Ευρήματα 6.000 ετών σε ανασκαφές στη Γαληνόπορνη

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris, ένας «ιστορικός πλούτος» ήρθε στο φως στο «λόφο του Βασιλιά» στη Γαληνόπορνη

Με τίτλο «Ιστορικός πλούτος στην Καρπασία», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις σε δισέλιδο ρεπορτάζ της σήμερα [4 Σεπτεμβρίου 2017] δημοσιεύει φωτογραφίες από τα ανευρεθέντα στην τοποθεσία λόφος του Βασιλιά στη Γαληνόπορνη από ανασκαφές που διεξάγει το «Κέντρο ερευνών και πολιτιστικής κληρονομιάς» του Πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου και γράφει ότι για πρώτη φορά εντοπίστηκαν ευρήματα 6.000 ετών.

Δημοσιεύονται φωτογραφίες από τον τόπο όπου γίνονται οι ανασκαφές, με επικεφαλής 26μελούς ομάδας τον δρ Μπουλέντ Κιζίλντουμαν. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται ευρήματα όπως ένα πήλινο αγγείο, ένα μεταλλικό αντικείμενο αλλά και θραύσματα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ερευνάται η εποχή στην οποία ανάγονται τα ευρήματα ενώ γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των κομματιών από παλαιότερα ευρήματα. Όλα θα εκτεθούν, σημειώνεται, στο μουσείο που θα δημιουργηθεί στη Γαληνόπορνη, το οποίο είχε εξαγγείλει προ ημερών ο «υπουργός τουρισμού», όταν επισκέφθηκε επιτόπου την αρχαιολογική ομάδα.

Για την κατασκευή του μουσείου έχει υπογραφεί πρωτόκολλο μεταξύ του «υπουργείου τουρισμού» και του «πανεπιστημίου» ανατολική Μεσογείου. Ο κ. Κιζίλντουμαν δήλωσε πως πέραν της 26μελους ομάδας που διεξάγει τις ανασκαφές έχουν τη βοήθεια άλλων εννέα ατόμων. «Υπάρχουν ακαδημαϊκοί από το DAÜ [το «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου], φοιτητές και επιστήμονες από διαφορετικά πανεπιστήμια από την Τουρκία. Επιπλέον, αποχώρησαν τώρα, αλλά στην ομάδα υπήρχαν άτομα που είχαν έρθει από πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Αλβανίας και της Γερμανίας».

Οι φωτογραφίες είναι από τo ρεπορτάζ της εφημερίδας Kibris στο διαδίκτυο.

Ο κ. Κιζίλντουμαν διηγήθηκε ότι δύο Αμερικανοί εκπαιδευτικοί στο «πανεπιστήμιο» της ανατολικής Μεσογείου ενώ περπατούσαν στην περιοχή (του λόφου του Βασιλιά), κάθισαν πάνω σε μια πέτρα που κουνιόταν. Όταν την μετακίνησαν ανακάλυψαν ότι από κάτω υπήρχε ένα αγγείο, το οποίο περιείχε πολλά μπρούντζινα αντικείμενα. Όταν το είπαν στον ίδιο και σε κάποιους άλλους, συνέχισε ο καθηγητής, ήρθαν αυτοί σε επαφή με το «τμήμα αρχαιοτήτων» και μετέβησαν στην περιοχή. Το 2014, είπε, στο λόφο του Βασιλιά ανακάλυψαν το μεγαλύτερο θησαυρό σε μπρούντζο. «Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται η μεγαλύτερη ποσότητα ευρημάτων από την πρώιμη εποχή του χαλκού. Δεν υπάρξει ισάξιο ή παρόμοιο αυτών των ευρημάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται εν μέρη για αντικείμενα από την περιοχή του Λεβάντε, μεταξύ Συρίας και Παλαιστίνης, που κατέληξαν στην Κύπρο μέσω του εμπορίου. Αυτό όμως που δείχνει η ανακάλυψη, συνέχισε, είναι πως τότε, από την παραθαλάσσια πόλη Ουγκαρίτ (στην αρχαία περιοχή Χαναάν, σήμερα Ρας Σάμρα στα παράλια της Συρίας) που απήχε 100 χλμ, ήταν πολύ εύκολο να φτάσει ένα πλοίο στην Κύπρο. Επίσης, συνέχισε, πλοία από την Κύπρο πήγαιναν στην πόλη Ουγκαρίτ και γινόταν εποχικό εμπόριο.

Ο Κιζίλντουμάν πρόσθεσε ότι φαίνεται πως εκείνη την περιοχή, ο λόφος του Βασιλιά, ήταν ένα μικρό οικονομικό κέντρο και τα πλοία που έφταναν εκεί μετέφεραν πίσω εμπορεύματα από τη «νότια Κύπρο», το Τρόοδος, όπως χάλκινα προϊόντα και άλλα. «Δεν πρόκειται για ένα ανεξάρτητο βασίλειο της Κύπρου (στην περιοχή της Γαληνόπορνης), αλλά ήταν ένα βασίλειο που διοικούσε την περιοχή. Το ερευνήσαμε και το ανακαλύψαμε. Για πρώτη φορά στη χερσόνησο της Καρπασίας, ανακαλύφθηκε μια περιοχή που ανάγεται στη Νεολιθική Κεραμική περίοδο. Και αυτό μας δείχνει πόσο πλούσια ιστορικά είναι η Καρπασία».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν τρεις εγκαταστάσεις/οικισμοί της νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, 6.000 ετών, «και αυτό είναι μια απίστευτη ανακάλυψη».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: KIBRIS

You May Also Like

Η ολιστική τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου μέσω σύγχρονων μεθόδων ψηφιοποίησης

Αναμφίβολα, ο 21ος αιώνας αντιπροσωπεύει την προσαρμογή μας στην ψηφιακή εποχή, στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές ...

Αποκρυπτογραφήθηκαν σύμβολα της Γραμμικής Α των Μινωιτών

Μέχρι σήμερα οι ερευνητές κατανοούσαν ένα μικρό μόνο μέρος της γραφής και των αριθμών ...

Γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων δέντρων αποκαλύφθηκαν στη Λέσβο

Δυο γιγάντιοι κορμοί απολιθωμένων κωνοφόρων δένδρων, που υπέρκειται ο ένας του άλλου, μήκους ο ...

Επαναπατρισμός κειμηλίου από το Ντίσελντορφ

Εκ πρώτης όψεως, είναι ένα γοητευτικό μικρό κουτί, στο σχήμα ενός βιβλίου. Ωστόσο πρόκειται ...

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το παλαιότερο θέατρο του Λονδίνου

Μια ομάδα αρχαιολόγων ίσως να ανακάλυψε το αρχαιότερο θέατρο στο Λονδίνο κάτω από ένα ...

Ανακαλύφθηκε οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ στο Δέλτα του Νείλου

Ένα από τα αρχαιότερα χωριά στο Δέλτα του Νείλου, που χρονολογείται από τη νεολιθική ...

X