Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Παίζουν οι: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μέλια Κράιλινγκ κ.ά.

Τέσσερα χρόνια μετά την πολυβραβευμένη «Μικρά Αγγλία», ο Παντελής Βούλγαρης παρουσιάζει ένα ακόμη ιστορικό δράμα με φόντο το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44 με την εκτέλεση 200 Ελλήνων κατά τη γερμανική κατοχή.

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές και συνάμα τραγικές στιγμές της ελληνικής αντίστασης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Την εκτέλεση των «200 της Καισαριανής» την 1η Μαΐου 1944, ως αντίποινα για τη δράση της ελληνικής Αντίστασης και συγκεκριμένα για την ενέδρα που έστησαν Έλληνες αντιστασιακοί σκοτώνοντας τέσσερις Γερμανούς. Έτσι οι κατοχικές δυνάμεις αποφάσισαν τον θάνατο 50 Ελλήνων για κάθε 1 Γερμανό.

Για την ειδική πρεμιέρα στην Κύπρο

«Το τελευταίο σημείωμα» προβλήθηκε στις 7 Νοεμβρίου σε ειδική προβολή, στην παρουσία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη. Ο Παντελής Βούλγαρης, όπως ο ίδιος ανέφερε στη συζήτηση που ακολούθησε την προβολή, μελέτησε πολύ την ιστορία της κατοχής και των εκτελέσεων πριν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας. Όπως πράττει κάθε φορά που θα καταπιαστεί με ένα θέμα. Από τη μελέτη του αυτή, όπως μας αποκάλυψε, προέκυψε πως ο Μακάριος, φοιτητής ακόμα στην Αθήνα το 1944, εκτελούσε χρέη διάκου δίπλα στον παπά που πήγε να θάψει τους τελευταίους εκτελεσθέντες στο Δαφνί. Μαζί λοιπόν με τον ιερέα σε αυτό το συγκλονιστικό καθήκον ήταν κι ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Παντελής Βούλγαρης συνεργάζεται και σε αυτή την ταινία με τη σύντροφό του, σεναριογράφο και συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη («Μικρά Αγγλία», «Νύφες»), και μαζί μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου το διάστημα πριν την Πρωτομαγιά του ’44, για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους πίσω από την τραγική ιστορία. Στο επίκεντρο της ταινίας, η ιστορία του διερμηνέα του στρατοπέδου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα αγαπητού στους συντρόφους του. Ο Σουκατζίδης γνώριζε γερμανικά και εκτελούσε καθήκοντα διερμηνέα.

Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ο Σουκατζίδης ήταν στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής.

Στην ταινία παρουσιάζεται η σχέση του Σουκατζίδη με τον τελευταίο διοικητή του στρατοπέδου Καρλ Φίσερ, που υποδύεται αριστουργηματικά ο Αντρέ Χένικε. Ο Φίσερ έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον Σουκατζίδη και όταν έφτασε η ώρα της εκτέλεσης των 200, του έδωσε τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του άλλον, ως διακοσιοστό.

Η Κρητικιά αγαπημένη του Σουκατζίδη, έρωτας από τα χρόνια της ελευθερίας στο Ηράκλειο, ήταν η Χαρά Λιουδάκη, που υποδύεται η Μελία Κράιλινγκ [η ίδια ηθοποιός πρωταγωνιστούσε και στην κυπριακής παραγωγής ταινία της Στελάνας Κλήρη Committed]. O αρραβώνας της Χαράς με τον Ναπολέοντα κράτησε τα 8 χρόνια των συνεχών διώξεών του έως την εκτέλεση του την Πρωτομαγιά του 1944.

+ Προβολή στα K-Cineplex σε όλες τις πόλεις και στο ΡΙΟ Λεμεσού

You May Also Like

Η Τζούλια Γκάρνερ θα υποδυθεί τη βασίλισσα της ποπ στην επερχόμενη βιογραφική ταινία της Μαντόνα

Από τότε που η Μαντόνα ανακοίνωσε ότι δουλεύει πάνω σε μια αυτο-σκηνοθετημένη βιογραφική ταινία, ...

Ντένζελ Ουάσινγκτον: 47ο Βραβείο Συνολικής Προσφοράς Κινηματογράφου(AFI)

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον θα τιμηθεί με το 47ο Βραβείο Συνολικής Προσφοράς του Αμερικανικού Ινστιτούτου ...

«Λουλούδια και Σφαίρες» στο σινεμά Πάνθεον

Στις 3 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι προβολές του νέου ντοκιμαντέρ του Πανίκκου Χρυσάνθου και του ...

Και ψηφιακά το 43ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Το Φεστιβάλ Δράμας 2020, επιστρέφει με ανακούφιση στον φυσικό του χώρο, το σινεμά, και ...

Το ντοκιμαντέρ “Women Make Film – A New Road Movie Through Cinema” στο BFI Player

Η κληρονομιά που έχουν αφήσει γυναίκες πίσω από την κινηματογραφική κάμερα είναι το θέμα ...

X