Μιχάλης Κακογιάννης

Ο σημαντικός διεθνούς φήμης σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 11 Ιουνίου 1922 και πέθανε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 2011. Γιος του νομικού Παναγιώτη Κακογιάννη και αδελφός της πρώην υπουργού και γενικής εισαγγελέως Στέλλας Σουλιώτη, το 1939 πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει νομικά, όπως επιθυμούσε ο πατέρας του, αλλά τελικά ακολούθησε άλλους δρόμους. Το 1941, στα δύσκολα χρόνια του πολέμου, άρχισε συνεργασία με το BBC, το 1947 έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως ηθοποιός (στον ρόλο του Ηρώδη στο έργο “Σαλώμη” του Όσκαρ Ουάιλντ) και εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1953, οπότε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εκεί γύρισε και την πρώτη του ταινία, το “Κυριακάτικο Ξύπνημα”, με την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν, το 1954.

Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία και διακρίθηκε στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Επιτυχία σημείωσαν και οι επόμενες ταινίες του, όπως η “Στέλλα” (1955), το “Κορίτσι με τα μαύρα” τον ίδιο χρόνο, και άλλες. Ο Κακογιάννης έγινε ευρύτατα γνωστός ιδίως με την ταινία του “Αλέξης Ζορμπάς” (Zorba the Greek) που γνώρισε διεθνή επιτυχία και τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν και άλλες ταινίες, αλλά και σκηνοθεσία στο θέατρο. Στην ιδιαίτερή του πατρίδα, ο Κακογιάννης εργάστηκε για λίγο συνεργαζόμενος με τον ΘΟΚ το 1983, όπου και σκηνοθέτησε την τραγωδία “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή με την Ειρήνη Παππά στον ομώνυμο ρόλο. Η φωτογραφία είναι ακριβώς από τότε, οπότε ο Κακογιάννης μίλησε στους δημοσιογράφους για τη συνεργασία του εκείνη με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Πιο πριν, το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, ο Κακογιάννης είχε έρθει στην Κύπρο μαζί με τον εικονολήπτη Σάκη Μανιάτη και γύρισε το ντοκιμαντέρ “Αττίλας ’74” που πρόβαλε την κυπριακή τραγωδία διεθνώς. Στην Κύπρο επανήλθε το 1974 οπότε γύρισε ένα ακόμη ντοκιμαντέρ στο νησί μαζί με την Ειρήνη Παππά. Είχε τίτλο “Irene Papas visit Cyprus”, με στόχο και πάλι τη διεθνή προβολή της Κύπρου. Πιο πριν είχε εργαστεί και πάλι στο εξωτερικό, αφού εγκατέλειψε την Ελλάδα κατά την περίοδο της 7ετούς δικτατορίας. Είχε μάλιστα αναπτύξει τότε και διεθνή αντιδικτατορική δραστηριότητα.

Λίγοι ίσως ξέρουν ότι είχε, μεταξύ άλλων, προσεγγίσει τον Ρόμπερτ Κένεντι, ενώ ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, για να εργαζόταν μετά την εκλογή του για την πτώση της δικτατορίας των Αθηνών. Δυστυχώς όμως, ο Κένεντι (όπως και ο αδελφός του Τζον, που υπήρξε Πρόεδρος) δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

You May Also Like

Ο Ντενκτάς επί το έργον

Ήτανε λίγο μόνο διάστημα μετά την τουρκική εισβολή και την τραγωδία του 1974. Μια ...

Τα προεόρτια

Η φωτογραφία αυτή, του έτους 1973, δείχνει το αποτέλεσμα βομβιστικής επίθεσης κατά του κεντρικού ...

Το Εθνικό Θέατρο στην Κύπρο

Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στο [παλαιό] αεροδρόμιο Λευκωσίας στις 7 Δεκεμβρίου 1964. Είναι ...

Στην αμμουδιά της Αμμοχώστου

Καλοκαίρι και θάλασσα. Η φωτογραφία αυτή είχε παρθεί στην εξαίρετη παραλία της Αμμοχώστου, άγνωστο ...

Απόπειρα δολοφονίας

Στη φωτογραφία αυτή πυροτεχνουργοί αποσυνδέουν τον μηχανισμό που είχε πυροδοτήσει ισχυρή βόμβα στις 7 ...

Στη Λήμνο, 1962

H Λήμνος είναι ένα από τα πολύ όμορφα, αλλά και με μακρά ιστορία νησιά ...

X