολόγιο ενός Τρελού/Σπιθκιάσιμον edition

Το ημερολόγιο ενός τρελού διανύοντας τον δωδέκατο χρόνο της ζωής και αφορμή το ημιλόκνταουν ...

«Τρωάδες» της ενσυναίσθησης

Η θλίψη που προκαλεί η ιστορία των Τρωάδων ήταν ίσως ο λόγος που δεν ...

«Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»: τελευταίες παραστάσεις

Τις καλύτερες εντυπώσεις και τα θετικότερα σχόλια απέσπασε το έργο «Η τελευταία μαγνητοταινία του ...

Διαδικτυακή προβολή της παράστασης «Ριχάρδος Γ΄»

Μετά τη θερμή υποδοχή των δύο πρώτων δωρεάν προβολών των παραστάσεων του ΘΟΚ που ...

Η Χέλεν Μίρρεν επιλέχθηκε για το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΔΙΘ), επέλεξε φέτος για τη συγγραφή του ...

«Ανάμισης ντενεκές» σε Λευκωσία και Λεμεσό

Μετά από τρεις επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στην Αθήνα, ο «Ανάμισης Ντενεκές» του Γιάννη Μακριδάκη ...

X