Κηδεία Πολύκαρπου Γεωρκάτζη

Η φωτογραφία αυτή είναι από την κηδεία του Πολύκαρπου Γεωρκάτζη στις 17.03.1970. Το φέρετρο μεταφέρουν πρώην συναγωνιστές του, μεταξύ των οποίων και οι Γ. Μάτσης και Ν. Κόσης. Ο Γεωρκάτζης είχε δολοφονηθεί σε ερημική τοποθεσία βόρεια της Λευκωσίας το βράδυ της 15ης Μαρτίου 1970. Επίσημα, και παρά το ότι υπήρξαν και γραπτές καταθέσεις ανθρώπων που γνώριζαν κάποια πράγματα, η δολοφονία εκείνη παρέμεινε ανεξιχνίαστη. Προσωπικά όμως, και ύστερα από μακρά έρευνα, θεωρώ ότι ηθικοί αυτουργοί ήσαν οι Ελλαδίτες Δημήτριος Παπαποστόλου και Πουλλίτσας. Εκείνος πάντως που πάτησε τη σκανδάλη ήταν επίσης Ελλαδίτης, υπολοχαγός των ΛΟΚ τότε, δεξί χέρι του Παπαποστόλου. Του οποίου το όνομα κατέχω. Σε συνάντηση δε που είχα αρκετά αργότερα στην Αθήνα με τον ίδιο τον Παπαποστόλου και σε επίμονες ερωτήσεις μου, υποστήριξε ότι δολοφόνος ήταν ένας Κύπριος, του οποίου το όνομα μου έδωσε, χωρίς όμως και αποδείξεις.

Ο Πολύκαρπος Γεωρκάτζης, ο ισχυρότερος παράγοντας κατά τα πρώτα χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπουργός Εσωτερικών αλλά και Άμυνας, είχε αναγκαστεί σε παραίτηση όταν το όνομά του σχετίστηκε με την απόπειρα που είχε γίνει στην Ελλάδα κατά της ζωής του τότε δικτάτορα Γ. Παπαδοπούλου. Επίσης το όνομά του σχετίστηκε και με την απόπειρα κατά της ζωής του τότε Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Παράξενο είναι το ότι ο Γεωρκάτζης, πρώην αγωνιστής της ΕΟΚΑ και εξοικειωμένος με την όποια δράση, είχε δεχθεί να μεταβεί μόνος και βράδυ σε μια ερημική τοποθεσία στα χωράφια για συνάντηση, υποτίθεται, με τον Παπαποστόλου. Δεν ήθελε άλλους μαζί του κι έναν συνοδηγό τον είχε αφήσει στην ερημιά πριν προχωρήσει μόνος για το μοιραίο ραντεβού. Υπήρχαν όμως και άλλα τρία άτομα, στενοί του συνεργάτες, που με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς τη δική του έγκριση, οπλισμένοι πάντως, τον ακολουθούσαν διακριτικά γιατί ήσαν βέβαιοι ότι κινδύνευε. Το μοιραίο βράδυ ωστόσο, το δικό τους αυτοκίνητο έπαθε βλάβη και δεν κατόρθωσαν να τον ακολουθήσουν μέχρι την ερημιά όπου και βρήκε τον θάνατο. Ο Παπαποστόλου πάλι είχε φροντίσει να έχει ισχυρό άλλοθι εκείνο το βράδυ μετέχοντας σε δεξίωση. Παράξενο είναι επίσης το γιατί και ο ίδιος ο Μακάριος κρατούσε κοντά του έναν άλλο συνωμότη, τον επίσης Ελλαδίτη Πουλλίτσα, μάλιστα ως υπασπιστή του.

Πάντως τα ραγδαία και δραματικά γεγονότα εκείνης της εποχής, δολοφονικές απόπειρες κατά Μακαρίου, δολοφονία Γεωρκάτζη και άλλα, σχετίζονταν άμεσα με δραστηριότητες χουντικών αξιωματικών, όπως οι Παπαποστόλου και Πουλλίτσας. Η ελληνική στρατιωτική χούντα των Αθηνών είχε ήδη αρχίσει να απλώνει τα πλοκάμια της στην Κύπρο.

 

You May Also Like

Ιστορικά στοιχεία και λαογραφικές αναφορές για το χαρούπι

H χαρουπιά, γνωστή περισσότερο στο κυπριακό ιδίωμα ως τερατσιά και ο καρπός της, τα ...

Συνοικέσια και γάμοι των Lusignan της Κύπρου

Κατά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Πέτρου Β΄ Lusignan είχε ξεσπάσει ο γενουατικός ...

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί ομοιότυπο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του ...

Ιστορία, μύθοι και θρύλοι για τη χερσόνησο του Ακάμα

Ο Ακάμας, η δυτική άκρη της Κύπρου με αυτό το αρχαίο όνομα, κλήθηκε έτσι, ...

Αρχισαν οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας

Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες ανάδειξης ...

Μερκούρη – Ντασέν στην Κύπρο, 1965

Η Μελίνα Μερκούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922 και πέθανε στη Νέα Υόρκη το ...

X