Τα βραβεία του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο απένειμε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος σε χαιρετισμό του κατά την τελετή απονομής ανέφερε πως «με τη δρομολογούμενη μετακίνηση των Υπηρεσιών που βρίσκονται στον χώρο ανέγερσης του Μουσείου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες προκήρυξης του διαγωνισμού για την ανέγερση του Μουσείου, συνολικής δαπάνης περίπου 50 εκ. ευρώ».

Το πρώτο βραβείο έλαβε η πρόταση της αρχιτέκτονα Θεώνης Ξάνθη από την Ελλάδα, το δεύτερο η πρόταση του αρχιτέκτονα Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία και το τρίτο η πρόταση του Paul Kaloustian από τον Λίβανο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στο χαιρετισμό του πως η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαδικασιών υλοποίησης του έργου, αυτής δηλαδή του σχεδιασμού του κτηρίου που θα στεγάσει το Μουσείο, «δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί όλους και ιδιαίτερα εκείνους που από το 1973 είχαν διαγνώσει την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μουσειακού χώρου, το οποίο σήμερα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, έθεσε ως προτεραιότητα η παρούσα Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τον πολιτισμό».

Επεσήμανε πως «αναγνωρίζοντας τους μουσειακούς χώρους ως τα κτήρια που προστατεύουν τη μνήμη, διερμηνεύουν το παρελθόν και καλλιεργούν την παιδεία, επιδιώξαμε η δημιουργία του νέου Μουσείου να βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση. Μια πρόταση που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτήριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης».

Τα βραβευμένα έργα θα παρουσιάζονται σε έκθεση από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου [ώρες 08:00 – 21:00] στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως η πλειάδα των αξιόλογων αρχιτεκτονικών προτάσεων που κατατέθηκαν υπό μορφή υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του έργου, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το κύρος του Κυπριακού Μουσείου.

Σημείωσε πως μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαδικασίας της επιλογής των προτάσεων που κατατέθηκαν, η επιτροπή αποφάσισε ανάμεσα στις επτά τελικές προτάσεις, προσθέτοντας πως αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια όσοι είχαν την τύχη να επιλεγούν στις επτά επικρατέστερες.

Ανέφερε πως το Μουσείο, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που απαιτήθηκαν και μέσα από τα εξαίρετα σχέδια της αρχιτεκτονικής πρότασης της Θεώνης Ξάνθη, είναι διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας.

Η μακέτα του Νέου Κυπριακού Μουσείου.

Η συνειδητή επιλογή μας να χωροθετήσουμε το μουσείο στις πράσινες και αστικές ζώνες της Λευκωσίας θα συμβάλει καθοριστικά ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς ιδιαίτερα για την πόλη της Λευκωσίας αλλά και την Κύπρο ολόκληρη, εμπλουτίζοντας παράλληλα το πολιτιστικό και τουριστικό μας προϊόν, ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως «παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω της οικονομικής κρίσης, υιοθετήσαμε συνειδητά ως στρατηγική επιλογή τη στήριξη του πολιτισμού».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους Συμβούλους και τη Γραμματεία «που εργάστηκαν με επαγγελματισμό και επιδεικνύοντας ζήλο για την αξιολόγηση του διαγωνισμού, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν με το υποστηρικτικό τους έργο προς την κριτική επιτροπή, στην επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού».

Ευχήθηκε «σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα και τη χαρά να μπορούμε να επισκεπτόμαστε και τα τρία κτήρια ορόσημα για την αρχαιολογική και μουσειακή σπουδαιότητα της χώρας μας».

«Το πρώτο μουσείο της Κύπρου που διαμορφώθηκε το 1889 σε πλινθόκτιστη παραδοσιακή οικία και το οποίο σήμερα βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας, το σημερινό νεοκλασικό κτίριο του Κυπριακού Μουσείου, εξαιρετικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου, και το μελλοντικό κτήριο του Κυπριακού Μουσείου, που με αποφασιστικότητα προωθείται και που σήμερα, με τη βράβευση, μπαίνουμε πια στην κατασκευή για να μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατορθώσαμε επιτέλους, να αναδεικνύουμε κατά τρόπον όπως υπαγορεύει η επιστήμη της αρχαιολογίας τον πολιτισμό μας μέσα από τα εκθέματα», ανέφερε.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, Αλέκος Μιχαηλίδης, η διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, η Έφορος Μουσείων δρ Δέσπω Πηλείδου, ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Ο Paul Kaloustian από τον Λίβανο παρέλαβε το τρίτο βραβείο.

Η Ελληνίδα αρχιτέκτονας Θεώνη Ξάνθη παρέλαβε το πρώτο βραβείου του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

 

Ο νεαρός μουσικός και αρχιτέκτονας Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία παρέλαβε το δεύτερο βραβείο.

Η ομάδα του αρχιτεκτονικού γραφείου xza-architects που απέσπασε το πρώτο βραβείο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

You May Also Like

Η Κύπρος στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe 2021

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου ανακοινώνει τα πέντε (5) έργα που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο ...

Ένα ιστορικό θερινό σινεμά της Αθήνας αναβιώνει

Η γειτονιά των Πατησίων αποκτά ξανά ζωή, φως και πολιτισμό, καθώς στις 5 Ιουλίου ...

Open Call από το Κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου ...

Η πιo μοναχική βιβλιοθήκη του κόσμου

Μια επίσκεψη στην παραθαλάσσια βιβλιοθήκη της κινεζικής πόλης Ναντάϊε, ένα μοντερνιστικό οικοδόμημα εμπνευσμένο από ...

Ανοίγει ξανά το 2021 στο Βερολίνο, η Νeue Νationalgalerie, το εμβληματικό κτίριο του Mies van der Rohe.

Μετά από οκτώ χρόνια ανακαίνισης ανοίγει ξανά στο κοινό η Νeue Νationalgalerie, το διάσημο ...

FRAU ARCHITEKT: Ένας αιώνας και πλέον – γυναίκες στην αρχιτεκτονική

Η έκθεση FRAU ARCHITEKT εξετάζει την ιστορία της παρουσίας των γυναικών στο χώρο της ...

X