Μια ιστοσελίδα για νέους καλλιτέχνες

Σαν μια βάση δεδομένων για εικαστικούς καλλιτέχνες κάτω των 35 ετών από την Κύπρο λειτουργεί η ιστοσελίδα momomo17.com, πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου στο πλαίσιο του προγράμματος ΜΟ.17

Μια ιστοσελίδα για καλλιτέχνες από την Κύπρο μέχρι 35 ετών ανέβηκε χθες στο διαδίκτυο. Η σελίδα λειτουργεί ως αρχείο όπου φυλάσσεται το πορτφόλιο 56 [στο παρόν στάδιο] καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου [ΕΙ.ΚΑ].

Πρόκειται για την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος Modus Operandi 2017: νέοι καλλιτέχνες από την Κύπρο [ΜΟ.17] που παρουσιάζει καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας και επιδιώκει να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ζωντανό αρχείο με τη δυνατότητα εμπλουτισμού ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, η ιστοσελίδα λειτουργεί ως βάση δεδομένων για όσους ενδιαφέρονται -σε τοπικό και διεθνές επίπεδο- να μάθουν περισσότερα για τους νέους καλλιτέχνες στην Κύπρο.

Η ιστοσελίδα έχει κεντρική σημασία για το ΜΟ.17, στο οποίο ωστόσο περιλαμβάνονται επίσης μια σειρά από δράσεις – εκθέσεις, παρουσιάσεις, συναντήσεις.

Η ιστοσελίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και επισκέψιμη στη διεύθυνση www.momomo17.com

«Το πρόγραμμα ΜΟ.17 όπως σε συντομία το ονομάζουμε, είναι ένα πρόγραμμα από καλλιτέχνες σε καλλιτέχνες», ανέφερε η πρόεδρος του ΕΙ.ΚΑ, Μαρία Λοϊζίδου, σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του συνδέσμου, το Φυτώριο, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία πάνω απ’ όλα τονίζει τη σημασία της συλλογικότητας. Σαν Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών Κύπρου, σύνδεσμος αυτοεργοδοτούμενων καλλιτεχνών, υποστηρίζουμε ότι ο πολιτισμός παράγεται πρωτίστως με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στον άνθρωπο. […] Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε καλλιτέχνες κάτω των 35 χρονών. Ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με στόχο να συνδράμει στον εντοπισμό και την καταγραφή των νέων καλλιτεχνών από την Κύπρο, μέσα σε μια περίοδο οικονομικής δυσκολίας. Εντοπίζοντας από τη μια το μεγάλο αριθμό νέων καλλιτεχνών από την Κύπρο οι οποίοι τελειώνουν τις σπουδές τους σε πολλές και διαφορετικές σχολές τέχνης ανά την υφήλιο αλλά και από την άλλη συνειδητοποιώντας από πρώτο χέρι τη δυσκολία ανάπτυξης και εξέλιξης της δουλειάς τους σε ένα τόπο κατά τα άλλα κλειστό, δουλέψαμε για να συνδράμουμε στη σύνδεση των ανθρώπων αυτών και κατ’ επέκταση όλων μας με τον κόσμο.»

Το πρόγραμμα ΜΟ.17 συστάθηκε με τη βοήθεια της Τίνας Πανδή, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η οποία δούλεψε σε ανάλογα προγράμματα. Με τη βοήθεια του Ευαγόρα Βανέζη δημιουργήθηκε μια ανοικτή πλατφόρμα ανοικτής πρόσκλησης στους νέους εικαστικούς και ο ίδιος με την Τίνα Πανδή, τη Ναταλί Γιαξή, αντιπρόεδρο του ΕΙ.ΚΑ και την Μαρία Λοϊζίδου, έγινε επεξεργασία των δεδομένων, ενεπλάκησαν θεωρητικοί συνεργάτες και σχεδιάστηκαν εργαστήρια και εκθέσεις για τους καλλιτέχνες.

Από την παρουσίαση της ιστοσελίδας στο Φυτώριο: από αριστερά Ναταλί Γιαξή, Μαρία Λοϊζίδου, Ευαγόρας Βανέζης

Οι εκθέσεις

Το επόμενο διάστημα, τέσσερις εκθέσεις θα παρουσιάζονται παράλληλα σε τέσσερις εκθεσιακούς χώρους που λειτουργούν από καλλιτέχνες, για τους 43 καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν: στις γκαλερί Θκιο Ππαλιές, Κοραή, Γκαράζ και Νεοτερισμοί Τουμάζου ενώ στο Φυτώριο θα λειτουργήσει στις 16 Οκτωβρίου ένα εργαστήριο ανοιχτό στο κοινό με τον μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών.

Οι συναντήσεις

Ήδη επισκέφτηκε το Φυτώριο και τους καλλιτέχνες ο Χριστόφορος Μαρίνος ο οποίος μοιράστηκε τις εμπειρίες του στο εικαστικό πεδίο, όπως και η Chrystèle Moulun Casanova, που επεξεργάζεται ανάλογα θέματα, σε συνεργασία με τον χώρο Art Seen.

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ο εικαστικός Σωκράτης Σωκράτους θα επισκεφτεί το Φυτώριο για να μοιραστεί τις εμπειρίες του γύρω από θέματα υλικότητας και κατασκευής.

Τον Οκτώβριο, το κοινό θα συναντηθεί με τη θεωρητικό τέχνης Μαρία Πετρίδη -η οποία επιμελήθηκε και μετάφρασε όλα τα κείμενα του προγράμματος ΜΟ.17- που θα μοιραστεί όλα όσα κατανόησε η ίδια από την εμπλοκή της και τη συνεργασία της στο πρόγραμμα.

Οι οικονομικοί πόροι

«Η οικονομική στήριξη του μεγαλεπήβολου αυτού προγράμματος έγινε με τη βοήθεια όλων όσων ενίσχυσαν οικονομικά το ταμείο του συνδέσμου μας και φυσικά με άπειρες ώρες αφιλοκερδούς εργασίας όλων μας. Πρακτική μας είναι ο κάθε συνεργάτης που δούλεψε για το πρόγραμμα να αμείβεται και να τυχαίνει της ίδιας σημασίας που εμείς οι ίδιοι θα επιθυμούσαμε για τους εαυτούς μας. Είμαστε περήφανοι γιατί φάνηκε ότι αυτό είναι κατορθωτό», σημείωσε η Μαρία Λοϊζίδου, θέτοντας το σημαντικό θέμα της επιχορήγησης τόσο αυτού του προγράμματος αλλά και της όλης δράσης του Συνδέσμου.

«Παρών» στην συνέντευξη Τύπου ήταν ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς ο οποίος τόνισε τη σημαντική πρωτοβουλία του ΕΙ.ΚΑ για το πρόγραμμα ΜΟ.17 και για τη δημιουργία της ιστοσελίδας – αρχείου. Παραδέχτηκε, δε, ότι πρόκειται για μια Πλατφόρμα νέων καλλιτεχνών που το ίδιο το κράτος δημιούργησε για άλλες τέχνες [δες Πλατφόρμα Χορού και άλλες θεσμοθετημένες δράσεις που δίνουν βήμα σε νέους καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου κ.α.] ενώ στον εικαστικό τομέα αυτή την Πλατφόρμα τη δημιούργησαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λένια Γεωργίου, My place, Performance, 2014 ©ΛΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ [από την ιστοσελίδα momomo17.com]

You May Also Like

Isnotgallery | «Έχεις καινούρια σχέδια;»

«Έχεις καινούρια σχέδια;» Τριάντα πέντε καλλιτέχνες απαντούν «ναι» και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην ...

Πρόσφυγες αποτυπώνουν με το φακό τους μνημεία της Αθήνας

Πρόσφυγες που ζουν σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας πήραν τη φωτογραφική μηχανή ή το ...

Έκθεση της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο

«Lullaby» είναι ο τίτλος της ατομικής έκθεσης γλυπτικής της Σιμόνης Συμεωνίδου στο Βερολίνο η ...

Avanti Cultural Point | Πολιτιστικός χώρος

Ένας νέος πολιτιστικός χώρος άνοιξε πρόσφατα στην Κρατική Έκθεση στην Λευκωσία, με το όνομα ...

Έκθεση φωτογραφίας «Καλές Προοπτικές»

Με την έκθεση φωτογραφίας «Gute Aussichten» (Καλές Προοπτικές), το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου συστήνει στο ...

Νέο τραγούδι από τις Pussy Riot κατά του Πούτιν

Την ημέρα της ανακοίνωσης της καταδίκης τριών μελών του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot, οι ...

X