Αργός σίδηρος, το νέο βιβλίο του Σωφρόνη Σωφρονίου

Ο ήρωας στο νέο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα είναι ένας δολοφονημένος σκακιστής στη Μικρή Ζωή, μια μεταθανάτια κατάσταση μικρής χρονικής διάρκειας

Το δεύτερο, πολυαναμενόμενο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Αντίποδες, στην Ελλάδα.

Το μυθιστόρημα έχει τίτλο Αργός σίδηρος  και το θέμα του περιστρέφεται γύρω από ένα σκακιστή που σκοτώνεται σε μια πλατεία της Νέας Υόρκης και μεταφέρεται στη Μικρή Ζωή, μια μεταθα-
νάτια κατάσταση με περιορισμένη χρονική διάρκεια. Εκεί θα κληθεί να ανασυγκροτήσει το μυθιστόρημα 4001 του Αυστριακού Ρόμπερτ Κράους και να διαπιστώσει αν ο συγγραφέας βρίσκεται σε κάποιο σημείο του άγνωστου αυτού
τόπου.

 

 

Ο Αργός σίδηρος, μέσα από μια διαδοχή προσεκτικά σκηνοθετημένων επεισοδίων, οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα δυστοπικό, παραληρηματικό ταξίδι με θέμα τον ίλιγγο της μνήμης, της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου.

Αυτή είναι η δεύτερη λογοτεχνική δουλειά του Σωφρονίου μετά το μυθιστόρημα Οι Πρωτόπλαστοι, για το οποίο απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2016.

Αμφισβητώντας τις όποιες δομές γραφής και με σαφείς επιρροές – και γνώση – από τους τομείς της μουσικής και άλλων ειδών τέχνης, ο συγγραφέας δημιούργησε στους Πρωτόπλαστους ένα μυθιστόρημα πολυδαίδαλης ανάγνωσης, με ξεχωριστά επίπεδα δράσης στο χωροχρόνο προκαλώντας τον εαυτό του και τους αναγνώστες του.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου βιβλίου, το bookpress.gr είχε κάνει προδημοσίευση αποσπασμάτων:

“Ήμουν σκακιστής στην πλατεία Γιούνιον. Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό έκανα, ήταν αν θέλετε το επάγγελμά μου προτού φύγω από τη Γη. Συνήθιζα να μένω εκεί για ώρες, παρακινούσα τους περαστικούς να κάτσουν για μια παρτίδα. Στον βιαστικό που ψιθύριζε ότι δεν ήξερε καλό σκάκι έλεγα: «Σε δέκα λεπτά θα είσαι τουλάχιστον δυο φορές καλύτερος απ’ όσο είσαι τώρα, άμα δεν γίνεις, ας μου πάρουν τη σκακιέρα για πάντα». Δεν το έκανα για τα λεφτά, λεφτά είχα.

Τη μέρα που με πυροβόλησαν κόντευα τα εξήντα έξι· τώρα είμαι στα είκοσι εννιά

Τη μέρα που με πυροβόλησαν κόντευα τα εξήντα έξι· τώρα είμαι στα είκοσι εννιά. Από τους λίγους μήνες που μου έχουν απομείνει στη Μικρή Ζωή σκοπεύω να περάσω τον τελευταίο σε μια πλατεία όμοια με τη Γιούνιον: στην Τρίνες ή στη Σιέκλε. Το ξέρω ότι με ψάχνουν, με κάθε μέσο από ό,τι καταλαβαίνω, σκέφτομαι όμως πως καθισμένος κάπου έξω με μια σκακιέρα μπροστά μου θα κρυφτώ ίσως καλά κάτω από τη μύτη τους. Πόσο θα μου άρεσε να ξεγελάσω για μια τελευταία φορά αυτούς που μας εξαπάτησαν τόσο ξεδιάντροπα!”

Ο Σωφρόνης Σωφρονίου γεννήθηκε στο Παλαιχώρι της Κύπρου το 1976. Σπούδασε ψυχολογία στη Λευκωσία και
νευροεπιστήμες στη Νέα Υόρκη. Το πρώτο του βιβλίο, Οι πρωτόπλαστοι (Το Ροδακιό, 2015), τιμήθηκε με το Κρατικό
Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου και με το Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου μυθιστοριογράφου «Μένης Κουμανταρέας» της Εταιρείας Συγγραφέων (2016) Ελλάδας.

+ Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Πάργα σε όλες τις πόλεις, Μούφλον και Σολωνειον στη Λευκωσία και στο Κ. Π. Κυριάκου στη Λεμεσό. Περιορισμένος αριθμός αντιτύπων διατίθεται και στο καφενείο Πρόζακ, στη Λευκωσία. 

You May Also Like

Με της Σκιάθου το μπλε…

«Όμορφη είναι η Σκιάθος του Θεού. Μα η Σκιάθος του Παπαδιαμάντη μού φαίνεται ωραιότερη», ...

Εργαστήρια Συγγραφής Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Frederick

Ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου ο νέος κύκλος των Εργαστηρίων Συγγραφής Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας ...

«Ένας μπαμπάς στο σιδερένιο κλουβί»: αφήγηση παραμυθιού

Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός Όμιλος Χλώρακας (Π.Π.Ο.Χ.) διοργανώνει μια διαδραστική Αφήγηση της ιστορίας «Ένας Μπαμπάς στο Σιδερένιο ...

Στήριξη στον -ζωτικής σημασίας- πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απολύτως αναγκαίοι αλλά -ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή- ζωτικής σημασίας». ...

«Ποιος θυμάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;»

Το Βιβλιοτρόπιο, ολοκληρώνοντας τον κύκλο εκδηλώσεων «Συνέργειες» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις ...

X