Με την τέχνη της υφαντικής καταπιάνεται το πρότζεκτ «Υφαίνοντας την Ευρώπη: ο κόσμος ως στοχασμός» που επιμελείται η Έφη Κυπριανίδου στο πλαίσιο του Πάφος2017.

Το πρότζεκτ εξετάζει κριτικά τις όψεις που σχετίζονται με την ιστορία και τη σημειωτική της υφαντικής τέχνης ενώ η ίδια η έκθεση «Υφαίνοντας την Ευρώπη» που εγκαινιάζεται στις 2 Δεκεμβρίου διερευνά την ύφανση ως μια ιστορική πρακτική αλλά και ως μια παρομοίωση για την αδιάκοπη απ-ύφανση και επαν-ύφανση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Ξηλώνεται η Ευρώπη; Ποια σχέση έχει η τέχνη της υφαντικής με την πολιτική διακυβέρνηση; Μπορούν οι τέχνες να ξαναϋφάνουν, με το ίδιο στημόνι και το ίδιο υφάδι, τις θεμελιώδεις ιδέες που συγκρότησαν την λεγόμενη ευρωπαϊκή κουλτούρα;

Ξεκινώντας από την τέχνη της υφαντικής, που απαντάται ήδη από την αρχαιότητα, το πρότζεκτ μελετά τους συσχετισμούς ανάμεσα στην ιστορικά διαμορφωμένη γλώσσα της υφαντικής και στις σύγχρονες εικαστικές πρακτικές, ιδίως αυτές που βασίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία και τα νέα μέσα. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τέχνη επανερμηνεύει την πρακτική της δημιουργίας αντικειμένων από διαπλεκόμενους ιστούς.

Στην έκθεση συμμετέχουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς εικαστικής σκηνής, μεταξύ των οποίων η Κimsooja, η Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνης που από το 1998 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και τα έργα της ανιχνεύουν θέματα όπως η ύπαρξη και η επικοινωνία στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ο νομαδισμός, η μετακίνηση. Από τα πιο εμβληματικά έργα της είναι η βίντεο περφόρμανς Α needle woman [1999] ενώ οι πρακτικές της εκτείνονται από την περφόρμανς στις site specific εγκαταστάσεις και έργα με υφάσματα.

Στην έκθεση συμμετέχουν επίσης ο Βέλγος καλλιτέχνες πολυμέσων Johan Grimonperz, η Cat Mazza, η Sabrina Gschwandtner, o Fernando Sanchez Castillo, η Cristina Lucas, η Λουκία Αλαβάνου, η Eva Borner, η Francesca Fini, η Anne Wilson, η Janis Jefferis, η Diane Wood Conroy, η Sarah-Joy Ford, ο Νίκος Γυφτάκης.

Έργο της Eva Borner

Από την Κύπρο συμμετέχουν οι νέοι και καταξιωμένοι εικαστικοί Αναστασία Μηνά, Χρίστος Αβραάμ, Γιάννης Σακέλλης, Κυριάκος Κουσουλίδης, Άννα Λυτρίδου, Μιχάλης Χαραλάμπους, Ελένη Νικοδήμου και Ερατώ Χατζησάββα.

Έργο του Χρίστου Αβραάμ

ΕπιμέλειαΣύλληψη: Έφη Κυπριανίδου | Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Μυρτώ-Μαρία Βορεάκου

+ Εγκαίνια το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου με κοκτέιλ στις 18:00 στην Οικία Shelley και επίσημα εγκαίνια στις 19:00 στo Αττικόν της Πάφου. Η έκθεση εκτείνεται και στους δύο χώρους και θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ώρες λειτουργίας 16:00 – 19:00. 

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bottari Truck, 2000, της Kimsooja με υλικό χρησιμοποιημένα ρούχα και παπλώματα. Γκαλερί Ροντέν, Σεούλ / Samsung Museum. ΦΩΤΟ ©Kim Hyun Soo.

You May Also Like

Μια εκκλησία του 14ου αιώνα μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο στην Ισπανία

Σε ένα μικρό μέρος της Ισπανίας, στη Τζιρονέλα, το στούντιο αρχιτεκτονικής Carles Enrich Studio ...

Λεονάρντο Ντα Βίντσι, 500 χρόνια μετά | Διάλεξη για τον πίνακα «Salavator Mundi»

Στα πλαίσια των επίσημων εορτασμών για την επέτειο των 500 χρόνων από τον θάνατο ...

«Όνειρα από άμμο»: μία διαφορετική παράσταση από την Ισπανία

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και το Ινστιτούτο Θερβάντες στη ...

Το Παν. Κύπρου διαμαρτύρεται για την πειθαρχική έρευνα εναντίον του καθηγητή/ζωγράφου

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει τη διαμαρτυρία της για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ...

Ένα λεύκωμα για όσους λατρεύουν τις γάτες από τον Masahisa Fukase

Ο εμβληματικός Ιάπωνας φωτογράφος Masahisa Fukase αποτύπωσε σε απρόσμενες στιγμές τις δύο γάτες του, ...

Instaντανέ2 από τον Αντρο Ευσταθίου

Πόση τέχνη χωράει μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωράει σε μια φωτογραφία που ...

X