“One Face” στην Παλιά Λευκωσία

«Η Λευκωσία είναι μια υπέροχη πόλη και θα ήταν πολύ πιο όμορφη χωρίς τα σημεία ελέγχου και τον τοίχο του διαχωρισμού», λέει ο Sibomana ο οποίος μίλησε στο «Π» για τα δύο του έργα στη μια και στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής

Ο Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης Sibomana βρέθηκε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι και ζωγράφισε το πρόσωπο της Κύπρου με δύο τοιχογραφίες στις δύο πλευρές της Παλιάς Λευκωσίας.

«Το έργο One Face ήταν δική μου πρωτοβουλία», λέει σε συνέντευξή του στο Παράθυρο. «Είχα διαβάσει για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και αποφάσισα να έρθω για να τη δω με τα μάτια μου και να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί οι Κύπριοι κάτοικοι και από τις δύο πλευρές του νησιού δεν μπόρεσαν να βρουν τρόπο να ζήσουν μαζί.»

Στην οδό Χασάν Οζμάν στη βόρεια Λευκωσία
Στην οδό Κίμωνος στη νότια Λευκωσία

 

Τι εντύπωση σου άφησε η Λευκωσία;

Νομίζω ότι ο πλούτος της Λευκωσίας αντιπροσωπεύεται από αυτό το εκπληκτικό μίγμα πολιτισμών. Για μένα η ειρήνη είναι πολύ σημαντική, η Λευκωσία είναι μια υπέροχη πόλη και νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο όμορφη χωρίς τα σημεία ελέγχου και τον τοίχο του διαχωρισμού. Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι οι κάτοικοι της Λευκωσίας που γνώρισα. Ανακάλυψα όμορφες φιλίες και καλλιτεχνικές συνεργασίες μεταξύ ατόμων από τις δύο πλευρές της πόλης.

Όταν έφτασα με βοήθησαν και με καλωσόρισαν ως μέλος της οικογένειάς τους η Κατερίνα Κυριάκου, ο Dervish Zeybek από το Studio 21, ο Mathieu Devavry και η Αποστολία, ο Hüseyin Ekinci και τους ευχαριστώ πολύ!

Όταν σκέφτομαι το χρόνο που πέρασα στη Λευκωσία, το θυμάμαι χωρίς το τείχος διαχωρισμού, επειδή είδα μια απίστευτη και πραγματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και από τις δύο πλευρές.

Τι μήνυματα θέλεις να περάσεις μέσα από τα έργα σου;

Πάντα προσπαθώ να πω μια ιστορία εστιάζοντας το έργο μου στους ανθρώπους και τις κοινότητες. Είναι το πιο σημαντικό μέρος της καλλιτεχνικής διαδικασίας μου. Μεγάλωσα μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης και νομίζω ότι η τέχνη μου αντικατοπτρίζει σίγουρα από που προήλθα. Το έργο μου είναι ένα μείγμα φωτογραφίας / ζωγραφικής και μιλάω για την ταυτότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τη μετανάστευση, την ειρήνη και την ελευθερία. Τις περισσότερες φορές, δουλεύω και επικολλάω τις αφίσες μου στους δρόμους προσελκύοντας έτσι την προσοχή των ανθρώπων.Μέρος της τεχνικής μου είναι τα υπερμεγέθη ασπρόμαυρα φωτογραφικά πορτρέτα και η φωτεινή έγχρωμη ζωγραφική.

Συνήθως, πίσω από όλες τις τοιχογραφίες μου υπάρχει η ιστορία ενός ανθρώπου που γνώρισα και πάντα προσπαθώ να πω αυτή την ιστορία μέσα από την τέχνη μου.

“Running for freedom”, τοιχογραφία στη Λέσβο. 2016

Λαμβάνεις σχόλια από κόσμο που βλέπει τις τοιχογραφίες;

Λαμβάνω πολλά σχόλια από ανθρώπους που βλέπουν τα έργα μου σε όλο τον κόσμο και αυτό είναι το πιο όμορφο κομμάτι της δουλειάς μου. Σχετικά με το έργο One Face στην Κύπρο, έλαβα και εξακολουθώ να λαμβάνω πολλά μηνύματα και φωτογραφίες από ανθρώπους που την είδαν στη Λευκωσία.

Ετοιμάζεις νέο πρότζεκτ;

Αυτή τη στιγμή δουλεύω για την επόμενη μου έκθεση στη Ρώμη σε συνεργασία με τον Ιταλό ποιητή Lillo de Mauro. Η έκθεση θα επικεντρωθεί στα παιδιά και τα νηπιαγωγεία/σχολεία μέσα σε φυλακές στην Ιταλία.

“Children of the Sea”, Ρώμη, Ιταλία, 2017

Ποιός είναι

O Sibomana είναι Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης που γεννήθηκε το 1986, μεγάλωσε μεταξύ διαφορετικών χωρών και πολιτισμών, στο Κονγκό, στη Ρουάντα, στο Βέλγιο και στην Ιταλία. Άρχισε να κάνει γκράφιτι στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2009 πήρε πτυχίο γραφικού σχεδιασμού στις Βρυξέλλες. Ζει στη Ρώμη, αλλά εργάζεται σε πολλές χώρες.

Με το έργο «Κύματα των ηρώων», που ξεκίνησε το 2015, σχεδιάζει αφίσες σχετικά με τη μετανάστευση στις κύριες πόλεις των ευρωπαϊκών μεταναστευτικών διαδρομών: τη Λέσβο, την Αθήνα, τη Ρώμη, το Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη (έργο σε εξέλιξη)

“Baobab”, Ρώμη, Ιταλία, 2015

Το 2016 οργάνωσε ένα εργαστήριο / συνεργασία με την Kurema Kureba Kwiga (Κολεκτίβα καλλιτεχνών στη Ρουάντα) στο Impact Hub στο Κιγκάλι, σειρά με είκοσι έξι πορτρέτα από δέκα διαφορετικούς καλλιτέχνες που υπενθυμίζουν τη θυσία και τη γενναιότητα των προσφύγων.

Εδώ και χρόνια ο Sibomana κάνει εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους σε όλο τον κόσμο. (Δ. Κονγκό, Ρουάντα, Τουρκία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία)

Το τελευταίο του έργο “Παιδιά της Θάλασσας” περιλαμβάνει μια έκθεση και ένα εργαστήριο για τη μετανάστευση αφιερωμένο στα παιδιά στο Explora Museum της Ρώμης, μια συνεργασία με το Journeys Festival International.

“Kimisagara”, Κιγκάλι, Ρουάντα, 2016

 

 

“Power of Love”, Αθήνα, 2016
“Dying in the shadow”, Βερολίνο, 2016
“Europa senza muri”, Ρώμη, Ιταλία, 2015

You May Also Like

Εικαστικές «Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης»

Καλλιτέχνες από 13 χώρες της Ευρώπης συμμετέχουν στο πρότζεκτ United States of Europe, το ...

Εικόνες από την 17η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού

Ασώματες Δυνάμεις / Μάχη Δημητριαδου Lindahl Ικέτιδες  Μελίσσα Γκαρσία-Κάρρο και Πασκάλ Καρόν Fugue  Alexandra ...

NY vs CY σε ένα φωτογραφικό πρότζεκτ

Ο Άλεξ Μαλαός συγκρίνει την Κύπρο με την Νέα Υόρκη με μια σειρά φωτογραφίες ...

Εγκαίνια σήμερα για το The Performance Shop στην Αθήνα

Πώς θα ήταν αν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας υπήρχε από ένα μαγαζί που ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 1η

Γράφει ο Αντρέας Κυριάκου | Σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου Αναφορά καραντίνας Ν. 001β/83 Περιοχή: Λευκωσία ...

Αλίκη και Νέστωρ Τέλλογλου | Έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. μια έκθεση για τους ...

X