«H εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι»

Της Άννας Κουππάνου

Εκδόσεις Πατάκη

 «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε με έναν περίεργο τρόπο. Ξεκίνησε από μια εμπειρία, πέρασε μέσα από ένα άλλο βιβλίο, δοκιμάστηκε με κάτι που ήθελε να φανερωθεί. Και φανερώθηκε. Είναι ο Αλέξης που βλέπει τον κόσμο με τον δικό του τρόπο. Και ο κόσμος όμως βλέπει τον Αλέξη σαν κάτι περίεργο. Σε λίγες μέρες θα είναι ανάμεσά μας, πνοή ανάμεσα στα δάχτυλα και τις σελίδες. Παρακαλώ φερθείτε του με τρυφερότητα.

Είναι εύθραυστος, όπως όλοι μας», αυτά ήταν τα πρώτα λόγια της Άννας για να μας προϊδεάσει για το καινούργιο της βιβλίο: «Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι…»

Μεγαλωμένη η ίδια από τις σελίδες των κλασικών παραμυθιών, της Louisa-May Alcott

«Μικρές Κυρίες», να αναπολεί τη Μεγκ, την Τζο, την Μπετ, την Έμι και του Hector Malot «Χωρίς οικογένεια», να παρακολουθεί τον ευαίσθητο ήρωά του, τον μικρό Ρεμί, να ταξιδεύει με τον Βιτάλη και τα ζώα του και να δίνει παραστάσεις σε διάφορες πόλεις, τα δώρα που επιζητούσε σαν παιδί ήταν τα βιβλία και αυτό που η ίδια θυμάται ήταν το δώρο της γιαγιάς της «Η βιογραφία του Καζαντζάκη», της Έλλης Αλεξίου.

Η Άννα Κουππάνου, από τη νεότερη γενιά Κύπριων συγγραφέων, το καινούργιο συγγραφικό φαινόμενο της κυπριακής παιδικής – εφηβικής λογοτεχνίας, ξεχωρίζει για την εξαιρετική χρήση της γλώσσας.

Με τη γλώσσα της μαγεύει τους μικρούς αναγνώστες και τους ταξιδεύει σε κόσμους λογοτεχνικής απόλαυσης, ενώ η πλοκή και η θεματολογία της αγγίζουν τις καρδιές των αναγνωστών. Γεμάτη φαντασία, ανατροπές και χιούμορ, μετασχηματίζει φόρμες για βιβλία ενηλίκων κι έτσι χαρίζει στα παιδιά βιβλία που τους κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον και διαβάζονται εύκολα.

Στο προηγούμενό της βιβλίο «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μονεφιόρε», οι ήρωές της, τα ζώα, μιλούσαν. Σαν μια παραλλαγή του George Orwell στο best seller «Η Φάρμα των ζώων», κατορθώνει να θίξει πολλά σημερινά θέματα, όπως οι σχέσεις στην οικογένεια και την κοινωνία, τα δικαιώματα των ζώων, η τηλεοπτική πραγματικότητα που μας προβάλλεται ως η αληθινή ζωή και τόσα άλλα σύγχρονα θέματα, τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να σκεφτούν και να κρίνουν, έτσι όπως οφείλει η λογοτεχνία να κάνει. Και η Άννα απέδειξε ότι γράφει αληθινή λογοτεχνία.

Με το καινούργιο της βιβλίο έχει ξεφύγει εντελώς από τα τετριμμένα. Ένα πρωτότυπο και τολμηρό αστυνομικό μυθιστόρημα που εξερευνά -εκτός από την εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου- τον πολύπλοκο εφηβικό κόσμο με τις φοβίες, τους δισταγμούς, τις ντροπές, τους έρωτες και τις απογοητεύσεις του!

Ένα σενάριο που θα μπορούσε να απασχολήσει την ενήλικη λογοτεχνία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσει και η συνέχεια.

Κάθε βιβλίο της συνοδεύεται από πλήθος βραβείων και διακρίσεων, σε κάθε συναπάντημά της με τα παιδιά τα μαγεύει, έτσι μάγεψε και ένα παιδί σ’ ένα σχολείο της Κύπρου και της εκμυστηρεύτηκε ότι θέλει πάση θυσία να εκδώσει ένα βιβλίο.

6 και 1 μυστικά για το βιβλίο «Η εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι», όπως η συγγραφέας μάς αποκάλυψε

 Μυστικό 1ο:

Σε κάποιο σχολείο γνώρισα ένα παιδί που είχε μεγάλη επιθυμία, σχεδόν απελπισία, να εκδώσει ένα βιβλίο. Συγκινήθηκα τόσο πολύ από αυτήν τη συνάντηση ώστε άρχισα να φαντάζομαι έναν ήρωα που ήθελε να κάνει το ίδιο, να γράψει δηλαδή ένα βιβλίο.

Μυστικό 2ο:

Στην αρχή έγραψα μια σύντομη ιστορία με θέμα τη συγγραφή ενός βιβλίου, αλλά ο ήρωας, έτσι όπως τον φανταζόμουν, δεν έλεγε να παρουσιαστεί. Αλλάζοντας την ηλικία του ήρωα, ο Αλέξης Σωτηριάδης παρουσιάστηκε ολόκληρος. Αυτός ήθελε να διαβάσει ένα βιβλίο, ένα συγκεκριμένο βιβλίο, οπωσδήποτε.

 Μυστικό 3ο:

Από τη στιγμή που είχα τον ήρωα μπροστά μου -ένα δεκατετράχρονο παιδί που κάνει τα πάντα για να ανακαλύψει τι τρέχει με το τέταρτο βιβλίο της αγαπημένης του τετραλογίας- η ιστορία είχε βρεθεί. Εγώ ακολούθησα.

Μυστικό 4ο:

Τα χέρια μου όμως έγραφαν τόσο γρήγορα που σε κάποιο σημείο σταμάτησαν να με ακολουθούν.

 Μυστικό 5ο:

Καθώς έγραφα το βιβλίο, παράλληλα το διάβαζε η βαφτιστικιά μου. Η συγγραφή και η ανάγνωση έγιναν μια πολύ ζωντανή διαδικασία, με τη βαφτιστικιά μου να με ρωτάει πράγματα που δεν μπορούσα να απαντήσω, γιατί δεν είχαν ακόμα γραφτεί.

Μυστικό 6ο:

Όταν έγραφα κάποια σκηνή, όπου ο Αλέξης περνούσε κάποια δυσκολία, έλεγα «Αχ, βρε Αλέξη!» και τον πονούσα.

 Μυστικό 7ο:

Μέσα στο βιβλίο κρύβονται και άλλα βιβλία, πραγματικά και φανταστικά, που παραπέμπουν σε άλλα πρόσωπα και σε άλλες ιστορίες που ίσως κάποια στιγμή ζωντανέψουν και ζητήσουν να μετατραπούν σε βιβλία.

Η ιστορία του βιβλίου

Ο Αλέξης εκείνο το καλοκαίρι μάλλον επιζεί. Ένα πράγμα περίμενε στις 22 Ιουνίου, όχι τα γενέθλιά του (παρ’ όλο που έγινε 14 χρονών), αλλά την έκδοση του τέταρτου βιβλίου της τετραλογίας της αγαπημένης του συγγραφέα Κ. Παπαδάκου. Όμως οι μέρες περνάνε και το βιβλίο δεν εμφανίζεται στα βιβλιοπωλεία. Όσο για την Κ. Παπαδάκου, παραμένει εξαφανισμένη.

Ο Αλέξης θα τρέξει, θα διερευνήσει, θα ταξιδέψει µε τρένα, λεωφορεία και καράβια, για να βρει μια άκρη για την αγαπημένη του συγγραφέα, που θα τον οδηγήσει όλο και πιο μακριά τόσο στην προσωπική του ιστορία όσο και στην ιστορία της μυστηριώδους γυναίκας που υπογράφει τα βιβλία.

Μαζί του ο Πέτρος, ο κολλητός του, που δεν αντέχεται πια, και η Μαρίσα που δεν λέει αυτά που εκείνος περιμένει. Ο Αλέξης δεν θα σταματήσει μέχρι να βρει όλες τις απαντήσεις.

Κάθε βιβλίο της Άννας Κουππάνου είναι μια μοναδική εμπειρία για τον αναγνώστη, έστω και αν απευθύνεται σε έφηβους, είναι ένα μοναδικό ανάγνωσμα και για όλους εμάς που υπήρξαμε έφηβοι…

 

 

 

 

You May Also Like

Βιβλιοτρόπιο: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2022: «Τοπογραφίες»

Ο πολιτιστικός οργανισμός Βιβλιοτρόπιο, συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια συνεχούς δράσης και παρουσίας στα πολιτιστικά ...

«Ρίμες Αγάπης»: ο έρωτας στην Κύπρο των ιπποτών

Ο Αλέξανδρος Αχτάρ και ο Παναγιώτης Μπρατάκος συναντούν τον κύριο Στέλιο Καυκαρίδη, τον Στέλιο ...

Έκπτωση στα βιβλία ποίησης για τη Μέρα Ποίησης

Βιβλία σχετικά με την ποίηση με έκπτωση 50% θα διαθέτει το βιβλιοπωλείο Μoufflon στη ...

Φικρέτ Ντεμίραγ: Kokler ve Topraklar*

Ο Φικρέτ Ντεμίραγ [1940-2010] θεωρείται ο σημαντικότερος Τ/Κύπριος ποιητής αλλά αν θέλουμε να είμαστε ...

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι υποψήφιοι για το βραβείο Booker

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι περιλαμβάνονται στους συγγραφείς που επιλέχθηκαν ως υποψήφιοι ...

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος μέσα από τη ματιά ανθρώπων των γραμμάτων

«Εγκαταλείπω την ποίηση» Ἐγκαταλείπω τὴν ποίηση δὲ θὰ πεῖ προδοσία, δὲ θὰ πεῖ ἀνοίγω ...

X