Η Art Seen παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Amy Stephens στην Κύπρο, στην οποία παρουσιάζεται μια νέα σειρά έργων ειδικά σχεδιασμένων για την έκθεση, σε επιμέλεια της Μαρίας Στάθη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 στις 19:30 και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2017.

Τα έργα της Stephens αντλούν αντικείμενα και εικόνες από το κυπριακό τοπίο. Διαισθητικές σε μεγάλο βαθμό, οι τρισδιάστατες συναρμογές της είναι φτιαγμένες από διαφορετικά υλικά – από το ξύλο και το μέταλλο έως το Perspex – που είναι συνυφασμένα με την αστική ζωή. Κάθε υλικό προέρχεται από προσεκτικά επιλεγμένη πηγή και οι συνδυασμοί τους δημιουργούν λεπτές ισορροπίες και συγκεκριμένες αφηγήσεις.

Άτιτλο, 2017, λεπτομέρεια γλυπτού © Amy Stephens, Με την ευγενική παραχώρηση της Art Seen, Λευκωσία.

Τα μικρά υβριδικά τοτέμ αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο, συνοδευόμενα από ακαδράριστες πολαρόιντ που ενεργοποιούν την ουσία της υλικότητας της κατασκευής. Τα έργα τέχνης διερευνούν αφαιρετικές μορφές, φέρνοντας βιομηχανικούς συνειρμούς σε αντιδιαστολή με το φυσικό υλικό του ξύλου και εικόνες από την Κύπρο. Μία και μόλις νύξη της χαρακτηριστικής για την καλλιτέχνιδα φωσφοριζέ ταινίας είναι τοποθετημένη στρατηγικά ώστε να συγκρατεί κάθε φωτογραφία στη θέση της – ένα σχόλιο πάνω στην ακαδράριστη εικόνα, με την υποστήριξη υλικών που είναι συνυφασμένα με το κάδρο στην τέχνη.

Άτιτλο, 2017, κορνιζαρισμένη Polaroid, λεπτομέρεια © Amy Stephens, Με την ευγενική παραχώρηση της Art Seen, Λευκωσία.

Στην έκθεση παρουσιάζεται επίσης μια επαναλαμβανόμενη απεικόνιση της «Πέτρας του Ρωμιού», γνωστής και ως «Βράχος της Αφροδίτης». Σε κάθε παράσταση, εμφανίζεται μια διαφορετική, εξαγωνική, έγχρωμη φόρμα, που παραπέμπει στην κρυσταλλική δομή του πωρόλιθου. Κάθε εξάγωνο υπογραμμίζει τις μυστικές ζωές των χρωμάτων, σε αναφορά με τα οκτώ γράμματα που συνθέτουν τη λέξη Αφροδίτη.

Α.Φ.Ρ.Ο.Δ.Ι.Τ.Η, 2017, 8 c-print, η κάθε μία 60 x 40 εκ © Amy Stephens, Με την ευγενική παραχώρηση της Art Seen, Λευκωσία.

Ολόκληρη την έκθεση διατρέχει μια ενδιαφέρουσα κίνηση από τη γλυπτική προς την αρχιτεκτονική. Καθώς περιδιαβαίνουμε ανάμεσα στα αντικείμενα και τις εικόνες που τα περιβάλλουν, οι αρχιτεκτονικές αναφορές μετατοπίζονται από την κλασική αρχαιότητα προς τη σημερινή εποχή. Βασικό ρόλο στην έκθεση παίζει και η φωτογραφία, που προσφέρει ένα παράθυρο στον κόσμο των εξωτερικών χώρων.

Τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής (Artitecture) γίνονται δυσδιάκριτα, με τα έργα να ανήκουν στο μεταίχμιο πραγματικού και φανταστικού. Χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, αλλά και υλικά παρμένα από το αστικό τοπίο, δημιουργήθηκε μια σειρά «επικοινωνιακών τοπίων», σχεδιασμένων ειδικά για την Art Seen και τοποθετημένων στον κεντρικό χώρο της γκαλερί, που διατηρούν, και στη συνέχεια αναδιαμορφώνουν, στοιχεία σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

(Μετάφραση: Δημήτρης Σαλταμπάσης)

Η Amy Stephens γεννήθηκε το 1981 στο Λονδίνο της Βρετανίας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έλαβε πτυχίο Μάστερ στις Καλές Τέχνες από το Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου (2008). Ατομικές εκθέσεις (επιλογή): Rock, Paper, Mountain, UV Estudios, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή (2016). Fig2 35/50 ICA, Λονδίνο (2015). Rocks Remember, William Benington Gallery, Λονδίνο (2015). An Oyster Can’t Read This, Oonagh Young Gallery, Δουβλίνο (2015). Catching the Big Fish, Minibar, Στοκχόλμη (2013). Collide, Poppy Sebire Gallery, Λονδίνο (2012). This Urban Silence, Irish Museum of Modern Art, Δουβλίνο (2011).

Βραβεία-Διακρίσεις (επιλογή): Fig-Futures, Grundy Art Gallery, Blackpool, Βρετανία, με τα Art Fund, Arts Council England και Outset Contemporary Art Fund (2018). Villa Lena Artist Residency, Τοσκάνη (2015). Triangle Network Award και International Fellowship στο Muscat του Ομάν με τη Gasworks Gallery, Λονδίνο (2013). Irish Museum of Modern Art Artist Residency, Δουβλίνο (2011). The Banff Centre Artist Residency, Καναδάς (2010). Το 2016, η Stephens έλαβε χρηματοδότηση από το Συμβούλιο Τεχνών της Αγγλίας και το Βρετανικό Συμβούλιο για τη διοργάνωση ατομικής έκθεσης στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Έργα της περιλαμβάνονται στις δημόσιες συλλογές των David Ross Foundation, The Rothschild Collection, The Zabludowicz Collection, Βρετανία, The Groucho Club Collection και Soho House Collection.

Η Amy Stephens είναι μέλος της Βασιλικής Βρετανικής Εταιρείας Γλυπτών και της Εταιρείας Σύγχρονης Τέχνης του Λονδίνου. Η καλλιτέχνιδα είναι επίσης μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του φεστιβάλ περφόρμανς Block Universe, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λονδίνο.

+ Εγκαίνια την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Art Seen [Αρχ. Μακαρίου 66Β, Cronos Court, 1077 Λευκωσία] και μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας Τετάρτη – Παρασκευή 15:30-19:00 και με ραντεβού. Πληροφορίες τηλ. 99624090. 

You May Also Like

“Follow your Light”

Η γνωστή εικαστικός Έλενα Χριστοφίδου, θέλοντας να συνεισφέρει εμπράκτως στο ανθρωπιστικό έργο του “Hope ...

Το πρόγραμμα του Cyprus@60 Online Festival

Η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει την 60η επέτειο από την ...

Επίθεση στην περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς με πορτρέτο της

Την άγρια επίθεση ενός άνδρα δέχτηκε η διάσημη performance artist, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, κατά τη διάρκεια ...

Διαδραστικό εργαστήρι Τέχνης και Θεάτρου

Εικαστικό και θεατρικό διαδραστικό εργαστήρι τέχνης και θεατρικού παιγνιδιού με θέμα τις κουκουβάγιες πραγματοποιείται ...

Look Under the Hood: παρουσίαση της έκδοσης

Με την παρουσίαση μιας έκδοσης, στις σελίδες της οποίας συμπυκνώνεται η ομότιτλη πρόταση για ...

Έκθεση Στέλλας Καπεζάνου

Η EDIT GALLERY στη Λεμεσό παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο την ατομική έκθεση ...

X