Φικρέτ Ντεμιράγ μεταφρασμένος στα ελληνικά

Ο εκδοτικός οίκος Ετεροτοπία του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μετέφρασε το βιβλίο «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα» του κορυφαίου Τ/κύπριου ποιητή Φικρέτ Ντεμιράγ και το παρουσιάζει σε ειδική εκδήλωση στις 26 Οκτωβρίου

H Ανθη Καρρά μετέφρασε και οι Εκδόσεις Ετεροτοπία ανέλαβαν την έκδοση του βιβλίου «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα», του κορυφαίου ποιητή Φικρέτ Ντεμιράγ [1940-2010].

Ο Φικρέτ Ντεμιράγ γεννήθηκε στη μεικτού πληθυσμού κωμόπολη της Λεύκας. Ο πατέρας του καταγόταν από τη Μακούντα και η μητέρα του από την Πόλη Χρυσοχούς. Νεαροί οι γονείς του μετακινήθηκαν στη Λεύκα, όπου υπήρχαν ευκαιρίες εργοδότησης στα ορυχεία Ξερού και Σκουριώτισσας. Το 1957 σπούδασε με υποτροφία τούρκικη φιλολογία και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, από το οποίο απεφοίτησε το 1960, όταν καθιερώθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Επιστρέφοντας το 1961 στην Κύπρο, εργάστηκε ως καθηγητής της τούρκικης φιλολογίας για 28 χρόνια έως το 1989 σε πολλά τουρκοκυπριακά σχολεία, στη Λευκωσία, Λεμεσό, Κερύνεια, Κονέτρα, Λουρουτζίνα, Λεύκα και Λιμνίτη.

«Ο Φικρέτ Ντεμιράγ ευστρόφως ονομάστηκε η συνείδηση της τ/κ κοινότητας», είχε αναφέρει για τον ποιητή σε ένα αφιέρωμα ο συνάδελφός του ποιητής Χρίστος Χατζήπαπας. Στα βιβλία του, ο Ντεμιράγ μετέφερε τη γνήσια φωνή της Κύπρου: «η σπαραχτική οιμωγή της μάνας του αδικοχαμένου γιου, και του αγνοούμενου, ο πόνος της μοιρασμένης πατρίδας και η καταδίκη του μίσους και του χωρισμού, ηχούν μέσα στην ποίησή του», σημείωνε ακόμα ο κ. Χατζήπαπας. «Αυτή την ποίηση θα μπορούσε με περηφάνια να υπογράψει κάθε Ε/Κ ποιητής. Κάθε ποιητής που έχει αποβάλει από μέσα του το αποφώλιον τέρας του εθνικισμού και θεωρεί ως θεμελιακό ζητούμενο την επανένωση του τόπου και της διχασμένης ψυχής μας.»

Το 2011, το πολιτιστικο ένθετο Παράθυρο αφιέρωσε μια έκδοση στον Φικρέτ Ντεμιράγ, με κείμενο του Ιωσήφ Ιωσηφίδη. «Δεν παρασύρθηκε από τη δίνη των πολύ ανώμαλων σχέσεων στην περίοδο 1961-1963 μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων», έγραφε ο κ. Ιωσηφίδης σε αυτό το αφιέρωμα. «Είχε ανεπτυγμένη συνείδηση για θέματα υπέρ της συμβίωσης και της ειρήνης παρά της αντιπαράθεσης […] Οδηγός στην ποίησή του και στη στάση ζωής που τηρούσε με συνέπεια ήταν η ευαισθησία του για τον ‘άλλο συνάνθρωπο’, με τον οποίο πρέπει να συνυπάρχει εν ειρήνη προς όφελος και των δύο.»

Ο Φικρέτ Ντεμιράγ «συνέχισε μέχρι το θάνατό του να γράφει έχοντας πια ξεδιαλύνει και ‘αγιοποιήσει’ με το στίχο του το Όραμά του. Ο γνήσιος αυτός Κύπριος ποιητής, ο αυθεντικός, καθιερώθηκε με υπομονή ως το σύμβολο της αλληλεγγύης, της αγάπης και της ειρήνης, με μηνύματα διαχρονικά, και όχι μόνο για την Κύπρο. Εξέδωσε τις περισσότερες από τις 23 ποιητικές συλλογές του και τις πρωτοκυκλοφόρησε στην Τουρκία. Γιατί; Ίσως γιατί διατηρούσε μια κρυφή ελπίδα να διαπεράσει τα μηνύματά του στο χώρο όπου έπρεπε να είχαν διαπεραστεί από έναν αγωνιστή ποιητή. Το έπραξε μειλίχια, ποιητική αδεία. Ήταν μεγάλο το τόλμημά του και ριψοκίνδυνο. Όπως ο ίδιος ήταν πια αναγνωρισμένος, είχε μια θέση τιμητική σε πολλές ανθολογίες της τούρκικης ποίησης και ιστοσελίδες. Ήταν δύσκολο να τον πολεμήσουν οι πολεμοχαρείς.»

Παρουσίαση: «Ρίζες και χώματα: για μια πικρή πατρίδα»

Η ελληνική έκδοση της ποιητικής συλλογής θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία, και σε αυτήν θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Ενωσης Λογοτεχνών Κύπρου και ποιητής Λεωνίδας Γαλάζης, η μεταφράστρια Ανθή Καρρά και ο ποιητής Tamer Oncul.

Ποιήματα από τη συλλογή θα απαγγείλει ο επιμελητής του βιβλίου και ποιητής Κυριάκος Ευθυμίου ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ζεκί Αλί, πρόεδρος της Ένωσης Τουρκοκυπρίων Καλλιτεχνών και Συγγραφέων.

Την εκδήλωση θα συντονίζει ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

+ Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου στις 19:30 στη Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία. Θα ακολουθήσει δεξίωση.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ο Φικρέτ Ντεμιράγ σε σκίτσο του Θανάση Παπασπυρόπουλου

You May Also Like

Χριστόφορος Σάββα, παρών στο Βαρώσι

Δεκατρία επιτοίχια έργα του εμβληματικού καλλιτέχνη διατηρούν ολοζώντανα τα χρώματά τους στο σκοτεινό υπόγειο ...

Η ταινία «Πρώτος Έρωτας» διαγωνίζεται σε διαδικτυακό φεστιβάλ

Η βραβευμένη κυπριακή μικρού μήκους ταινία “First Love” σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χρίστου διαγωνίζεται στο ...

Μονόγραμμα Ηφαιστίωνα στον τάφο της Αμφίπολης

Νέα στοιχεία που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο τύμβος Καστά της Αμφίπολης κατασκευάστηκε, τουλάχιστον ...

Πρώτη προβολή στο Λονδίνο για την ταινία Fish n’ chips

Το Λονδίνο είναι η επόμενη στάση της ταινίας  Fish n’ chips του Ηλία Δημητρίου, ...

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης. Τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλευόταν ...

«Ιουλιέτα & Ιουλιέτα» | Γυναίκες που ερωτεύτηκαν γυναίκες

Η Χριστιάνα Αρτεμίου έγραψε και ο Μάριος Μεττής σκηνοθέτησε το θεατρικό έργο «Ιουλιέτα & Ιουλιέτα» το οποίο ...

X